Sparbössa – modell äldre

Kommentarerna till ett inlägg häromdagen kom ju in på ämnet spargrisar och sparbössor. Detta är mitt eget exemplar i gedigen grönlackerad plåt – med ett låsbart ”bottenlock”.

Visst var det så, att Sparbanken var ensam nyckelägare – och nu vet jag inte längre när banken vittjade bössan senast. Men det skramlar rejält i den – och jag blir definitivt nyfiken på nytt. Det blir till att stega in på närmaste nu levande motsvarighet till hederliga ”gamla sparbanken” – och be dem forcera låset. Kommer de att gå i land med detta, tro? För övrigt upptäcker jag just nu, att bössan faktiskt har två myntinkast; ett stort med spärrtunga och ett väldigt mycket mindre – sannolikt bara för ettöringar (eller byxknappar?).

Kommentarer
Postat av: Birger


Vi, i den äldre generationen, uppfostrades med att ”den som spar han har”. En hedervärd livsfilosofi. Men det finns en alternativ formulering: ”Den som spar han har. Fast inte roligt.” Kanske bäst med en kompromiss. Ett slösaktigt och roligt liv kan sluta o-roligt. - På tal om din sparbössa Per, minns jag ”klassparandet” i småskolan. Var en och en fick framme vid katedern lämna sitt veckosparande, och fröken förde bok. Idag en omöjlig idé, tack och lov. Det är knappt jag kan tro att jag minns rätt.

2018-03-25 @ 11:32:37
Postat av: Per

Nej - den "sparformen" var ju verkligen inte så vacker - tack och lov förekom den inte i min skola (vad jag vet). Vad hände med de sparade slantarna - hamnade de under vantarna på läraren?

2018-03-25 @ 19:28:02
Postat av: Bodil

Min fröken skrev upp varje slant i en bok särskilt avsedd för det och eleven hade en liten bok som var avsedd för de sparmärken man fick. Jag tror den lägsta valören var fem öre, när sidan i märkesboken var fylld rev man ut den och gick till banken och fick summan införr i den riktiga sparbanksboken. Om man ville sätta in mer kunde man samla tidningar och lämna in till skolvaktmästaren som vägde tidningarna och lämnade sparmärken. Tror man fick ett femöresmärke per kilo tidningar.

2018-03-29 @ 19:34:42
Postat av: Per

Men vem bar fysiskt över pengarna (femöringarna etc) till banken - var det fröken?

2018-03-29 @ 19:52:08
Postat av: Janicke

Hur har det gått med sparbössan? Kunde banken hjälpa?

2018-04-15 @ 09:41:44
Postat av: Per

Jag får återkomma med svaret, Janicke! Det har varit så mycket kring nya E22-bron att bevaka. :) Men banken skall inte slippa undan.

2018-04-15 @ 09:50:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0