Även på vår gata

Visserligen ganska blygsamt i förhållande till många grävarbeten just nu i Lund – men ett nog så nödvändigt arbete. Här gäller det utsättning av ny kantsten mellan gatan och fastighetsentréerna. Ett precisionsarbete i sig – som förutom grävandet också innebar återläggandet av ett flerbitars-”pussel”; ett drygt hundratal trottoarstenar som skulle inpassas på rätt sätt igen.

Den senare uppgiften vållade gubbarna visst huvudbry – och jag förstår dem. 

Isaac – Isak

I förra inlägget hamnade vi ju kommentarsvägen på gravitationens upptäckare, Isaac Newton. Och jag nämnde, att vår kanin – en minivädur med lejonman – var uppkallad efter honom; på grund av sitt vetenskapsmannamässiga (professorslika) utseende. Håller ni med? 

 

Apropå humlestörar

Detta är två nyuppsatta störar för humleplantor i Botán. Men kommer de att vara långa nog; med tanke på, att humle sägs kunna växa till över sju meters höjd? Troligen inte – och vad kommer då att ske?


En så hög stör har humleplantan i vår trädgård inte fått. I stället finns här en ”balkong” på 3-metersnivån, där växten kan samla ihop sig och breda ut sig – istället för att skjuta ytterligare i höjden (för att kanske bara sedan okontrollerat rutscha ner i en härva långt ner på stören).
Framtiden får utvisa, vilket alternativ som fungerar bäst. 

Trenden håller i sig!

Ständigt gräver man nya hål i Lunda-marken. Här förbereds det för fjärrvärmerör intill parkeringen vid gamla lasarettsakuten – och man behärskar tydligen konsten att gräva i sicksack också! Hoppas fjärrvärmen hinner räta ut sig, innan den når slutanvändaren. 
(Kommer nämligen att tänka på rallaren som byggde en så slingrig järnväg, att eldaren i loket måste använda ”kroged bränne”.)


Fast nu är det nästan helt klart vid Saluhallen/Mårtenstorget.
 

Ny skulptur?

Som tidigare utlovats; ingen mer bild på nybygget vid Skissernas museum – men väl ett nytaget foto i parken utanför.

Jag gillar själva skulpturen, men störs av den ”glansiga” plattan mellan själva kuben och fotplattan!

Årets tomatplantor

Kanske var det för tidigt att ta bort det skyddande ”mobila” drivhuset, men nu är det gjort. Efter ett dygns måttligt regnande har det nämligen tyvärr nu börjat blåsa upp lite oroväckande. Livet är hårt; även för känsliga tomatplantor.

Efter rengöringen hänger hela drivhuset nu åter – ihopfällt till ett platt paket - uppe på carportväggen. 

Klart till midsommar!

 

Så sabbar man en lustighet

-  "Är det sant, att er katt kunde räkna?"

-  "Javisst – han var väldigt förtjust i husse!" 

 

Statusrapport från rapsfältet

Den intensivt gula blomningen är över för denna gång. Rapsplantorna härintill har vuxit sig över manshöjd och fröbaljorna är redan långt utvecklade. På detta fält odlade bonden förra året ärtor – på kontrakt åt Findus. Så marken blev därmed ”automatiskt” bra kvävegödslad inför den efterföljande rapssådden.
Idag roade jag mig med att undersöka ”utväxlingen” hos raps; d v s hur många nya rapsfrön som skapas av vart och ett utsått moder-rapsfrö. Hoppas bonden har överseende med mitt tilltag – att plocka upp en rapsplanta för undersökning. Bilden visar det förbluffande resultatet: 11000 gånger!

Just den här slumpvis utvalda plantan såg ut som följer: 1 stam (av moderfröet), 8 grenar på stammen, 55 baljor på varje gren och 25 dotterfrön i varje balja.
1 moderfrö ger 8 x 55 x 25 = 11 000 dotterfrön. 
Variationen kan säkert vara ganska stor; men visst är resultatet lite häpnadsväckande! 

Kan det vara så enkelt?

Jag tror mig ha funnit anledningen till ”stadens” enorma grävningsiver just nu. Minns ni påvebesöket i fjol – och de indignerade skriverierna om att Lund köpt på sig (hyrt in) alldeles för mycket kravallstaket? Så för att i någon mån berättiga de extrakostnaderna (den grava felräkningen), har man alltså satt igång att gräva kanaler - i stort sett överallt i stan. Såhär ser det till exempel ut på Östra Torn; kanaler med skyddsstaket på ömse sidor (kilometervis) så långt ögat når! 

 

Kan detta vara lösningen?

Som vanligt strävar vår gamla humleplanta raskt mot himlen – såhär års. Men i år finns ingen lämplig trädgren att klänga vidare i, när humlestörens 3 meter är passerade. Det blev nödvändigt att ta bort dessa trädgrenar – och också ersätta stören med en ny; fortfarande dryga 3 m hög. Men eftersom humle utan vidare kan växa 7 meter, så är det lätt att inse, att något måste göras åt saken.

Min lite okonventionella lösning blev ett balkongliknande arrangemang - placerat på toppen av själva stören – som skall ”samla upp” och hålla kvar resten av växten på den nivån. 
Bara nu inte storken får för sig, att detta är en boplatta! 

Komplettering

Ett hotell utan tak? Nej inte ens ett insektshotell han vara sådant!

Men sen’ blir det inte fler extravaganser. 

Men detta skall också sägas!

De grävda groparna fylls igen efterhand som jobben färdigställs; även om det går långsamt ibland. Såhär långt hade ombyggnaden utanför saluhallen framskridit i lördags. 

 

”Bättre sent än aldrig”

Detta är min version av ett så kallat insektshotell. En massa hål av olika dimensioner – borrade i tjocka skivor av en kraftig körsbärsträdgren. Skivorna är i sin tur skruvade på en stabil stolpe – och allt kan flyttas/placeras där hotellet förväntas komma till bäst nytta.

Vid det här laget har de flesta fruktträd dock blommat färdigt, så det blir nog först till nästa år som hugade hyresgäster/pollinerare kan göra nytta här. Men de får i vart fall en chans att bo-in sig! 

RSS 2.0