Kvällssol

När solljuset plötsligen tränger igenom molntäcket såhär en sensommarkväll, blir naturens/trädens färgtoner ofta väldigt lugnande och behagliga. 

 

Inomhusväder idag?

De 10 millimeter regn som kommit hittills var välbehövliga – och åskan har sålångt inte varit direkt i närheten här. Kanske läge att ”leka” lite med min fina gamla (60-åriga) ångmaskin? 

 

På gräsmattan i eftermiddagssolskenet idag

Två fåglar som jag sett tidigare här under ett par dagar; men vad är det för fåglar?

 
I en kort sekvens efter dessa stillbilder slogs fåglarna om en larv. Den lite större fågeln vann den kampen. Det blir till att ta fram fågelboken för artbestämning. Jag tycker mig se, att åtminstone den mindre fågeln har rödaktiga ben? 

Lite väl gröna ännu?

Det skulle säkert gå, att använda tomaterna i någon lämplig inläggning redan nu – men själv gillar jag dem bäst som lite mer mogna; att äta direkt.

Allt blåsande gick tidvis hårt åt plantorna här; flera grenar har brutits av, men det finns ändå en hel del kvar - som förhoppningsvis skall hinna mogna.

Vad göra med en överbliven bänkskivebit?

Jo – en pianopall; såklart! 

 

Färggranna fåglar i det fria

Ser kanske lite onaturligt ut för våra ögon, men det är så här det alltid borde vara; vilda djur helt fria i naturen.

Detta är en (två?) King Parrot och åtta Rainbow Lorikeets - som hittat något ätbart i gräset i delstaten Victoria i sydöstra Australien. 

”Konst eller skadegörelse?”

Det var en av rubrikerna i SDS’s Lundasida idag. Men den frågan gällde graffitin på olika ställen i staden. Bilden nedan är från UB-parken – också idag – och samma fråga kan man verkligen ställa sig; även här.

Graffiti kan vara väldigt fin; gjord av rätt ”konstnär” och placerad på rätt ställe. Men detta är både smaklöst och synnerligen malplacerat. Jag är dock inte förvånad, eftersom ansvarig ”instans” redan tolererat rena skrotupplaget i denna park! (Ref: mitt inlägg – med fråga – för några dagar sedan.) 

I Lerkaka - på Ölands östra sida ...

finns - förutom fem uppradade typiska öländska vindmöllor - också detta tjusiga utedass.
Om kåken haft fönster, hade den nödige kunnat njuta av havsutsikt.

Änglar, finns dom?

Jodå, i vart fall deras gula trumpeter – som här i Botán.

Att namnet blivit änglatrumpet är ju lättförståeligt; till hälften, men var kommer ängla-associationen in? Kanske i form av vinglösa änglar? Växten lär härstamma ifrån Sydamerika – och betraktas som giftig. 

Långe Erik

Tidigare fanns inte denna konstgjorda landförbindelse, utan fyren på Ölands norra ”udde” byggdes i själva verket på en isolerad ö.

Fyren Långe Erik är en rätt imponerande byggnad – och som vid alla fyrar krävdes ständig bemanning på plats; år ut och år in.
Bemanningskravet – och fyrplatsens läge på en isolerad ö – gjorde, att fyrvaktarbostället måste vara en så långt möjligt självhushållande anläggning/fastighet för manskapet. Där skulle finnas både bakstuga och tvättstuga och en möjlighet att husera höns, grisar och ett par kor. 
 

UB-parken idag

Varför dessa plastomvirade trädstammar – någon som vet?

 

Alvaret

Tre av Ölands Alvars mycket vackert blommande växtarter - på förmiddagen idag.
Här finns en väldigt stor artvariation av växter - naturligtvis väl anpassade till den biotop, som ett Alvar erbjuder. För varje gång man går omkring här, stöter man nästan alltid på någon ny art. 


 

Dyrt att gå på bio?

Damen i biljettluckan - till killen som ständigt återkommer: ”Nu är det fjärde gången ikväll som du kommer tillbaka och köper biljett till samma film!”

Den något brydde killen: ”Ja – OCH det beror på, att varje gång jag försöker gå in i salongen, så står det en snubbe där och river sönder min biljett!”

 

Jag vet dock inte, om det var frågan om denna film (en rysare); som ”döljer sig” bakom följande bildgåta.

Vilken film avses?

Australiensisk skata

Detta är en ”Australian Magpie” – en ganska avlägsen släkting till vår europeiska skata. Båda arterna är synnerligen alerta och intelligenta – med blickar som vittnar om stor integritet. Bara kolla ögonen på denna fågel!

Det som definitivt tillhör skillnaderna dem emellan är deras läte/sång. Vår skatas läte är inte precis någon skönsång (även om det är charmigt karaktäristiskt), medan arten ”Down Under” har en sångförmåga som tillhör det allra mest variationsrika och briljanta man kan höra! Det är trevligt att ha upplevt detta i verkligheten – på ort och ställe. 

RSS 2.0