Vetemjöl är bra till mycket, men …

… att använda det i en process för att sammanfoga vattenledningsrör modell större (typ i ett stadsnät för färskvatten) kan vara ödesdigert; ja rent av förkastligt. Detta har VA-Syd i Lund – och tillika åtskilliga tusen lundabor – nyligen fått erfara. Under flera dagar (veckor för många – och nära två månader för hela lasarettsområdet) tvangs man koka allt vatten före användning (i matlagning och som dryck). Nu tror man sig ha ”hittat” anledningen till varför bakterietillväxten i vattnet plötsligen överskred satta gränsvärden. Läs här dagens artikel ur Sydsvenskan: https://www.sydsvenskan.se/2017-05-30/vetemjol-bakom-lunds-fororenade-vatten

Bilden nedan visar en liknande rörsvetsskarv – fast i detta fall som en fjärrvärmerörskarv i den nu pågående dragningen av en fjärrvärme-pipeline från Lund till Dalby.

Jag vet dock inte vilken typ av ”mjöl” som entreprenören använder vid sin rörsvetsningsprocess här. Vad jag dock vet (genom nära personlig erfarenhet) är, att vetemjöl är klart olämpligt att använda, när det gäller att lindra hettan vid nässelutslag. Men har man inget puder/talk (potatismjöl) tillgängligt just då och där – så vad göra? :) 

Vad är detta för en fågel?

Alldeles nyss (mitt på dagen 30/5) landade denna fågel på en pinne här i vår trädgård. Ursäkta den oskarpa bilden!

Precis innan satt den lite närmre; så då såg jag dess utseende lite bättre: Något större och ”rundare” än en gråsparv, grått huvud och stor del av halsen, vit markering i pannan, svart markering under näbbet/ögat samt ett gulbrunt bröst. 
Sven T - om du ser detta. Vad kan det vara för en fågel?

”Misstänkt spam”

Allt oftare bemöter Blogg.se mig med denna nedslående kommentar TILL MINA EGNA INLÄGG; på min egen blogg! Vad f-n är det fråga om, Blogg.se? Skärpning!

Låt inte sådant hindra er från att (vid liknande bemötande) lämna de kommentarer ni önskar - till mina inlägg. Det är jag som avgör, vad som är ”spam” – och INTE blogg.se!
Jag väljer att lugna min upprördhet i frågan - med detta magnifikt blommande näsduksträd i Lunds Botaniska trädgård.

Just nu står det som allra vackrast!

Jodå – såklart gräver man på/vid Mårtenstorget också!

Vad annars är att förvänta sig i vår stad?

Det skulle möjligen vara här, …

… som man inte gräver längre. Men det har man gjort – under ett nästan helt år – för tillbyggnaden av Skissernas Museum. Arbetet har ju gått att följa här på bloggen.

Men ovanstående bild får bli den sista i denna serie, eftersom invigningen skett för länge sedan – och eftersom nu även restaurangens uteservering är etablerad. Möjligen blir det någon ytterligare bild från museiparken utanför, som nu verkligen ”snyggats upp” (åtminstone i mitt tycke). Jag tar härmed också tillbaka mitt tidigare omdöme om parken - som mest liknande ett veritabelt ”skrotupplag"! 

Säg den plätt i Lund …

... som inte just nu har besök av grävskopan! 

Grands välkända veranda - skall bli två!

Byggställningarna är borttagna!

Denna fastighet på Finngatan 8 rymde senast Lunds Universitets folklivsarkiv. Ursprungligen – från färdigställandet 1889 – var den dock hemmet (Villa Holma) för tre efterföljande Lundaprofessorer med familjer. Hela fastigheten har nyligen genomgått en ansenlig ansiktslyftning; åtminstone utåt sett. Den privata köparen lär ha fått punga ut med 18 miljoner SEK – för detta kap!

Själv tillbringade jag några timmar här - på arkivtiden - för att leta underlag till en uppsats; obligatorisk i en kurs i humanekologi vid Universitetet. 

Kvällsvarden räddad!

Egentligen skulle man ju inte säga så, men jag gör det ändå: Äntligen kom vårt gamla primuskök till verklig nytta. Det fyra timmar långa strömavbrottet här innebar, att kvällsmaten såg ut att behöva bli helt av det kalla slaget. Men tack vare att vårt mer än 40-åriga primuskök fungerade klanderfritt i detta ”skarpa läge”, kunde vi njuta av varmt nybryggt kaffe till mackorna. :) 

Vid 20-tiden hade vi återfått strömmen – och primusköket får nu åter slumra i sin kartong, tills nästa strömavbrott inträffar. 

En stilla fundering

Beträffande ordet: ”morgon”. 
Man säger ju ”god morgon” och relaterar till dagens datum, men man säger också ”imorgon” och avser dagen efter. Verkar inte det lite knepigt.

Visst – vissa ord kan ha mer än en betydelse, men ”morgon” borde väl inte vara ett sådant ord (även om i sammansatt form)?

Ren fysik?

Nu på morgonen fanns det fullt av imma på glasen till vårt mobila drivhus; med de nyutsatta tomatplantorna i.

Satt imman på insidan, utsidan eller på båda sidorna – och i så fall varför? 

Svalt väder bromsar våren?

Men ändå blir allt märkbart grönare för varje dag som går. Jordgubbsplantorna blommar och rabarbern är skördemogen. 

 

”Bockakyrkogården …

var Kronoarbetskårens kyrkogård från 1860 till 1894. 80 soldater ligger begravda här samt tre barn som dog i kolera.” 
Denna ganska anonyma begravningsplats är mycket naturskönt belägen vid Vätterns östra strand – i nordvästra kanten av Ombergs-massivet. Ståtliga och väldigt gamla ekar – som denna – skänker rättmätig vördnad åt denna säregna plats! 

 

RSS 2.0