I fotbollstider

Jag får erkänna, att det blir en hel del tittande på fotbollsmatcherna i det pågåendet VM-et. Dock kan jag bli lite trött på den hord av kommentatorer som numera alltid dyker upp vid - snart sagt - alla sportevenemang. Och i alla andra sammanhang också – förresten; politiken inte att förglömma.
Min egen fotbollskarriär avslutades vid fyllda 16 år, då Röddinge IF med mig som högerback tog hem årets YA-cup för pojklag. Jag googlade på detta – men får då fram, att det var Klagstorps IF som vann? Detta måste jag bara rota vidare i! Jag har ju ett minnesmärke från den bedriften!

 

Kommentarer
Postat av: Birger


GENUSFRÅGA - Läsekretsen väntar med spänning på upplösningen av detta mysterium: Vem vann i YA-cupen? – Till Klagstorp har jag ingen fotbollsrelation. Så avlägsna bygder gästade vi inte under min, i likhet med din korta, fotbollskarriär. Denna karriärs höjdpunkt var priset som ”bäste reservlagsspelare”. Ett presentkort på 50 kronor, att inlösa i Sportboden, Ystad. Dyrbarheten i sitt kuvert vårdade jag och sparade, och till sist var det för sent. (Presentkort är en bra affärsidé, eftersom många aldrig blir inlösta.) - Granne med Sportboden var tobaksaffären Björnen. Där handlade vi ”två lösa Boy”, som överlämnades diskret dolda i en liten papperspåse. De modigaste tjyvrökte i cykelhandlare Östbergs port, nära skolan. De fegare, till vilka jag hörde, gick till hamnen. Längst ut på piren kämpade med tändstickorna mot blåsten.

Men åter till Klagstorp, och det i rubriken utlovade genusperspektivet. I Klagstorp, på Verntofta hönseri, såg jag på 50-talet mitt livs första japaner. Flinka könssorterare av kycklingar. En japansk specialitet, som kräver gedigen utbildning, och som även är en tävlingsgren med såväl EM som VM. – De små kycklingpojkarna slängs i kvarnen, flickorna får leva vidare för att lägga ägg.

2018-06-24 @ 18:33:14
Postat av: Per

Det var mycket information i din kommentar, Birger - tack så mycket! Beträffande YA-cupen för pojklag anno 1960 är jag helt säker på, att det var Röddinge IF som vann den. Vi fick nämligen i sin tur möta Björnstorps IF; ett gäng som hade vunnit en motsvarande cup lite längre västerut. Så uppfattade jag saken i vart fall. Björnstorpsmatchen gick åt pipan för vår del; det var dagg i gräset (tidig match) - och i våra vanliga dubbfria helt vanliga gymnastikskor hade vi inte en chans mot motståndarna; vars serieregler tillät "dubbaskor". Snacka om orättvisa!

2018-06-24 @ 22:32:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0