”Skissernas”

Det har väl knappast undgått någon läsare, att Skissernas museum i Lund håller på att renoveras och byggas till – som det verkar. I några inlägg om detta har jag måhända ibland varit lite för kritisk; inte mot själva museibyggnaden som sådan (där har jag aldrig varit inne) – utan snarare då mot hur man mindre smakfullt (i mitt tycke) ”komponerat” utomhusutställningarna intill UB-parken och Biskopshuset. Och därvidlag har jag inte ändrat åsikt.  Byggarbetena är pausade nu över jul- och nyårshelgerna,

men längre fram (på nyåret) utlovas fler uppföljande bilder. 

Enbart gällande danska julgranar?

Vår julgran börjar redan barra. Sådant brukar ju hända – men årets tidsförlopp verkar extra accelererat. Möjligen kan det bero på det urbota dumma sättet att få till en perfekt konisk form på trädet; genom att toppklippa vissa (ganska många) grenskott – ett synnerligen korkat tilltag, gjort redan hos granodlaren?

Enligt uppgifter från granförsäljaren (en annars välrenommerad Lunda-firma) kommer granarna från en dansk leverantör. Min egen lärdom blir alltså: Köp aldrig mer en dansk julgran! 

Svar på onsdagsfrågan.

Orkestern har "julstämning" – så klart! :) 

God Jul önskas er alla!

Ny fredagsfråga; nej – men en onsdagsfråga!

Vad gör orkestern den 23:e december? 

 

”Skatteåterbäringen”?

”Ånej” – någon sådan har vi inte sett röken av. Detta är bara några paket som väntar på tomten.

Som tidigare - gick det inte i år heller att köpa vanliga papperspåsar av stor storlek. Bedrövligt! Så Stenugnsbageriet fick stå för räddningen igen; men det kostade några kardemummabullar! :) 

Svar på fredagsfrågan

Den blir ren. 

Men detta hade ju Birger och Bodil listat ut redan igår kväll - bravo!

Fredagsfråga

Vad händer en älg som tar ett bad?

 

Ett par dagar senare än vanligt.

Årets inomhusjulgran togs hem idag.

Egentligen ingen mening med att köpa gran alltför sent; de flesta köpegranar av den typen är ju huggna för länge sedan hursomhelst. Det är bara, om man hugger granen själv, som man kan prata om en färsk gran. Men det senare är tyvärr ändå ingen garanti för en ”barrningssäkrare” gran. 

Snart dags!

Glöm nu inte att lägga in löksillen till julbordet; en veckas ”liggetid” brukar vara lagom. Själv har jag precis hunnit göra etiketten till glasburken. 

 

En allt vanligare syn?

Snart sagt var och varannan ”personbil” är ett dylikt stort plåtschabrak numera. Jag tror, att den officiella benämningen är stads-jeep; men för mig är och förblir de ingenting annat än traktorer. Och sådana tycker jag passar bättre ute på åkrarna - än inne på städernas gator och torg! Men – apropå dy – så länge de inte släpar dyngsprätten efter sig ända in i staden, får man kanske acceptera företeelsen som sådan. :)
(Observera: Jag pratar inte bara om Volvo-traktorer; de flesta biltillverkare tycks ha hakat på denna meningslösa/töntiga modetrend.)

Prisvärt?

Det skall sägas utan omsvep, att biskopspralinerna var läckra! Men om de var värda sitt pris – 89 SEK för sex fyllda chokladbitar – är kanske mer tveksamt.
För att anknyta vidare till Lundabiskopen och hans domäner; här kommer en nytagen bild på korskyrkan i Dalby. 

Kryptan där sägs vara äldre än motsvarande del i stiftets domkyrka! I vart fall är pelaruppsättningarna på båda ställena klart besläktade utseendemässigt. I Dalby saknas dock jätten-Finn-pelaren. 
 

Biskopspraliner –

kan det vara någonting? I vart fall går dylikt godis att köpa i Lund (var annars?) sedan någon vecka tillbaka.

Det är den nytillträdde biskopen i Lunds stift som kläckt idén till, att sådana världsliga godsakers förekomst mycket väl skulle kunna rimma med det kyrkliga budskapet. I samråd med konfektyrföretaget Ahlgrens lär det vara hans favoritsmaker som bestämt urvalet i ovanstående ask. Som hittat – får man 6 praliner för det facila priset av 89 spänn! Säkerligen betalar Ahlgrens ”tionde” på detta – direkt ner i biskopens ficka? :) 

RSS 2.0