Sockerbetorna – 3 veckor senare.

Det har gått ungefär tre veckor sedan dessa sockerbetsplantor precis hade stuckit upp ur jorden; två hjärtblad utvecklade. Nu har plantorna vuxit sig betydligt större.

Men någonting står inte riktigt rätt till just här – nära åkerkanten. Bara en rad är så kraftig som bilden visar – flera andra rader intill är mistiga och har betydligt mindre plantor? Det kan ha flera olika orsaker, men bortom detta smala stråk om cirka 25 rader har plantorna alldeles normal storlek. 

Nyfikna ”kycklingar”

Om ni vill påkalla ett gäng emu-kycklingars uppmärksamhet, skall ni göra såhär – kolla på detta via följande länkning: http://twentytwowords.com/method-for-gathering-emus-around-you-is-bizarre-but-really-easy/

 

Det är tydligen ett knep som naturguiderna i Australien ofta tar till för att ordna lite show för besökande turister. De yngsta och mest nyfikna kycklingarna (de med mest svart på huvudena) kan uppenbarligen inte motstå att kolla på den sprattlande ”människotoken” – trots att deras instinkt manar dem till försiktighet. 

Tiderna förändras

När jag för många år sedan snickrade ihop denna trätrappa, var spikar det självklara förstahandsvalet av sammanfogningselement i sådana här sammanhang.

Först långt senare blev skruvförbanden mer och mer populära – och idag är det snarare regel än undantag, att man tar fram sin batteridrivna skruvdragare och skruvar ihop sina konstruktioner. Fördelen är också det mycket enklare demonteringssättet; man ställer bara om skruvdragaren att rotera motsols – och saken är klar på några ögonblick; skruven är loss igen. Jämför detta med att försöka få loss en rostig gammal spik – som dessutom kanske hunnit dölja sitt huvud en bit ner i träet. Då finns där inte mycket att greppa om för en hovtång – utan att göra fula ingreppsmärken i plankan – eller vad det nu är för någonting. Men det finns faktiskt ett bra specialdon även för det senare – kolla på det knallröda verktyget; ingen dum uppfinning alls! Så idag fick trappan nya brädor; naturligtvis fastsatta med skruv! 

Dagens lunch!

En limpmacka och en knäckebrödsmacka (båda med ost) samt en apelsin – till detta lite mousserande cider på vita vinbär (väldigt alkoholsvagt men utsökt gott). Normalt är drycken en kopp kaffe, men i värmen idag kändes det bättre med ”saft”. Naturligtvis underhöll näktergalen oss hela tiden med sin skönsång från ett träd alldeles intill. Den lär tystna först när äggen i parets rede har kläckts.

Rudenstams (R) har sina bär- och fruktodlingar i en vackert belägen dal på ömse sidor om gamla Riks1-an – strax nordost om Huskvarna. Man säljer också produkterna där - direkt från den egna gårdsbutiken. 

Koalan Elizabeth med Joey

Australiensarna kallar många av ”sina” djurungar för Joeys. Elizabeth är en vild (d v s ej i fångenskap hållen) koala från sydöstra Australien och hon syns här med sin fjärde unge som klamrar sig fast på sin mamma - högt uppe i ett eukalyptusträd. Att få se sådana djur fritt ute i naturen är en stor upplevelse!

(Bild från Echidna Walkabout Nature Tours i Melbourne.) 

Fint!

Glädjande att se den gamla 1100-talskyrkan i min hemby igen. Det yttre har nyligen fräschats upp i ett arbete vars resultat blivit mycket bra. Den nuvarande torndelen är dock inte från den övriga kyrkans tidiga tillkomst; den är tillkommen/restaurerad vid ett betydligt senare datum.

En av församlingens tidigare kyrkvaktmästare - tillika en skicklig finsnickare - har gjort några fantastiskt välliknande, detaljrika och skalenliga modeller av kyrkan. 

Klematis och?

På den här söderväggen blommar det för fullt just nu. För tre år sedan blev det dock nödvändigt att föryngra (klippa ner) hela denna klättrande prydnadsväxt; bland annat för att ett duvrede (med en fullgången unge) ställde till det i toppen – men inte bara därför.

Nu är det som sagt full fart på klematisen igen, men vad är det för gröna blad i bildens front (nederkant)?

Från ovan!

Som tidigare meddelats - och för att ni absolut inte skall missa fortsättningen; igår invigdes 2014-års Lundakarneval. Idag händer här väldigt mycket - hela innerstaden är avspärrad för biltrafik - och karnevalståget startar från Lundagård (mot Sandgatan) klockan 13:00 (samma tid gäller imorgon söndag). Bilden nedan (från ovan) visar karnevalsområdet innan allt brakade löst.
 

Vår ek har fått hängen

Jag är långt ifrån någon expert på detta – men tror, att det rör sig om hanhängen. Någon som vet?

Trädet är högst 15 år gammalt men har bara stått i vår trädgård i 10 år. Om 500 år har det nog vuxit färdigt – och 1000 år därefter lär det vara fullständigt nerbrutet till mull igen; via det stadium som kännetecknas av mulm; förruttnelserester från de inre stamdelarna. 

Renoveringsobjekt?

Detta ekipage må ha sett bättre dagar, men sanningen är nog, att åtminstone båten har mycket kvar att ge. Traktorn har förvisso ett synnerligen misskött yttre; men för den händige skulle det nog inte vara någon större match att få stil på skrället igen. Bevisligen går traktorn fortfarande att köra; för ekipagets plats är ständigt en annan. Och för att använda ett väldigt populärt och inne uttryckssätt (ett missbrukat till intet förpliktande ordval - som jag egentligen alltid fördömt/hatat å det grövsta); en UTMANING för den som gillar sådana. 

