Att samla saker

Detta tillsammans med att ordna saker i ”fack” tillhör – såvitt jag förstår – ett grundläggande behov hos de flesta människor (och kanske djur också?).  Taxonomi (klassificering); allt ifrån de olika facken i kökslådorna, bokhyllornas planavgränsningar o s v – till Carls von Linnés artindelningar är övertydliga illustrationer av detta vitt spridda beteende. Och syftena är många – och olika! 
Barnbarnens lilla snäcksamling – här uppdykande efter snösmältningen – är tydliga exempel på, att drivkraften visar sig tidigt.

 

Kommentarer
Postat av: Birger


KINESISKA DJUR

En sådan vacker bild! Vintern som drar sig tillbaka. Och avslöjar det som varit gömt i snö, men kommer fram i tö.

Att ordna och klassificera. Nödvändigt. Annars skulle vi leva i ett kaos, som en i ständig psykos. Men HUR vi klassificerar är en intressant fråga. Hade ett annat geni, men ett lika stort geni som Linné, kunnat ordna växtriket enl. någon helt annan princip? Som blivit lika etablerad som ”sanning”? Och djurriket? En gammal kinesisk encyklopedi (påhittad av författaren J L Borges) indelar rikets djur i bl.a. följande kategorier:

Djur som tillhör kejsaren. Balsamerade. Tama. Spädgrisar. Djur som på långt håll ser ut som flugor. Djur som är tecknade med mycket fin kamelhårspensel. Byrackor. Djur som är oräkneliga.

Första reaktionen är att vi skrattar. Men – gör vi i vår tid, i vår del av världen, kategoriseringar och klassificeringar som kommande tider kommer att förundras över och skaka på huvudet åt? Finns det något absolut ”rätt” sätt att klassificera?

2018-03-17 @ 10:35:50
Postat av: Per

Intressanta frågeställningar, Birger! Själv "inbillar" jag mig, att vårt sätt att sortera/klassificera är ganska direkt (omedvetet) avhängigt av den mänskliga hjärnans "utseende/konstelllation" - det sätt som vår hjärna "supporterar" bäst.

2018-03-17 @ 15:39:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0