Vad hände med alla brädorna,

som jag släpade hem från Beijer Bygg härom dagen? Och svaret ser ni här.
Den bredaste plankan var 4,8 m lång - så den hade räckt som tak till ytterligare minst 10 holkar! 

Skoldags

Lilla Lisas första skoldag blev en besvikelse. Som den vana tågresenär hon redan är, konstaterar hon med häpnad snabbt: ”Va – dom har träbänkar i 1:a klass!” Hon berättade besviket detta för sin pappa vid middagsbordet – och sade sig bäva för klassrumsstandarden i 2:a och 3:e klass. 
I min egen 3:e klass fick de flesta stå (eller sitta i gruset) – men det var ju bara här för fotograferingen utomhus. 

 

Varför …

har brädgårdarna helt slutat att saluföra gammaldags hederliga kantsågade brädor? Ingenstans går sådant virke att få tag på numera. Hur skall jag nu kunna göra nya fågelholkar? Det närmsta man kan få tag på, är sådant här; ytterpanelplankor med en hyvlad sida och aningen fasade kanter utåt. Vad tusan bryr sig fåglar om såna ”finesser”?*

Hur som helst – på nya Beijer Bygg i Lund är det väldigt praktiskt arrangerat för självbetjäning och hämtning; inga tvärdragiga halvöppna lokaler där inte! Denna virkestrave skall räcka till att förnya (byta ut) alla våra befintliga småfågelholkar – som hunnit bli aningen tärda av vädret (och ekorrens idoga försök att göra öppningshålen mycket större). 

En ”bautamyrstack”?

Nej – detta är en vilande Emu; en jättefågel (i Australien) som inte kan flyga.

Som jag tidigare berättat, är det hannen som ensam står för hela äggruvningen. Den ligger då ständigt (dag och natt – i solsken, storm och regn) i åtskilliga veckor på redet; utan att lämna det - ens för att äta eller dricka. Båda könen har dock egenheten med ett tredje ögonlock (syns vitt i bilden) – som är halvgenomskinligt; vilket betyder, att fågeln kan se - trots att ögat är täckt/skyddat mot uttorkning eller sandblästring. 

Fjolårets julgran!

För några veckor sedan fanns den till beskådande; liggande i ett paket på bilens baklucka. Nu har den fått sin placering här ute i det fria igen – efter sin drygt månadslånga inomhustjänst.

Här kan den säkert göra nytta som småfågelskydd – och vem vet; kanske slår den också rot och växer upp till en jättegran. 

En lysande idé!

Trygghetsföretaget Sector Alarm gick nyligen ut med en inbjudan att delta i en tävling – där vinsten var en säkerhetsljusstake.

En släckkåpa med motvikt tippas över ljuslågan när ljuset brunnit ner i närheten av ljushållaren (steg 3 i bilden ovan). Ljuslågan släcks då med en gång; i all sin enkelhet – en genialisk konstruktion! Naturligtvis är uppmaningen ändå inte, att man skall lämna ett brinnande ljus helt utan kontroll; nej funktionen utgör en sista säkerhet, om man skulle råka glömma sitt tända ljus helt och hållet. 

Vinter eller vår?

Det borde vara mitt i vintern nu, men idag känns det vårligt; något som parkförvaltningen tydligen också konstaterat. Idag fortsätter man beskära träden vid Mårtenstorget.

I stillheten som rådde där på torget, var det lätt att höra folks samtal på långt håll; något som tjejerna i liftkorgen här nog inte tänkte särskilt mycket på? :) 

Prästen och taxichauffören – hoppsan! :)

-   Den här skjutsen får väl vår Herre betala?
-   Men kan inte du lägga ut för honom så länge; du som känner honom?

Det kan mycket väl ha varit hit till badkaret, som prästen nyttjat taxi. 

 

Hett!

Idag har det varit 44 grader varmt (!) i Melbourne-området – rapporterar våra vänner därifrån. För mig känns detta helt olidligt hett; och naturligtvis är det så för dem där nere också. Inte minst djuren har det jobbigt sådana dagar. 

I ett naturskyddsområde väster om Melbourne – ”the You Yangs sanctuary” – finns det många vilda koalor som får kämpa hårt för att överleva sådana dagar. Våra vänner - som driver en form av seriös eko-turism där nere – tillämpar en metod med varsam vattenbegjutning för att lindra situationen för de mest utsatta djuren. Här har koalan Clancy precis fått en välbehövlig vattendusch.

Metoden bygger på en bärbar vattenspruta med 15 literstank - som kan trycka en fin vattenstråle ett antal meter upp mot ett utsatt djur. Vad jag förstår, fungerar detta bra – och koalorna tar väldigt tacksamt emot hjälpen; utan att visa rädsla.
Detta kan ni läsa mer om på: https://koalaclancy.wordpress.com/2018/01/04/spraying-koalas-with-water/


Reparation med stil!

Domkyrkans toalett för besökande behöver en ansiktslyftning – har man kunnat läsa i dagstidningarna. Det är ett utrymme på bottenvåningen här i det södra tornet.

Inte oväntat - duger det då inte med några moderna reparationsmaterial för vissa av ändamålen; typ kaklad väggbeklädnad. Nej - där skall det vara mångmiljon-år-gammal sandsten från de tusen år gamla stenbrotten i Stenskogen utanför Höör – som nu alltså kommer att återöppnas. (Det får absolut bli ett av vårens besöksmål!) 

RSS 2.0