Rapport från Lundagård – fredag eftermiddag 2016-10-28

Trots alla höga hus runt omkring - känns blåsten av rejält här; löv samlas i stora sjok där virvelvindarna bildar ”noder”. Till avspärrningarna som snart skall riggas upp – inför påvens besök på måndag – har man redan kört fram travvis med kravallstaketdelar – och parkeringsförbud råder i hela närområdet kring domkyrkan. Framför Kungshuset i Lundagård håller två poliser med dragna skarpladdade kpistar vakt; en aningen overklig syn - just här. De lät mig dock tillfälligt parkera min cykel på platsen.

 Men med hänsyn till polisernas säkerligen extra skärpta vaksamhet och misstänksamhet avstod jag naturligtvis från att ta fram kameran – just där och då. Bilden ovan från samma plats är alltså tagen vid ett tidigare tillfälle. 

Ännu mer höstfärger

På den här bilden – över åkern precis utanför – går det mesta nu i lugna pastelltonade färger, tycker jag.  För bara ett par månader sedan tröskade bonden av fältet med gröna ärtor åt Findus. Höstrapsen såddes sedan direkt; efter enbart en tallriksharvning av jorden – d v s ingen djupplöjning.

Nu växer det, så det knakar (ärtväxterna hade samlat mycket kväve till jorden); rapsplantorna är redan mer än 30 cm höga! I fjol kände rapsbönderna oro inför en liknande situation; att plantorna skulle hinna växa alltför mycket, innan frosten satte in och dämpade ner det hela. Men den gången gick det ändå bra – vintern blev ju ovanligt mild. Undrar hur det skall gå den här gången? 

”Haver ni sett Karlsson –

han som lägger ner rör?”
Nej någon Karlsson syntes inte till – men väl en massa stora rör och en kolossal grop mitt i Östra Vallgatan; här utanför Botán!

 

Igår var det tillåtet, …

men på måndag – om 14 dagar – kan jag nog inte stå här och plåta Domkyrkan. För då kommer ju påven Franciskus till Lund - för att bland annat leda en gudstjänst här inne.

Bara särskilt inbjudna är då tillåtna att vistas här; inne i kyrkan och dess närmsta omgivningar! 

Vilket talesätt passar in här?

 

Ett tips!

Säkert är det många som i likhet med mig har svårt att svälja ner tabletter – modell större.  Det är väl ingen konst – säger den som tror sig veta; svälj ner en klunk vatten precis innan, så åker tabletten lätt ner vid nästa klunk. 

För mig är det absolut inte så; det är väl en j…a skillnad mellan att svälja ner en oskyldig klunk vätska och en klump som känns som ett X2000-lok i munnen! Varför inte istället ta fasta på det som evolutionen lärt oss; flytande saker släpps igenom direkt, men klumpar – såväl mindre som större – måste tuggas först, innan ”ödlehjärnan” öppnar upp kanalen ner.
Eftersom jag just nu ”käkar” glykosamin – ganska stora dragerade kapslar - har jag fått tillfälle att prova min pillersväljarmetod med god framgång.

Observera att man naturligtvis inte skall tugga sönder pillret; nej låt det ligga kvar mitt på tungan medan käkarna gör några tuggrörelser på vattenklunken – och svälj sedan direkt! Undrar vad läkarvetenskapen har att säga om detta? :) 

Ett tilltalande mönster –

åtminstone enligt min åsikt! Denna privata badbrygga vid Vätterns östra strand har i sanning en lite annorlunda takkonstruktion. Som tak betraktat kanske inte så effektivt mot regn – men ett ack så välbalanserat och elegant komponerat ”mönster” av vitmålade träprofiler. Den ursprungliga innehavaren av denna sjötomt med all byggnation lär ha tillträtt (flyttat in) på sin egen 60-årsdag. Någon som vet vad denna författarinna hette?

Bilden togs vid ett besök där igår.

Nya humlestören på plats

I ett tidigare inlägg framkom, att det skulle bli nödvändigt att montera upp en ny stör till vår humleplanta.
Några ”5 – 6 meter” blev det nu inte; men väl dryga 4 meter – och en väldig massa tvärpinnar att klänga på (just nu nyttjade som mellanlandningspinnar av småfåglarna – inför deras besök i fågelmataren bredvid).

Med lite stuprörsplåt och två stycken slangklämmor blev sammanskarvningen av två normallånga pålar väldigt stabil.  

Entréskylten var tänd i lördags

 

RSS 2.0