GLAD PÅSK! – från andparet i dammen

Några brödbitar - serverade i det öppna vattnet - smakade bra i solskenet.

 

Ett vackert par!

Detta ståtliga gräsandpar har väntat länge på, att isen på den vattenfyllda gamla märgelgraven äntligen skulle ge med sig. Och idag fick de en möjlighet att ta några simtag - men det torra gräset på kanterna är inte mycket att livnära sig på. Bara att huka sig i den kraftiga snålblåsten från öster – och hoppas på, att morgondagen skall bli bättre.

 

Vad har de gemensamt;

en långsamt promenerande fasantupp och en (kvinnlig) mannekäng på catwalken?

Jo bådas fotsteg ligger i en nästan helt sicksack-fri linje! Åtminstone fasantuppens fotavtryck i den smältande snön här - visar väl detta ganska tydligt?

Sparbössa – modell äldre

Kommentarerna till ett inlägg häromdagen kom ju in på ämnet spargrisar och sparbössor. Detta är mitt eget exemplar i gedigen grönlackerad plåt – med ett låsbart ”bottenlock”.

Visst var det så, att Sparbanken var ensam nyckelägare – och nu vet jag inte längre när banken vittjade bössan senast. Men det skramlar rejält i den – och jag blir definitivt nyfiken på nytt. Det blir till att stega in på närmaste nu levande motsvarighet till hederliga ”gamla sparbanken” – och be dem forcera låset. Kommer de att gå i land med detta, tro? För övrigt upptäcker jag just nu, att bössan faktiskt har två myntinkast; ett stort med spärrtunga och ett väldigt mycket mindre – sannolikt bara för ettöringar (eller byxknappar?).

Hundar kan – mycket!

En hönsfarmare i Australien kom på, att hans hundar säkert också skulle kunna skydda dvärgpingviner från rävangrepp – precis som de kunde skydda hans höns mot lömska smirre-attacker. Så han tog med sig hunden Oddball ut till den lilla ön Middle Island – i havet endast några tiotal meter söder om Australiens fastland – och instruerade honom att göra precis som i hönsfallet.

Det hela lär ha gått vägen – enligt gårdagens ”Kunskapskanalen i TV”. Den nästan helt av rävangrepp utrotade pingvinkolonin har nu återhämtat sig – och invånarantalet är åter i ständigt stigande; på ett par år från ynka 4 individer till över 200 just nu! Hundars skall och lukt åstadkommer tydligen kraftfulla varningssignaler  via rävarnas sinnen för hörsel och lukt – något som deras amygdala i sin tur snabbt tar till sig.
Har man sett dessa små fåglar i verkliga livet, uppskattar man värdet av hönsfarmarens insats lite extra.
(Bilder från nätet.)

I en ratad starholk …

har en tacksam ekorre flyttat in. Redan för ett par år sedan gjordes där en framtidsinvestering i form av ett uppgnagt hål. Troligen var det den nya bostadsrättsinnehavaren som själv utförde arbetet.

Nu återstår det att se, om det rör sig om en solitär hanne – eller det är en hona; i så fall kanske med ungar.

Att samla saker

Detta tillsammans med att ordna saker i ”fack” tillhör – såvitt jag förstår – ett grundläggande behov hos de flesta människor (och kanske djur också?).  Taxonomi (klassificering); allt ifrån de olika facken i kökslådorna, bokhyllornas planavgränsningar o s v – till Carls von Linnés artindelningar är övertydliga illustrationer av detta vitt spridda beteende. Och syftena är många – och olika! 
Barnbarnens lilla snäcksamling – här uppdykande efter snösmältningen – är tydliga exempel på, att drivkraften visar sig tidigt.

 

Inverterade, motsatta eller komplementära färger

Utan att hävda någon vidare egen färgexpertis – tror jag ändå, att ovanstående begrepp är någotsånär synonyma. Och visst hade Bodil rätt; den inverterade bilden visade en tallrik med pannkakor, vispad grädde och hallonsylt.

Men vill man sedan uttrycka sig i mer komplementära termer, borde väl ”komplementet” till pannkakorna kunna sägas vara ärtsoppan.
Och borde man i så fall inte gå från de inverterade pannkakorna direkt till den ”rättvända” ärtsoppan - eller blir det för "skruvat"?

Sinnestest

Vad föreställer bilden?

Jag tror inte, att människans färgseendeförmåga (synsinne) omfattas av ”automatisk” färginvertering. Eller är detta bara en brist hos mig? 
Så om ni heller inte ser svaret direkt, rekommenderar jag enkel bildbehandling i datorn; kopiera bilden, markera densamma och beordra färginvertering. (Rätt svar lär dyka upp i ett kommande inlägg.)

Våra sinnen; syn, hörsel, etc

I en skola ställde läraren följande fråga till klassen:

-          Vet ni hur många sinnen vi har?

-          Fem! (svarade en elev genast)

-          Rätt! Och vilket är det mest framträdande?

-          Vansinnet! (blev det snabba svaret)

Många lokalbor skulle nog tycka, att nedanstående bild (spårvägsbygget i Lund) exemplifierar ovanstående på ett övertydligt sätt?

Själv kan jag nog se vissa fördelar med detta ”vansinne” också; inte bara de negativa sidorna.

Födelsedagskalasinbjudan (fritt efter Allers)

- Hur hittar jag hem till dig?
- Kom till adressen, ta trappan upp till våning 2 – och ring på dörrklockan med nästippen.
- Varför med näsan?
- Jo – för att jag förutsätter, att dina båda händer är ”upptagna” med presenter till mig!

 

Slutsats :)

Lilla Lisa kom hem från sin allra första skoldag – och hennes mamma frågade:

- Vad lärde du dig i skolan idag?
- Inte så värst mycket, mamma; jag måste antagligen komma tillbaka imorgon!

 

RSS 2.0