Och ytterligare på tal om vegetabilier

Här sitter tre koltrastar – nu på morgonen - och lurpassar på varandra. Där finns gott om mat att äta – och alla tre är hungriga, men viktigare syns det för dem att kivas; så att ingen alls kommer åt att äta?

Trots att koltrasten är en av mina absoluta favoritfåglar, kan jag inte låta bli att associera till omdömet: kålhuvud. 

Kommentarer
Postat av: Birger


Går det att anlägga ett GENUSPERSPEKTIV på koltrastarnas kivande? Jag menar naturligtvis helt värderingsneutralt och baserat enbart på objektiva observationer. Eller med andra ord: Vem kivar med vem? Han – Han? Han – Hon? Hon – Han? Hon – Hon? – Hur ser jämställdheten ut på koltrastarnas arbetsmarknad, när de bokstavligen jobbar för brödfödan? Är det machograbbar som dominerar på arenan? Eller finns det utrymme för girl power?


2018-03-02 @ 07:37:50
Postat av: Per

Koltrastar och genusperspektiv är nog inte det lättaste att ha en åsikt om. Mångårigt iakttagande av dessa fåglars beteenden pekar måhända mest mot ett "allas krig mot alla" - även om åldriga honors dominans och förmåga att sätta sig i respekt kan vara mycket påfallande också. Häromdagen tog nog en hanne ut segern i förskott - då han satte sig att njuta av att ha jagat bort alla konkurrenter. Helt överraskande gjorde då en liten pilfink ett lömskt luftanfall mot honom - varpå trasten syntes gå upp i rök på stubinen.

2018-03-02 @ 19:04:30
Postat av: Birger


Man kan komma att tänka på visdomsordet ”Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket”.

2018-03-03 @ 19:04:00
Postat av: Per

Ja - det verkar gälla för koltrastar också!

2018-03-03 @ 19:48:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0