Oklart och mångtydigt!

Den här 40-skylten har ju en alldeles speciell fartbetydelse; en max-skylt - officiellt sett. Men varför det? 

Siffertalet är ju dimensionslöst angivet – och kunde lika gärna stå för skostorlek, kroppsvikt, ålder, antalet gånger och så vidare. Det vill säga passage förbjuden - om man har för stora skor, väger för mycket, är för gammal, eller tänker passera hur många gånger som helst. 
Min Mor sa’ - med glimten i ögat - någon gång: ”Au Per, du e en stor glytt” – så Gott Nytt! 
(Ovanstående kanske är ett sentida utslag av detta?)

Sämre tabletter – men i en smartare ask!

Tutti-Frutti har funnits länge. En gång i tiden gillade jag dem, men den nuvarande utgåvan är verkligen ingen höjdare; smakmässigt. 
Däremot har förpackningen genomgått en påtaglig produktförbättring! Genom en sinnrik utskärning och vikning av askpappen, har man med enkla medel lyckats åstadkomma en alldeles utmärkt och välfungerande låsningsmekanism!

Alltså - inga lösa ”pix” i fickan längre?

Annandag Jul

Kluringarna har just konstaterat, att de måste vara minst 5 stycken med tre armar (plus den ensamma 1-armade) – för att uppgiften från lille julafton skall gå att lösa.

Vad mera är; man kom också på, att 7, 9, et cetera också fungerar! 

Kluringar

Följande julnöt är en variant av LTH-kalenderns senaste matteproblem. I det här fallet är det ett gäng ”kluringar” (1-armade och 3-armade) som träffas – och bestämmer sig för att leka en lek. Sällskapet består av endast EN 1-armad kluring men flera stycken 3-armade. Leken går ut på att hålla varandra i hand. Den 1-armade kluringen är givetvis med, men HUR MÅNGA 3-armade kluringar måste också samtidigt vara aktiva i leken – för att alla händer skall vara sammanknutna; d v s ingen hand fri och heller inga händer ”dubbelkopplade”.

Det är nog ganska tydligt att en ”trea” inte räcker – och heller inte två stycken. Men hur många 3-armade kluringar måste MINST delta - samtidigt med den ensamme 1-armade? 

”Släta” papperspåsar – modell lite större

Sådana verkar inte längre kunna köpas i någon affär; i vart fall inte i Lund? Jag har letat! Så lösningen några år nu har blivit att be och få (köpa) några rejäla kak-/brödpåsar hos S:t Jakobs Stenugnsbageri. De har mer än gärna lämnat ut antalet jag behövt – helt gratis. Tack så mycket!

Och så har mina hemmagjorda godishus i trä ytterligare ett år fått ett perfekt julklappsomslag. Känns paketmodellen månne igen? 

Dagens väder!

 

”Det är hög tid nu” – ett helt naturligt språkbruk!

Likaså accepterar man som korrekt – att säga; att ”parkeringstiden är högst 14 timmar”.

Men att tidsdimensionen kan uttryckas som HÖG – i stället för LÅNG – är egentligen lite märkligt? Ja - alla språk har förvisso sina egenheter; mycket är arvegods/förvanskningar från diverse olika håll – kan man tänka. 

”3 – 8 = 5”; här nedan följer tre rätta lösningar

Antar att de flesta av er hunnit grubbla på frågeställningen från den 12:e - såhär tänker jag mig svaret: 

 

12-slaget!

Brukar ni som jag lyssna på tolvslaget från Stockholms Stadshus – i P1 varje lunchtid?

Har fått för mig att det ibland blir färre slag än 12 – så därför måste jag kolla regelbundet numera. Apropå det där med Ivar Kreuger – som började utelämna EN tändsticka i varje ask (med bibehållet pris) för att dryga ut vinsten (enligt en observant läsarkommentar för några dagar sedan). 

Ny chans med tändstickor!

