Visst kan man se skillnaden!

Tillbyggnadsstarten vid Skissernas museum (Lund) i höstas.

Samma plats för en vecka sedan.
 

Feminist kontra …?

Apropå ingenting – och utan att vare sig förringa, förlöjliga eller lägga mig i debatten och själv tycka något i sammanhanget; vad skulle en motsvarighet ur ett genusperspektiv benämnas? Femininum/feminist – maskulinum/…?

Observera att kompisen på bilden ovan inte har något med frågeställningen att göra; är bara en så fin representant för årstiden. :) 

Både ”mätt o trett” på samma gång?

En skånsk tänkare/”filosof” lär ha myntat följande sentens (och nu relaterar jag detta på rikssvenska – för säkerhets skull): ”När man är mätt, så är man trött – och när man är hungrig, kan man rakt inte göra något alls.”

Det ligger mycket i dessa visdomsord – och helt klart tillämpbart på dagens upplevelse; en matvandring på Romeleåsen och dess omnejd – med start vid The Lodge (gamla Romelestugan – som STF drev en gång i tiden).

Förutom begreppen: mätt och trött – kan man tillägga betyget mycket trevligt och rekommendabelt.
(Matvandring = "eda-o-gå")

 


”Har ni biljetter?”

Ja - en dam frågade oss detta idag, när vi även denna lördagsförmiddag stod och kollade vid ”Skissernas” nybygge. Hon kom utrusande från en pågående visning av byggnationens insida – och hade fått för sig, att vi var några av de saknade visningsgästerna. Men strunt samma; vi var välkomna ändå att titta in på en presentation av de nya lokalerna. Arrangemanget tillhörde Statens Fastighetsverks pågående visning av speciella objekt i Lund idag. (Kungshuset med dess tornbyggnad i Lundagård var ett annat sådant visningsföremål.) 
Så här ser entrédörren ut från insidan – sedd mot Biskopshusets park.

Del av entréhallens interiör – sedd mot SOL-huset.
Restauranglokalen - sedd mot UB-hållet.
Skall bli spännande att se när allt är invigningsklart. (Man nämnde datumet – 28:e, men jag missade tyvärr att lägga månaden på minnet.)

Peter, Paul and Mary

Året var 1966; d v s för 50 år sedan! Samma år som jag avlade min civilingenjörsexamen vid Lunds Tekniska Högskola (LTH). Teknologmössan med sin svarta tofs är 4 år äldre; det framgår av att tofsen bara bär en snodd (vit – för första året på elektrotekniklinjen). 

P, P & M minns jag som stora favoriter - med sin stämningsfulla och tilltalande musik; inte minst den här låten (lyssna gärna): https://www.youtube.com/watch?v=Ld6fAO4idaI (Blowing in the Wind) 

Tryckluft in i huset?

Ja - för att kunna ”blåsa in” ett bredbandsfiberpar mellan vår nod och närmsta förgreningsbrunn. 

Från en liten fiberkabeltrumma med en sinnrikt konstruerad matarmekanism trycks fibern in i ett tidigare nergrävt böjligt smalt plaströr. Samtidigt (ifrån samma ände) blåser man på med tryckluft, som får fibern att ”surfa” iväg - buren av denna kraftiga luftström/våg; 150 m är tydligen inget problem – även med krökar på vägen. Ganska imponerande – tycker jag! 

”Striped Honeyeater”

Jo - australiensarna kallar den så; men inte fasen är det precis honung/nektar den har i näbben! Hursomhelst är det ett väldigt fint amatörfoto (dock inte taget av mig) på en fin fågel.

Det har kanske framkommit av mitt djurrelaterade inläggsurval här på bloggen, att fåglar i allmänhet tillhör mina absoluta favoritdjur. 

Kungsmarken

Får kor beta på en golfbana? Ja kanske det – någonstans - men inte här. Kungsmarken i Lunds kommun rymmer förvisso också en golfbana (LAGK), men de stora arealerna av mark/vall runtomkring är av gammal hävd ängsmark för sommarbetande kor och hästar.

Idag hördes här (intill Hardebergaspåret) både gök och näktergal – och rapsfälten blommar intensivt gult på många åkrar just nu. 

”Ätlig groda”.

