Vilken är sången?

 
 

Rot och stam.

I dagens nummer av NyTeknik finns ett skämt på rubricerade tema. En kund – modell förnäm gubbe - kommer till stadens grönsakstorg och nås av följande budskap från torgmadamen: ”Idag har vi fina rotsaker!” Den något förnärmade snubben/kunden blir lång i synen och utbrister: ”Vet ni inte, att jag är stamkund?” 

Såklart - till STAM-kunder kan man inte sälja ROT-saker!

En förändrad Lundavy;

men var är den tagen?
 

Jodå – parkförvaltningen reagerar visst!

Utanför tomten har det i flera år nu ansamlats stora pölar av vatten, så fort det regnat lite mer än normalt. Anledningen till detta är en brunn och troligen igensatt dagvattenledning som löper genom kommunens egen mark – fram till en gammal uttjänt märgelgrav (numera nyttjad som dagvattenuppsamlare).
Efter ett mejl till parkförvaltningen i staden dröjde det bara ett par dagar, innan den första gubben bankade på dörren här och undrade, om det var vi som hade ett trasigt avlopp. Han blev förevisad platsen för olägenheten och lovade lägga en beställning om ledningsspolning snarast. Dagen efter kom så gubbe nummer två och bankade på. Med sig hade han världens största slamsugarlastbil; ett bautafordon som (på grund av sin tyngd och storlek) absolut inte vore lämpat att framföra längs promenadstigarna till sagda brunn. Möjligen skulle det gå, om marken blev lite tjälad. Och det blev den ju igår här, så då dök gubbe nummer tre upp. Han bankade dock inte på dörren utan körde direkt fram till brunnen och började jobba. Hans fordon var av modell lite mindre 

- och efter ett par timmars jobb hade han lyckats spola sig igenom hela ledningen fram till dammen.
Gubbe nummer fyra bankade heller inte på dörren; han sände både mejl och ringde upp idag. Ganska nöjd hade han att berätta, hur hans underställde spolargubbe igår lyckats något så när med sitt uppdrag.
Jag anade en viss besvikelse hos denne – gubbe nummer fyra, när han fick klart för sig, att det inte var till mig, han skulle skicka fakturan – utan till kommunen!

Wren = gärdsmyg?

I varje fall är det, vad som står att läsa i många lexikon. Men det verkar absolut inte stämma över hela världen. Häromdagen visade jag en bild av ett Fairy-wren -par från Australien (till utseendet jättelångt ifrån vår europeiska gärdsmyg) – och här kommer ett annat exempel från Down Under; en White-browed Scrub-wren -familj (kanske något mera lik förstås?): 

 

Hur många är glödlamporna?

Idag åkte resten av julen i malpåse igen. Det sista var några kvarlämnade adventssaker.
Det rör sig om ganska många glödlampor; så hur stor är sannolikheten för, att alla fortfarande fungerar nästa gång ljusstakarna satts på plats - är det möjligt att prediktera?  

Nästan vädermässig vår här idag!

Lite blåsigt – men plus 7 grader och mycket sol. Om vintern inte gjort sin entré vid det här laget, kan man åtminstone hoppas på, att den inte blir långvarig när/om den kommer.
I Australien är det högsommar – och jag förmedlar gärna några djurbilder därifrån igen; de sydöstra delarna Victoria och New South Wales.

Ett Fairy_Wren-par samt en koalahona. Det är parningssäsong för koalorna just nu. 

Vem hade beställt detta?

Blåst, regn, hagel, åska, snöfall och solsken – allt inom mindre än två timmar här idag! Då kan det kännas tryggt att kolla på domkyrkan, som redan stått pall i 1000 år.

Bilden visar hur molnen precis tätnat lite extra – gatubelysningen tändes på sina håll - inför en annalkande intensiv hagelskur. Sedan dröjde det inte länge, förrän det också kom en kraftig blixt och knall från nära håll!

Ingen vanlig mullvad!

Vombaten är ett väldigt fredligt växtätande pungdjur – som lever vilt i sydöstra Australien och på Tasmanien. 

Den är nattaktiv och kan väga uppemot 40 kilo. Imponerande - med tanke på att den lever stor del av sin tillvara i långa gångsystem under jorden – som den gräver ut själv. Tänk er en kropp med en 40-kilossäcks volym grävande sig fram genom jordmassorna; rena tunnelborrmaskinen. Hur motsvarigheten till våra små mullvadars jordhögar ser ut, har jag ingen föreställning om. Någon läsare som vet? 

Komplettering (9/1) efter vänlig kommentar från Pricken™.
Hur vombaterna gräver, kan ni kolla via: http://bit.ly/1x3ykHm


Ingen ström i Lund!

Det hör till ovanligheterna, men idag var det några timmars strömavbrott - framför allt i stadens centrum och västligaste delar. Tydligen var detta så uppseendeväckande, att man till och med reagerade i kungliga huvudstaden. Sveriges Television fann sig föranlåtna att nämna detta bland sina riksnyheter! Själva drabbades vi inte – men om så hade varit fallet, hade vi varit beredda.

Vårt fina gamla Primuskök hade säkert stått oss bi. Annars gör det numera mest tjänst för att värma glögg vid utomhusfika i adventstid.    

RSS 2.0