Och den här gången dröjer jag lite längre med att avslöja något svar; eftersom något sådant inte döljer sig bakom någon lucka i LTH-kalendern. 
Så här kommer en ny och felaktig ekvation.

Jag får be, att ni hyfsar den (jo det heter så) genom att flytta: EN tändsticka; fall 1 – och TVÅ tändstickor; fall 2.
Säkert kan ni själva också hitta på många fler sådana här nötter att knäcka under julen. 

Apropå ”dopning”

I dagens avsnitt av TV-programmet Landet Runt avslöjades att intag av råa rödbetor ökar människokroppens syreupptagningsförmåga! Här kan man månne ana ett och annat beträffande Norges otroliga framgångar i skidspåren under lång tid? Kanske dags att sluta misstänkliggöra deras omtalade bruk av astmamediciner – och i stället låsa in på detta?

Men kanske ändå inte; att medföra en tre fyra rödbetor under en 3-mil – instoppade någonstans i en åtsittande skiddräkt – utan att det skulle ”avslöjas”, är ju svårt att tänka sig. Färgmässigt skulle det kanske funka ihop med norska landslagsdräkten, men tänk på genomträngande rödbetssaft och Sveriges helvita skiddräkt!  

I stället för snö

Alla smådammar runt omkring här har fått sina vattennivåer återställda till mer normala lägen nu. Och det är väldigt bra; regnet är välkommet! Få saker kan väl kännas så oroande som krympande sötvattenförråd. Och för min del får snön gärna hålla sig borta så länge som möjligt – även om den också medför nödvändig väta i förlängningen.
Det återstår ännu några mörka dygn innan vintersolståndet. Men sedan vänder det – något som våra hasselbuskar redan verkar ha tecknat in. 

 
 
 

Rätt svar?

Har naturligtvis ännu inte haft tillgång till de officiellt riktiga svaren på dagens julnöt; eftersom det kommer att dröja ytterligare någon timme, innan lucka 9 är öppningsbar. Men jag dristar mig ändå till att redan lämna det rätta svaret beträffande de tre lösningsalternativen …

och hoppas slippa göra en pudel efteråt. (Mina fb-vänner har kommit fram till samma svar.)

Nej – vi är absolut inte bortglömda!

Det är just nu ingen hejd på hur Lunds parkförvaltning skämmer bort oss här i utkanten av stan’. Inte nog med att vi har fått alldeles ny och fin utrustning på intilliggande lekplats och nya plankor på alla bänkar längs promenadstigarna – nu har vi också fått nya eleganta papperskorgar hit ut!

 
Julnöt bakom dagens lucka (8) i LTH’s adventskalender.

Nedanstående ekvation (”av tändstickor”) är som synes inte korrekt!

Men genom att flytta endast EN tändsticka kan man åstadkomma en riktig likformighet (ekvation). Det finns TRE olika varianter av en sådan lösning – lycka till!
Titta bakom lucka 9 imorgon, för i dagens presentation (lucka 8) utlovas ett svar där. Självklart kommer jag också att följa upp detta, men väntar även jag till ett senare tillfälle. :)

Den ena logotypen är falsk, …

men båda har med sjukvården inom Region Skåne att göra.

Observera att inlägget verkligen inte tillkommit för att klaga på sjukvården – tvärsom har den alltid fungerat till full belåtenhet i mitt fall; så även denna gång! Men jag kunde inte låta bli att skoja lite med RS-loggan, när jag såg mitt borttynande ”blåmärke” efter årets influensavaccinationsstick. :) 

Russinfingrar och russintår –

varför blir det så? Får jag rekommendera, att ni kollar på LTH’s julkalender. http://www.lth.se/julkalender/2016/ Bakom lucka 2 (dagens lucka) finns ett svar.

Som gammal LTH-are vill jag för övrigt föreslå, att ni varje dag kollar på denna kalender. Alltid dyker det upp något av intresse för var och en. 

RSS 2.0