Människa och väta

Man kan ha vågor i håret

men is i magen.
Man kan dyka i havet
och få vatten i knäna.
 

Kommentarer
Postat av: Birger– HUMORALPATOLOGIN ägnade sig åt vätan, dvs vätskan, i kroppen. Alltså den antika grekiska teorin att de fyra kroppsvätskorna måste vara i balans med varandra om vi skall må bra. ”Vara vid sunda vätskor.” Blodet, slemmet, den gula och den svarta gallan. – Det var bra tänkt. Idag använder vi andra begrepp. Hormonsystem, signalsubstanser etc. Men idén är densamma. Balans mellan systemen. Annars blir man på dåligt humör. Och utan humor.

– Och går vi till UTTRYCK som rör människa och väta har vi t.ex. ”att hålla näsan ovanför vattenytan”. Så tycks alltför många uppleva sin tillvaro. Kanske handlar det om att leva i ”frostiga relationer” eller vara utsatt för ”en strid ström” av krav. Och att livet inte längre är ett vänligt och varmt ”flöde” med ”friska källor”. Gamla problem ligger kvar ”skvalpar”. Ja, ett liv med många bekymmer kan bli ganska ”svettigt”. I synnerhet om någon ”snorvalp” dessutom har stulit ens cykel när man som bäst behöver den. - Negationen av väta kan exemplifieras med ”torrbollar”, vilka samtidigt är motsatsen till sangviniker. Dvs de som enl. Galenos och humoralpatologin har ett överskott på blod (lat. sanguis). De optimistiska och gladlynta. Som har ordning på sina vätskor.

– Nationalencyklopedin har en lång och teoretisk utläggning av vad HUMOR är, och belyser resonemanget med följande tankekollision (som jag tror förekommit på bloggen tidigare):
– Passageraren i spårvagnen: Varför står vi still här så länge?
– Konduktören: Vi väntar på ström.
– Passageraren: Ström? Men kan han inte ta nästa vagn?
– Denna gamla vits har nu fått lokal lundensisk relevans. Spårvagnar som väntar runt hörnet. (Citatet belyser för övrigt att humor är tidsbunden. De första spårvagnarna drogs av häst. ”Vi väntar på Pålle.” Nja.)


2018-03-02 @ 07:49:15
Postat av: Per

Och ytterligare på tal om vätskor - det sägs ju, att "blo e tjuckare än vann". Men var det inte Jörn Donner som i en boktitel nyligen påstod motsatsen?

2018-03-02 @ 09:24:29
Postat av: Birger


Jo, Jörn Donners senaste bok heter ”Blod är tunnare än vatten”. När han uttalar sig är det raka puckar. Beträffande sönerna säger han ”Om de blir förbannat tråkiga så ska vi sluta umgås, omedelbart.” (SvD 180211)

2018-03-03 @ 19:02:01
Postat av: Per

Man kanske borde läsa den boken?

2018-03-03 @ 19:46:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0