Väderbild

Skickade just in denna bild till SVT – som mitt bidrag till veckans ”vaderbild”. Vackra färgskiftningar i det algblommande havet utanför Prästens badkar i Lilla Vik. I alla vattenfyllda hällkar runtomkring sprattlade tusentals grodyngel.

Om vår skånske meteorolog (Nils) är i tjänst hos SVT idag – så kanske bidraget blir omnämnt. ”Stockholmarna” brukar ju ha helt andra preferenser.

Vad hade hänt med skatan?

Igår morse hittade vi en vuxen skata liggandes platt på marken i trädgården. Den såg inte skadad ut men var vid liv – och andades. Vi lät den ligga på en bädd av lite hö – och placerade alltsammans i skuggan under häcken. När vi förstod att den fortfarande levde (andades) efter 10 timmar (!)  - tänkte vi försöka få i den lite vatten. Och det lyckades; skatan piggnade till och kunde flaxa och hålla upp huvudet. Sedan bara några minuter senare reste den sig och flög iväg – som om ingenting hänt?

Vad kan den ha drabbats av? Kanske ätit något som varit mindre hälsosamt; giftigt och tillfälligt omtöcknande/förlamande?

Tro det eller inte!

Men dessa två bilder är exakt samma vy – fast tagna med ungefär en månads tidsmellanrum.

Det har verkligen växt så det knakar; men nu behövs det sannerligen regn!

Kopparödla

Ja det är det riktiga namnet på denna lilla krabat. Den saknar helt extremiteter – och är därför på sitt sätt lite ormlik; vilket felaktigt går igen i dess andranamn i ”folkmun”: kopparorm. 

Ödlor är ju fridlysta och får därmed egentligen bara ”hanteras” i nödfall. Här gällde det helt enkelt att flytta denna pigga 35 cm långa kopparglänsande ödla till ett säkrare ställe i trädgården. Och den tappade inte någon del av sin bakkropp!

RSS 2.0