”Gott om skruvar”?

Jag kom att tänka på Hasse & Tage – och deras samtal om ”gott om kaffe, spik i foten med mera”, när jag såg denna ofantliga mängd bultar och ekplankbitar.

Vyn är från en känd Österlenstad med dito hotell – alldeles intill ”sjökanten” därstädes. Partiet är helt omgjort och har blivit väldigt stilrent, tycker jag. Möjligen i det robustaste laget; med trappavsatser i centimetertjock helsvetsad pansarplåt. Jag rekommenderar definitivt ett besök. Men försök först då komma på var detta finns - så att ni inte bara irrar omkring; Österlen är stort. Och väl där - gör mig gärna tjänsten att räkna antalet bultar; för det missade jag. 

Men - där står ju cykeln!

Jag har inte sett den på länge.

Fler bilder på HÄLLKAR

Dessa är från en exkursion till Kullaberg 2011; första bilden visar ett ganska stort kar – väldigt nära havet; både i sid- och höjdled. Havsvattnet syns högst upp i bilden och man kan till och med skymta ”kanalen” som vid högre vattenstånd skapar förbindelse mellan hav och kar.

Färgerna kan – som sagt – vara väldigt intensiva och skiftande.

Men gå försiktigt när ni vandrar bland klippformationerna på Kullaberg. Där kan vara förrädiskt att förflytta sig, om man inte ser upp. Som geologistuderande ihop med en annan universitetskurs fick jag uppleva det i samma område – bara en bit längre bort. 

Antar alltså - att ert nästa resmål blir Kullaberg?


”Ära vare gud i höjden – denna har jag gjort i slöjden”.

Jo det är faktiskt sant – denna 63-åriga skärbräda gjorde jag i träslöjden i mellanskolans tredje klass. Och den är fortfarande i dagligt bruk; en av favoriterna.

Utgångsmaterialet var en - av det lokala sågverket kantsågad - planka från prima gran; växt i den lokala skogen hemmavid. Hela sågmaskineriet drevs av en ångmaskin, som sågmästare Lundh behärskade till fullo. 

Men nu till saken. Jag tänkte testa era kunskaper i träslöjd med några frågeställningar. Uppgiften är: att utifrån den råsågade plankan åstadkomma en på alla sidor perfekt släthyvlad dito. För att i någon mån trigga ert minne, svarar jag själv på den första av de tre åtgärdssteg, som alla på den tiden blev sig itutade – av sin slöjdlärare.

Steg 1: Hyvla kärnsidan plan.

Steg 2: …

Steg 3: …

Extrafråga: Hur ser man vilken som är plankans kärnsida?


Strandnära vattensamling - utan avrinning.

Någon som vet, vad detta kallas?
 

Men inte riktigt idag heller!

Lördagspromenaden började under ganska tunga molnskyar - av och till också några regndroppar.  Förhoppning fanns sålunda att äntligen kunna fotografera Skisserna tillbyggnad i något annat än väldigt starkt motljus. Och det lyckades nästan; fast när vi väl nådde dit, var solen ändå på god väg att bryta igenom – typiskt!

Men nu kan man tydligt se att detta tillbygge får en ganska annorlunda framtoning än den gamla betongbunkerliknande huvudbyggnaden. Jag tycker det ser fint ut - hoppas bara att väggbeklädnaden/färgsättningen blir passande!

Såhär långt har alrunan i Botán redan hunnit!

 

Mitt i maten!

Även om det tydligen inte är alltför vanligt, så förekommer det; att koalor hoppar från en gren till en annan – högt uppe i en eukalyptusträdkrona. Men att en mamma gör det med sin unge (en joey) på ryggen, är det nog väldigt få som får chansen att se – och ännu mer osannolikt, att kameran hinner komma fram. (Fin bild från vän-till vän på fb.)

Ungen höll tydligen - i momentet före hoppet – just på att äta; eftersom den fortfarande har kvar ett grönt blad i mungipan under luftfärden. 

Tripp, trapp, trull!

Alla goda ting är tre – sägs det ju. Huruvida detta gäller ”koblagor” också, är jag osäker på.

Sant är dock, att sådana här ”godsaker” fångade mitt intresse i väldigt tidig ålder. Och det var definitivt inte de lösa varianterna, utan de som hunnit bli minst en vecka gamla; med ett torrt lock på ovansidan. Lyfte man på det locket, kunde man strax se ett intensivt djurliv. 
Nej de nylagda bladdorna hatade man verkligen; inte minst (enligt tidigare bloggsamtal) i samband med viss boskapsskötsel. :) 

Oftast i motljus

På grund av vår lördagsvana - att nästan alltid välja samma tid och promenadstråk – blir också dessa upprepade bilder på Skissernas nybygge tagna i besvärande motljus.

Alternativen är såklart att besöka stället senare på dagen eller att invänta de skuggigare tillfällena; det senare dock utsiktslöst – med lördagens väderprognos. :) 

Va!

Bygger verkligen råkorna bon i ett körsbärsträd? Man kan ju undra eftersom området tillhör Eden; dock inte bibelns paradis – utan Lunds Universitets institution för statsvetenskap.

Så detta är bara en synvilla; för bakom det blommande japanska körsbärsträdet står en hög lind, där råkorna byggt sina bon. 

Kluriga konstruktioner

Människans fascination för lås är nog urgammal. Det visar den uppsjö av låsvarianter som dokumenterats och tillverkats genom hundratals år (för att inte säga tusentals). Detta är ett exempel på ett modernt dörrlås i bil; där ingenjörerna/konstruktörerna säkert haft mycket kul.

Tyvärr behövde det bytas ut häromdagen efter mer än 13 års drift i ur och skur. Med tanke på att konstruktionen innehåller ett 25-tal rörliga delar/armar av plåt och plast, 2 elmotorer och ett kretskort med diverse elektronik (i en liten volym) är det inte så underligt, att livslängden har sin ändliga gräns. 

”Et rysled forrvenne i stan idá” .

Mårtenstorget var fullt av internationell verksamhet/handel idag. Åtskilliga nationsflaggor pekade ut de olika stånden.

Tyvärr hade jag inte tid att stanna någon längre stund, men det såg trevligt ut och folk verkade att uppskatta det hela.

Glöm inte årets Lundalopp – 14:e maj!

I senaste numret av NyTeknik kan man läsa och se det senaste beträffande löpardojjor. Till exempel föreslår man skor med inbyggda LED-lampor och Bluetooth-koppling till en app i din smartphone. På så sätt kan du online och i realtid själv styra färgen på dina skor. 
Lamporna kan självklart också användas för ”signalering” till dina medlöpare; blinkning vid löpriktningsbyte eller rödljus vid insaktning/stopp - och så vidare (mina egna förslag).

Dock tveksamt om försäljningen hinner igång till Lundaloppsstarten meddelar Sync Footwear, så bäst är att damma av dina gamla skor för alla eventualiteters skull.
Bland övriga presenterade förslag finns självknytande skor respektive skor med inbyggd elenergigenerator plus ackumulator och USB-port för laddning av din mobil - ”on the move” eller vid ett senare tillfälle. 

Säkert händer det mycket inuti,

men utanpå är det fortfarande alla byggnadsställningar som dominerar bilden i motljuset; inte mycket alls att titta på – ännu så länge! 

Desto intressantare är det att följa råkornas intensiva och högljudda häckningsbestyr högt uppe i trädtopparna här i angränsande UB-parken. Troligen har också ett antal par flyttat hit från Lundagård – där flera träd ”föll för åldersstrecket” härom året? 

RSS 2.0