Färsk rapport från ”bökandet” utanför Skissernas Museum.

Arbetet går vidare – fast just nu med färre grävskopor än tidigare.

Dimensionerna på röret i förgrunden är inte att leka med – imponerande! 

På Finngatan i Lund

Ytterligare en av universitetets gamla byggnader som nu sedan ett tag står tom.

Vilken verksamhet inhyste kåken senast – och vilket tillnamn bär huset på denna adress? 

Kookaburrans sång.

Den här mysiga fågeln liknar en väldigt stor kungsfiskare, men den kommer inte härifrån. Dess utbredningsområde och hemvist finns på andra sidan jordklotet; ni kan säkert gissa var!

Att just denna art fått tillnamnet ”skrattande” (laughing) är inte svårt att förstå; om man lyssnar på dess sång. https://soundcloud.com/nature-sounds/laughing-kookaburra-dacelo-novaeguineae

I allmänhet är det flera individer som stämmer upp i vad som av lokalbefolkningen brukar kallas en ”hymn från bushen”. Fågeln uppvisar ett väldigt självsäkert beteende - och skulle förmodligen aldrig sänka sig till att fjäska för en människa.

 

 

Skata och örn.

En ganska imponerande bild! 

Men det är inte våra europeiska arter, utan fotot är taget i Australien. En Magpie flyger ovanför en Wedge-Tailed Eagle. Den australiensiska ”skatan” är bara avlägset släkt med sin europeiska frände, men har – till skillnad från vår skata – en fantastisk sång; långt ifrån allt vad kraxande heter. Storleksmässigt skiljer de dock inte så mycket; Magpie-n är den något större. 

Här smög det sig verkligen!

Jag hade tänkt visa er, hur det går till att lägga gatsten – nu när man rotat färdigt (?) i en liten gatstump strax bakom Kulturen i Lund. Men så blir det tyvärr inte; i vart fall inte just nu. Inte ens den gamla devisen ”tredje gången gillt” har visat sig hålla här.

Första gången jag gick förbi och såg gubbarna i arbete – ja då missade jag naturligtvis att ta upp kameran. Andra gången hade gubbarna tagit fikapaus – och då vågade jag inte ”beordra” dem i arbete igen. Och så nu tredje gången i fredags tänkte jag: det var väl själve …, om jag inte skall få till det nu! Men då var alla redan (trots den tidiga eftermiddagstimmen) som bortblåsta inför helguppehållet. Men håll med om – att gatstensläggande är en fin konst! 

Glassbolaget – GB

Den här gången står GB för något annat – nämligen GigaByte. I dagens nummer av NyTeknik – under rubriken ”mackapärer” – finns detta USB-minne, som dessutom kan fästas på en nyckelring. Pris 150 SEK!

Bland övriga måste-prylar finns en glasskopa innehållande ett värmemedium (vätska) som transporterar handvärme direkt ner till skopans kant. ”På så sätt blir det enkelt att få upp en perfekt kula – även från ett hårdfruset glasspaket”. 

Sedan finns där också en godiskvarn (Topper Chopper - à 250 SEK) som skapar ditt eget perfekta strössel! 


Vad är det som …

ryker så intensivt vitt från fältet alldeles här utanför – och varför har bonden genast satt igång att plöja?

Solen har ju bara precis kommit över horisonten – denna strålande måndagsmorgon i oktober, föregången av säsongens första frostnatt här. 

Räkneuppgift

Räkna löven - kanske en omöjlighet, men …

att räkna grävskoporna; det borde vara görligt.
Kanske har biskopen härsknat till – och satt en egen grävskopa i arbete från sitt håll? :) 

Rötter, nötter, frukt och bär.

Detta kan högst troligt ha varit ”urmänniskans” grunddiet. Och varför inte; själv har jag börjat blanda in hasselnötter från egen trädgård till frukostmålet. Detta är den ”urgamla” sorten Cosford vars nöt är ganska stor och mycket smakrik – dessutom erbjudande ett bra tuggmotstånd.

Notera också den ”urgamla” nötknäckaren. (Dahlian ingår dock inte i frukostmenyn – för närvarande!) 

Skissernas Museum

Primärt tänker jag inte på själva museibyggnaden – eller alstren därinne (jag har aldrig satt min fot där), utan den del av UB-parken (bakom gamla biskopshuset) som museet har som utställningsplats för diverse ”konstverk”. Med väldigt, väldigt få undantag liknar detta (enligt min personliga åsikt) mest ett utspritt skrotupplag av sämsta sorten; gräsligt att skämma ut den annars så fina parken på det sättet! Så nu – när man bygger om och därför har grävskopor, skräpcontainrar, skyddsstaket och annat uppställt lite huller-om-buller på platsen – ser jag snarast det hela som en viss försköning! :) 

Var jag för hård i min dom nu?  

Green Heron

Ekvilibrism i den högre skolan - observera att hägern har en nyfångad fisk i näbben. 
Det hade såklart varit intressant att se, hur hägern bemästrade situationen strax efteråt. 

Har ni också fiskar i badkaret?

 

Va' ska de va bra för!

Alla dessa små påklistrade papperslappar på – snart sagt – alla frukter man köper; i varje fall äpplen och päron.

Inte helt lätta att pilla bort – och räcker det verkligen att bara skölja av sitt päron (efter att lappen avlägsnats) innan man sätter tänderna i det? Kan tänka mig att klistret för alltid bundit fast en massa otrevliga bakterier mot fruktskalet. Månne nästa steg blir ett ”chip” inplanterat under skalet? 

Ensamma och isolerade?

Man får innerligt hoppas att denna lilla isbjörnsfamiljs synnerligen kritiska belägenhet redde ut sig på något sätt! Här har man råkat hamna på en is-ö som verkar ha drivit långt ut; bort från det sammanhängande istäcket. 

 

Nej - det hjälps inte!

 

Det här får bli ytterligare en fågelbild från Australien – totalt oemotståndliga mästare i kamouflage!

(Hur många Tawny Frogmouths syns i bilden?) 

RSS 2.0