Dukat för Valborgsmäss!

 Menyn dock hemlig. 

Painted Buttonquail

Den här fågeln förekommer naturligt i östra och sydöstra Australien – samt på Tasmanien.

Det svenska namnet lär vara ”brokspringhöna” – och det kan man ju tycka vad man vill om. Såvitt jag har förstått, lever arten vild bara på ovan angivna platser här på jordklotet. Men visst är det väl ändå befogat att ge fågeln ett svensk namn – eller? 

Vänd föregående bild 180 grader;

då kommer den rättvända bilden fram.
Den är tagen vid den nyrensade vattenfyllda märgelgraven här intill. Stamdelar och grenverk av den gamla buskformiga pilen speglas i vattenytan, men den grön/brun/gula "trädkronliknande" sörjan är alger som flyter i och på vattnet. 

Rätt eller fel?

Nu vet jag snart varken ut eller in; är den här bilden rättvänd eller upp-och-nervänd?

Vore tacksam för ett råd. 

Blått är ”min” färg!

En av många favoritblommor i trädgården just nu är ormögat.

Om några dagar (och om vinden håller sig i schack) kommer den här rabatten att vara helt översållad av blått – i en lugn nyans, som jag tycker är ytterst tilltalande. 

Apropå konstrundor!

Vårsäsongens konstrundor är redan förbi, men här kommer ändå mitt försenade bidrag.

(Nu med signatur.)
 
 
 

Vore det inte för den vita akterspegeln,

hade rådjuret här inte varit lätt att få syn på. Tittar man noga, kan man upptäcka två öron som är spetsade till max.

I själva verket döljer sig tre rådjur i skydd av riset – sekunderna innan var de på väg att störta sig tvärs över körbanan här; intill ett några år gammalt hygge vid Vomb. 

Vind, galla och slem.

Dessa tre ”energier” (i sammanhanget har de ett annat namn – som jag tyvärr glömt) är grundläggande inom det urgamla naturmedicinområdet Ayurveda. Galla (eld och vatten) benämns där Pitta – och det var den här fina fågeln (Rainbow Pitta)

från norra Australien som fick mig att tänka på en föreläsning i humanekologi (etnobiologi). 

April-nötterna (svar)

För att undanröja eventuella tvivel; här kommer en experimentserie med resulterande utfall. För fullständighetens och förståelighetens skull redovisas 4 olika testfall:
a) direktupphängd vikt,
b) samma vikt upphängd i fast inspänt rep (båda ändar) trätt genom 2 taljor,
c) samma vikt upphängd i rep (endast ena änden inspänd) via 1 talja,
d) samma vikt upphängd i en dubblerad upphängning enligt c). 

 

Brushtail Possum;

ett av många fina vilda pungdjur i Australien. Precis som hos oss väljer somliga av de vilda arterna där att ibland leva nära människoboningarna. Den här mamman med sin lilla unge på ryggen – en ”joey” som nyligen lämnat pungen – har kommit fram till ett hus för att äta lite utplacerade äpplen och morötter.

Visst är de fina - mamman i mörkt silvergrått och ungen i kopparnyansbrunt. 

Ytterligare två frågor

Med referens till 1:a-aprilfrågan om vilket viktvärde som kunde avläsas på fjädervågen; här kommer två frågor till. Situationen är kompletterad med ett andra driftsfall – nämligen, att repet (i stället för i golvet) nu är fast inspänt i fjädervågens krok.

1). Vad visar fjädervågen i fall B?

2). Visar fjädervågen olika eller samma värden i fall A respektive B?

Det är naturligtvis helt OK att göra ett eget experiment på detta. Observera då att ni inte behöver ha just en 30-kilosvikt; det går lika bra med ett ½ kilo smör eller 50 kilo EnPeKå!


Blyg?

Detta låter måhända som ett aprilskämt, men det är det absolut inte. Jag har redan tappat räkningen beträffande vilken gång i ordningen, som vi nu har ovanligt fågelbesök här på tomten i år. Inne i vår carport – bland de undanställda trädgårdsmöblerna – står en fågel och vilar; uppenbarligen i tron av att vara väl skyddad från insyn. Men egentligen räcker det med enbart näbb- och stjärtutseende för artbestämningen.

När den väl vågade sig fram ur gömslet (tyvärr sedan mörkret fallit ordentligt), var det helt tydligt en rörhöna. Den tog sig en sista vilopaus på ett ben, innan den så småningom flög vidare – och jag kunde gå ut och torka bort högen med skit. Vi har aldrig sett en rörhöna här på tomten tidigare!
 

April-nöt (i stället för skämt).

Ett rött rep vars ändar är fast inspända i tak respektive golv. I taket hänger också en fjädervåg med en talja nertill. Repet är trätt genom denna friroterande talja och en motsvarande dito som bär en vikt om 30 kg. Hur många kg visar vågen på?

(Bra om svaret åtföljes av en motivering.) 

RSS 2.0