Den här skönheten råkade jag på sent ikväll; sittande på cementplattorna bland våra trädgårdsmöbler.

Jag hoppas, att alla vet, att våra groddjur är fridlysta här sedan många år tillbaka. Och jag tycker med andra ord, att Nationalnyckeln (vår officiella artnamngivare?) borde ge arten ett mer passande namn nu. 

Tomatplantornas tur idag!

Jordgubbsplantorna började blomma för en vecka sedan, men först idag har vi ”vågat” sätta ut tomatplantorna på friland. Såhär i mitten av maj – borde detta väl vara relativt riskfritt?

Men man vet ju aldrig; så min hemmagjorda mobila drivbänk fick återigen komma till heders. Den erbjuder i vart fall lite vindskydd. I takt med att plantorna efter hand växer sig högre, kan drivbänkens sidor vikas upp – och följa efter växthöjningen.
Den som drivit fram plantorna så här långt (från frön) är vår ordinarie hovleverantör; det var verkligen fina och livskraftiga exemplar! 

”Skratta med Allers”

Nu kan det avslöjas – jag ”läser” Allers! Läser och läser – är nog lite mycket sagt; enda skälet till att jag ägnar tidningen uppmärksamhet, är deras någorlunda OK bildkorsord. D v s de med svårighetsgrad 4 och 5 (i viss mån 3 också). Kronblom brukar jag också kolla på - och så slänger jag ibland även ett getöga åt deras skratta-med-Allers-vitsar. Vad sägs om den här?

”Fängelsedirektören fyller 50 år och frågar internerna:
- Hur skulle ni vilja fira detta?
- Hur skulle det vara med öppet hus?”

Nedan ser ni en relativt nytagen bild av det som en gång i tiden var kronohäktet i Ystad: Vita Briggen.

Fängelseverksamheten upphörde där redan 1984 – och idag nyttjas fastigheten för helt andra ändamål. 

Det går fort nu!

Den här bilden är bara en vecka gammal; idag är bokarna helt utslagna på platsen – och vitsipporna börjar tyna bort. Men de senare har verkligen varit talrika och kraftfulla i år! 

På lördag går årets Lundalopp – och då brukar alla stadens parker vara fulla av härlig grönska. Ses vi på 5-kilometersloppet? (För min del har jag numera övergått till den - kortare - distansen.) 

Väldigt torrt i markerna!

Här utanför håller bonden på att harva åkern inför sådd – och det ”ryger” som bara den. På mig verkar det alldeles för sent att så - såväl säd som sockerbetor. Kan det möjligen röra sig om kontraktsodling av gröna ärtor; dem kan man ju säkert så även lite senare på året?

Fast nedlagda Findus kan bonden ju räkna bort, så kanske är det till Felix i Eslöv som ärtorna i så fall skall åka. Då får vi se armadan av jättetröskor igen lite senare – här på åkern utanför. Det ser jag fram emot. 

Ytterligare fyra veckor har nu gått!

Men det är inte så lätt att upptäcka, vad som byggjobbarna förändrat utvändigt här på Skissernas nybygge under den tiden. I barntidningar förekommer ibland uppgiften att jämföra två teckningar – och då försöka hitta detaljskillnaderna. Det brukar heta (som på Allers barnsida): ”Finn fem fel”. 
Så nu vänder jag mig till alla – barn såväl som vuxna; Vilka detaljer skiljer de båda fotona åt?

(Själv har jag ingen aning om, ifall det rör sig om fler eller färre än fem.)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

Hur var det nu?

Hade jag tvättat händerna, innan jag började handknåda smulpajdegen? Efteråt är man ju jätteren om händerna!

Jodå – ingen fara; det är jag alltid väldigt noga med att komma ihåg. Men skulle man befara, att minnet råkar svika en, så kan man ju låta ”åtgärden” ingå på checklistan: Förberedelser inför baket.
I det aktuella fallet rörde det sig om årets första rabarberpaj. Rabarberplantorna har vuxit rekordartat snabbt de senaste dagarna.

Sådana pajer är aldrig dryga; innan man vet ordet av, är de uppätna. Kall glass eller vaniljsås är de perfekta tillbehören – förutom kaffet förstås! :) 

Till salu?

Renoveringsobjekt!
Spekulanter saknas inte. 

RSS 2.0