Resultatet?

Jo några spillbetor lämnade den jättestora betupptagningsmaskinen kvar på marken. Men det var betydligt färre, än man kunnat befara.

Hela fältet ligger nu öde – i väntan på nästa åtgärd från bonden; höstplöjning? Hoppas dock det dröjer lite, så fasanerna på åkern hinner äta lite av spillbetorna.
Serien om grannbondens sockerbetsodling är härmed avslutad! 

Hög som ett tvåvåningshus!

Denna gigantiska självgående betupptagare avverkade grannbondens 35 tunnland sockerbetor på rena drömtiden – jämfört med gamla tiders för-hand-upptagande. Maskinen - med sin förare - klarade jobbet som ett ordinärt dagsverke; för 50 år sedan hade en handfull ”jobbare” behövt slita med detta under flera veckor! 

Tyvärr blev det alldeles för mörkt att fånga mastodonten på nära håll, så här på bilden är den cirka 25 meter bort. En imponerande maskinkonstruktion som verkligen tilltalar en gammal ingenjör. Imorgon går jag nog ut och kollar i vad mån maskinen lämnat något ”spill” efter sig; ju mindre spill desto effektivare maskin. Å andra sidan; spillbetor kan säkert göra någon hönsägare glad. :)

 


Tornfalkungar!

Fast den australienska arten (Nankeen Kestrels); lika fina och nyfikna som alla barn!

Arten föredrar en boplacering i ett relativt glest gammalt trädbestånd; i stället för något ”torn”. 

Hur tänker bonden?

Min plan var att avsluta betfältsreportaget med bilder från själva upptagningsmomentet, men ännu så länge har grannbonden inte påbörjat detta. Blastutseendet indikerar, att det nog är hög tid!

En gång i tiden hette det, att det var bra, att låta betorna stå kvar i jorden så länge som möjligt; för att uppnå en maximal sockerhalt. Men risken är ju samtidigt, att man väntar alldeles för länge; för vad kan bonden då råka ut för? 

Bildgåta

Vilken gospelinspirerad gammal amerikansk hymn ”döljer sig” bakom nedanstående två bilder: från hamnen i Hjo respektive en borggård vid Stockholms slott?

Kanske är denna rebus lite mer svårtydd än min bildgåta på FB häromdagen?

Snöslasksäsongen närmar sig?

Och då uppstår genast behovet – att kunna torka sina genomvåta vantar, raggsockor, stövlar (av varierande storlek!) och vad det nu kan vara. Har man bara ett lämpligt element, bör det kunna gå att ordna till ganska enkelt. Hittar man inte något att köpa färdigt, är det inte så svårt att snickra till något anpassat eget.

 Ovan visade torkställning gjorde jag själv för väldigt många år sedan. Den idén får ni väldigt gärna kopiera. Måtten bestäms ju av just ert tillgängliga utrymme och elementutseende, men lämpligt material att utgå ifrån (köpa hos närmsta trävaruhandlare) är: 2 gavelskivor i 10 mm plywood, samt några längder av fururundstav av 25 respektive 12 mm diameter. Efter sågning, borrning, limning och målning har ni fått den perfekta egentillverkade torkställningen! :) 

Guldmedalj till Australien!

Igår – vid en tillställning i London – meddelades det vilka företag i den mer seriösa turistbranschen som vunnit priser globalt sett. Det var väldigt glädjande att höra, att våra vänner vid det lilla ekoturismföretaget ”Echidna Walkabout Nature Tours” i Melbourne i hård konkurrens vann guldmedaljen i genren: ”Best Wildlife Conservation”. Janine Duffy (som tillsammans med Roger Smith är grundare och ägare till EWNT) var i London och fick - kanske inte så överraskad men strålande glad - motta sin och företagets fina och välförtjänta utmärkelse. Stort grattis till dem och hela deras team! 

Vi har besökt dem på plats i Melbourne två gånger hittills (d v s varit ute med dem i bushen och studerat vilda koalor, emuer, känguruer osv) och skulle gärna vilja göra det fler gånger. Besök som jag definitivt rekommenderar er också, om ni planerar att åka till den delen av Australien. Ni kan läsa mer om deras verksamhet genom att klicka på länken nedan till höger. 

Lockande erbjudande?

Som innehavare av ett aktuellt ”Studentkortet” är man ju också berättigad till en massa rabatter. Det gäller allt ifrån datorköp och mobiltelefonabonnemang till prenumeration på Sydsvenskan. I dagarna har dessutom Pressbyrån kommit ut med erbjudandet: 10 spänn för en kopp kaffe (ordinarie pris = 18 SEK) mot uppvisande av giltig leg!

När skall man någonsin ha råd att hoppa av från studerandet? :) 

Diagonalallén i nytt utseende

I Lundagård går jobbet vidare. Man fräser stubbar, forslar bort gammal matjord och gräver gropar där nya träd skall planteras nästa vår.

Diagonalallén kommer tydligen att få sex träd längs sydvästra sidan (markeringarna med rödtoppade pinnar - till höger i bilden).
På Naturhistoriska muséet (till vänster i bilden) håller man sedan en dryg månad tillbaka helgstängt för att spara pengar. Där kunde man tidigare få se den stora silvermyntskatten som för länge sedan hittades vid ett husbygge i Baldringe av en av mina klasskamrater från småskoletiden. Nu ligger den skatten (korkat nog) nerpackad i kartonger i ett undangömt arkiv. Då kunde man lika bra ha återbördat den till den trygga Baldringejorden! 

RSS 2.0