Detta ser man sällan nu – om ens någonsin igen?

Detta är mitt blogginlägg nummer 1400 – sedan starten för snart åtta år sedan. Det dröjer visserligen flera månader ännu, innan det blir dags för höstskörd i år – och då naturligtvis med helt andra metoder, än de som kan beskådas här. Men att återkalla en tid som flytt för längesedan på gården hemma (i kanten av Österlen) - tänkte jag kunde vara lämpligt i sammanhanget.

Här är bärgningen av årets blandsäd-skörd på gång för fullt. Två bröder hjälps åt ute på åkern att lasta vagn efter vagn full – för direktfärd till det stationära trösksetet hemma på gårdsplanen. Där skötte resten av familjen det jobbet; lasta av nekarna, mata tröskan, stuva in den pressade halmen och se till att säd och agnar hamnade på rätt ställen. 
Vagnens underrede – d v s de två hjulparen – hade tidigare suttit på familjens gamla bil. En Ford V8 som för övrigt kom till gården samtidigt med mig (och från samma ställe; Motorimporten i Lund - respektive BB i Lund) 1944. 

Nedmonteringen av julen fortsätter

Traditionsenligt var det idag dags att plocka ner ljusgirlanderna i vår carport.

Man kan se, att kvistarnas barr börjat tappa den friska gröna färgen – och det (förutom datumet) är ett tydligt tecken. Nu är det bara utegranen kvar; den skall stå på sin plats hela februari ut! 

Ekorrar sover mycket – såhär års!

Det kan man läsa om i ”böckerna”; de går inte i ide som björnarna, men de tillbringar långa perioder (flera dagar i följd) sovande, varvat med att de kortvarigt håller sig vakna - och ute för att äta upp sig lite. Detta kan man också testa i praktiken, om man själv är intresserad av djurs beteenden.

Tråget (här med orörda nötter - sedan ett par dagar) satte jag upp för några veckor sedan - och genom att dagligen iaktta skeendet runtomkring, får man mer kunskap om ekorrars liv och leverne. 

Dörren stod öppen,

men inte för kungen och drottningen. Nej de missade vår närvaro – på självaste invigningsdagen!

 

Här utanför entrén till ombyggda Skissernas Museum var folksamlingen inte så stor; men beräknades bli det några timmar senare. 

Koala - är det korrekta svaret!

Namnet Koala gavs av aboriginerna - Australiens urbefolkning - och lär syfta på, att en koala så sällan ses (sågs) dricka. 

Jag tänkte också komma, men ...

det säger Sydsvenskan ingenting om! :(
 

Här också!

Fem europeiska fåglars engelska namn; översätt namnen till svenska – och fyll i på respektive tomma plats till höger nedan.

De fem förstabokstäverna formar ett nytt djurnamn – vilket? (För er som sett motsvarande uppgift på min fb-sida, är svaret naturligtvis redan givet.) 

28:e och 29:e januari är det invigning!

Såhär såg tillbyggnaden vid Skissernas museum i Lund ut igår. 

Antar att det är full aktivitet därinne – för att få allt klart i tid. Vi har ju – som tidigare framgått här på bloggen – redan varit där (spontant ”inkallade”) och sett byggnationen invändigt. Men det var då bara ett naket skal. 

Dagens namn är Knut!

Detta är vår Knut;

en avhållen vän - som tyvärr inte är med oss längre. 

Vidare på temat: smartare prylar

Det genialiskt enkla låset på en simpel tablettask – presenterat häromdagen – var bara ETT exempel; det finns fler i samma ”härad”. Burklocket som är lätt att öppna är ett annat exempel.

Locket är tvådelat; en yttre gängad ring plus ett plant lock – liggande ”löst” i ringen. Supersmart i all sin enkelhet! Lätt att öppna en sådan burk, trots att locket dragits åt ordentligt. Jag tror säkert, att ni inser, hur/varför det hela fungerar? 

Äntligen!

Det här bildkrysset har blivit liggande några år; det var min julklapp 2002 – och nu i början av 2017 (15 år senare), kom jag äntligen loss med att börja lösa det.

Över 3000 (!) rutor stort var det mitt hittills största kryss. Lite jobbigt kändes det allt, men nu är det gjort – och jag har lugnt kunnat lägga det hela bakom mig (d v s i plastarkivet – för vidare befordran till återvinning). Bläcket i en hel kulspetspenna gick åt!

Trettondagsafton; dags igen att gå ”julaspöge”!

Nåja – denna sed verkar inte ha haft någon större utbredning; eventuellt förekom den bara i min hemby? Enligt min Morfar var det drängarna på byns gårdar som ”ställde till det” för varandras husbönder genom diverse nattliga spratt utförda i ladorna. Jag tror, att denna sedvänja försvann mer och mer efter att bondgårdarna skiftats ut från den gemensamma bygatan i början av 1870-talet. 

 

Annalkande oväder!

”Barometern faller”?

Men det beror INTE på, att den skulle vara dåligt uppsatt. :) 

RSS 2.0