De första blåsipporna 2016 …

tappert brytande sig upp ur underjorden i vår trädgård idag! 

 

”Svarte-Petter”

En av tallrikarna i vår vardagsservis har råkat bli lite kantstött. Väl bara att kasta den – kanske ni tänker? Men nej – detta ger mig tillfälle att kolla hur slumpmässig slumpen egentligen är. Den skadade tallriken skall definitivt fortsätta att vara en av två ständigt ”roterande” tallrikar i vårt tvåpersonershushåll. 

Jag tänker studera detta vetenskapligt genom att göra följande experiment. 
I vår tallrikstrave i köksskåpet tillämpas siloprincipen (sist in – först ut). Vid dukning (om jag dukar) får jag alltid näst översta tallriken. I vilken ordning tallrikarna efter måltid hamnar i diskhon, är det ingen av oss två som håller reda på – inte heller hur de placeras i torkstället efteråt, eller hur de slutligen torra alltså hamnar överst i skåpets tallrikstrave. 
Efter tre observationer hittills har jag nu fått ”Svarte-Petter” två gånger – men efter tillräckligt många testutfall ytterligare kommer jag att meddela er ett slutresultat! 

Tjuderpåle

Tydligen är det en mer rikssvensk benämning på ”tjårrpele” – som jag dock kommer att vägra anamma. En påle är ju av trä, medan en ”pele” för tjuder (kedja, kätting) definitivt skall bestå av solitt järn!  
Till det facila priset av 89 SEK (+ frakt) kan den som vill - köpa på sig en tidstypisk kopia av den gamla prylen.

(Antar dock – att det inte längre är tillåtet att hålla kreatur (o.d.) bundna på det viset!) 

”Plötsligt händer det”

Och ta mig tusan; idag hände det - igen!

Efter viss intrimning - de hemliga förväga besvärjelseformlerna tycks äntligen fungera nu?

Traktortema; fortsättning …

Som en naturlig fortsättning på föregående inlägg (och kommentarer) – följer här en sammanställningsbild över de traktormodeller i vars sadlar jag själv tillbringat åtskilliga hundra körtimmar hemma på föräldragården – då det begav sig.

Körandes T31-an (med påkopplat hölass) - här i bild överst - var jag dock några år äldre än, då jag som 6-åring (!) först fick ratta traktorn själv. Då räckte min benlängd inte till för att nå både kopplingspedal och bromspedaler samtidigt – vilket kunde ha slutat riktigt illa! Något som direkt fick till följd, att mitt traktorkörande påtvingades en rejäl paus. :)  

Bäst-före-datum passerat?

Man kan ju undra, när man ser ett så ålderstiget ekipage. Båtregistreringen SIN indikerar, att detta är en plats inte alltför långt från Simrishamn.

Jag tror, att jag visat en bild av den här gamla traktorn förut – och när vi var på platsen här i höstas var traktorn borta. Då tänkte man, att den kanske hamnat på ”skroten” av förklarliga skäl. Men så nu idag – stod den där igen; med förspänd båtkärra – som om ingenting hade förändrats. Men bakdäcken såg nyare ut – i vart fall?

Åter till ordningen!

Såhär långt har nybygget vid Skissernas kommit idag.

Man kan ju fråga sig – som alltid numera vid det ”moderna” sättet att bygga nytt: Tar inte träet skada av att bli så exponerat av direkt väta under relativt lång tid? I ”gamla” tider vore detta otänkbart – utan att ha ordentlig övertäckning av nybygget! 

Nya lådan

Det jättestora postpaketet som jag rapporterade om härom veckan innehöll ju en ny brevlåda – modell större. Sedan några dagar är den också ”monterad” på plats.

Den rymmer säkert flera hundra brev - men tror ni, att vi fått ett enda litet brev sedan dess! Nej inte ens en räkning från Kraftringen (gamla Lunds Energi)! Deras fakturor brukar ju annars dugga väldigt tätt. 

Naturligtvis är det en Legoan!

En koala uppbyggd av lego-bitar skall naturligtvis kallas för Legoan; som bloggvännen Birger mycket logiskt redan har konstaterat.

Bra namnförslag, Birger! 

Koalor av ”kött och blod” kan annars se ut såhär (mamma plus "joey"):

Namnet Koala kommer av Aboriginernas urgamla uttryck för någon som klarar sig på minimalt med vatten. En koalas enda diet är för övrigt blad från eukalyptusträden (det finns flera varianter). Bladens bibehållna balans mellan näringsinnehåll och giftighet är därmed synnerligen kritisk för hela den djurartens överlevnad. Jag hörde nyss talas om ett forskningsprojekt (Köpenhamns universitet) som skall studera, hur denna viktiga balans påverkas av pågående klimatförändringar. 

Ingen rapport från ”Skissernas” idag -

men väl från domkyrkans krypta! (Jodå vi gick förbi arbetsplatsen intill UB-parken också, men där hade inte hänt så mycket under den gångna veckan.)

Jag förstår jätten Finn - som med oro vänder ryggen åt arkeologernas försök att underminera hans fundament. Nåväl - här pågår sanktionerade efterforskningar beträffande den byggnation som fanns på platsen, innan domkyrkan började byggas. Delar av en ”teglad” mur skymtar i det dunkla ljuset; precis under kryptans nuvarande golvplattor. 

En LEGO-fråga

Vilket är djuret?

Ledtråd: Flera av mina inlägg har haft (har) med relaterat land/kontinent att göra.

Läs gärna det här om Australiens papegojor.

Artikeln är skriven av Janine Duffy som tillsammans med Roger Smith är grundare och ägare till Echidna Walkabout Nature Tours i Melbourne. De är våra vänner sedan flera år tillbaka. http://www.echidnawalkabout.com.au/blog/129-parrots-of-east-gippsland

 

Janine utger regelbundet sådana här välinitierade naturuppsatser på deras företags hemsida. (Se också länken längst ner till höger.)

Med referens till gårdagens inlägg;

Här kommer ett bildmontage på ytterligare några av East Gippsland’s 16 papegojaarter.

Längst ner på bilden; King Parrot (till vänster) och Rainbow Lorikeet (till höger). 

Overklig syn?

I vart fall för svenska förhållanden. Men detta är en färsk bild från sydöstra Australien (East Gippsland); ett träd fullt med färggranna vilda papegojor.

Området där lär kunna uppvisa inte mindre än 16 olika arter av papegojor. De flesta i det här trädet är med säkerhet King Parrots. 

RSS 2.0