Visst händer det saker på en månad!

Kolla bara på ”vårt” höstvetefält.

Om vi inte får regn snart – är risken stor, att vetekärnorna blir brådmogna och därmed av dålig kvalitet.

Här behövs ingen termometer!

De två flämtande skatorna - med vidöppna näbbar indikerar tydligt nog, att temperaturen är nära + 30 grader C.
All grönska behöver vatten nu! Våra skator - och övriga fåglar i trädgården - kan åtminstone glädja sig åt, att vårt fågelbad ständigt har friskt vatten. 

Igelkottar är fina djur!

Den här lilla krabaten dök upp i kvällningen på vår gräsmatta.

Efter en kortare paus framför våra fötter – med lite fotograferande och vila – fortsatte den sin ljudliga vandring med födosök som den troligen viktigaste uppgiften. Igelkottar fnyser, sniffar och bökar, när de håller på med sådant.

Väderbild

Skickade just in denna bild till SVT – som mitt bidrag till veckans ”vaderbild”. Vackra färgskiftningar i det pollenfyllda havet utanför Prästens badkar i Lilla Vik. I alla vattenfyllda hällkar runtomkring sprattlade tusentals grodyngel.

Om vår skånske meteorolog (Nils) är i tjänst hos SVT idag – så kanske bidraget blir omnämnt. ”Stockholmarna” brukar ju ha helt andra preferenser.

Vad hade hänt med skatan?

Igår morse hittade vi en vuxen skata liggandes platt på marken i trädgården. Den såg inte skadad ut men var vid liv – och andades. Vi lät den ligga på en bädd av lite hö – och placerade alltsammans i skuggan under häcken. När vi förstod att den fortfarande levde (andades) efter 10 timmar (!)  - tänkte vi försöka få i den lite vatten. Och det lyckades; skatan piggnade till och kunde flaxa och hålla upp huvudet. Sedan bara några minuter senare reste den sig och flög iväg – som om ingenting hänt?

Vad kan den ha drabbats av? Kanske ätit något som varit mindre hälsosamt; giftigt och tillfälligt omtöcknande/förlamande?

Tro det eller inte!

Men dessa två bilder är exakt samma vy – fast tagna med ungefär en månads tidsmellanrum.

Det har verkligen växt så det knakar; men nu behövs det sannerligen regn!

Kopparödla

Ja det är det riktiga namnet på denna lilla krabat. Den saknar helt extremiteter – och är därför på sitt sätt lite ormlik; vilket felaktigt går igen i dess andranamn i ”folkmun”: kopparorm. 

Ödlor är ju fridlysta och får därmed egentligen bara ”hanteras” i nödfall. Här gällde det helt enkelt att flytta denna pigga 35 cm långa kopparglänsande ödla till ett säkrare ställe i trädgården. Och den tappade inte någon del av sin bakkropp!

RSS 2.0