 

Gamla ”Byggen”.

På tomten härintill låg Gåsatoftens bygglekplats. Den finns inte längre, utan där står nu barackmoduler prydligt uppställda - och området tjänar som dagis. Man rev bygglekplatsens lokaler eftersom de påstods vara mögeldrabbade – ett öde som för drygt ett och ett halvt år sedan också drabbade förskolan som låg på denna tomt (granntomten).

Nu idag ser den nya förskole-byggnaden ut så här. Lokalerna är ännu inte klara för inflyttning, men exteriören är definitivt väldigt annorlunda än de gamla husens fasader visade upp! 
 

Hotell Svea - och årets första näktergal!

Säkert finns det många hotell Svea i Sverige, men det jag tänker närmast på, är det som finns i Simrishamn. Ligger fint nere vid småbåtshamnen – var på dekis för ett antal år sedan; men är nu definitivt ett ställe som håller bra standard. Köket och matsalen är förstklassiga och har man turen att få sitta vid ett av fönsterborden – med fin utsikt över vattnet – kan man njuta sin lunch lite extra.

Igår kunde man dessutom lyssna till näktergalssång en bit därifrån; vid Prästens badkar i Lilla Vik. Lundaloppet 2014

Enligt uppgift var vi över 6000 startande - totalt i de båda distanserna; över 10 respektive 5 kilometer. Segraren i milrundan susade runt på strax under 30 minuter – verkligen inte illa! Själv gjorde jag ”bara” halvmilen, men är ändå glad för att mitt meniskskadade högerknä inte protesterade. Jag hade i förväg lovat mig själv att varva lätt löpning med gång för att inte riskera något i onödan.
Här en bild från gamla idrottsplatsen i Lund – visande några entusiaster som värmer upp på innerplan inför halvmilen; instruktörer från Gerdahallen ledde det hela. 

 

Karnevalsdags i Lund!

Om mindre än en vecka öppnar lundastudenterna 2014-års karneval. Hela Lundagård och Universitetsplatsen är just nu en stor byggarbetsplats med tält i alla möjliga storlekar utspridda under trädkronorna.

Karnevalstågen går/kör både lördag och söndag med start 13:00. Självklart skall man kolla på detta!

Vågar man plantera nu?

De senaste dagarnas relativt låga temperaturer gör, att man fortfarande är lite tveksam till att plantera ut sina tomatplantor på friland. Jorden i trädgårdslandet är dock preparerad, ett enkelt stödstaket är utplacerat och det hopfällbara drivhuset är nerplockat från sin vinterförvaring på carportväggen.  

(Jordgubbsplanterna verkar ha övervintrat bra.)

Var regnet välkommet?

Absolut – med tanke på viss växtlighets fortsatta välbefinnande! De nästan slumrande sockerbetsplantor som såg ut att ha stannat i växten satte genast fart när vätan kom. Nu syns de i tydliga rader och antalet hjärtblad är definitivt flera än två.

Äppelträden hade kanske klarat sin blomning utan något regn just nu, men blommorna på detta Ingrid-Marie-träd ser definitivt lite fräschare ut i vått tillstånd. Fast tyvärr håller väl den kylslagna väderleken pollinerarna borta. 

Gula (och orangea) nyanser

Ingenting kan väl lysa mer intensivt gult än ett blommande rapsfält såhär års. Många digitalkameror (i de flesta prislägen) har ibland svårt att återge sådana nyanser på ett naturtroget sätt; så tydligen även min kamera.

Solbelysningen verkar vara en starkt påverkande faktor som gör, att vårt mänskliga öga ser en viss nyans, medan kamerans sensorpixlar registrerat lite avvikande. Jämför till exempel ”gulheten” i bildens förgrund med motsvarande på rapsfältet vid horisonten. I verkligheten uppfattade mitt öga färgerna som exakt lika!

Lätt som en plätt!

Att komma såhär nära en av våra ekorrar är ingen konst; den här är plåtad på mindre än två meters avstånd – ivrigt ätandes solrosfrön som fallit ur mataren ovanför. Annat är det med skatorna; de är varska som bara tusan – och sticker så fort man visar sig med kameran. (Annars gillar de också att käka solrosfrön här.) 

Nej det är inte någon skugga som avtecknar sig över ekorrens kropp – det är den yviga svansen som ligger längs ryggen. 

Flera olika trädarter

Ytterligare en solig dag - fast temperaturen i skuggan har varit ganska måttlig. Men nu börjar det också bli rejält torrt i markerna. Ännu så länge märker kanske inte träden av detta; här på bilden från i morse är grönskan fortfarande väldigt späd och fräsch.

Bilden ovan rymmer faktiskt fyra olika trädarter. De är hassel, pil och körsbär – MEN VILKEN ÄR DEN FJÄRDE TRÄDARTEN? 

Höga som hus!

Man kan inte låta bli att förundras över hur stora lantbruksmaskiner numera är; allt ifrån jättelika plogar till gigantiska självgående skördetröskmonster.

Detta traktorekipage (på 8 hjul!) med tillkopplad harv- och kultivatorutrustning är ju ”högt som ett hus”. (Visserligen är harven i uppfällt transportläge – men ändå!)

Magnoliorna redan överblommade!

Universitetsplatsens magnolior har redan avslutat blomningen vid det här laget. I dag på 1:a maj är det andra växter som står för färgprakten mellan AF-borgen och universitetshuset.

Fontänplanteringen är som vanligt magnifik och välkomponerad. ”Stalagen” i bildens högerkant skämmer totalintrycket, men det är bara TV4 som förbereder kvällens direktsändning av studentsångarnas traditionella framträdande klockan 18.  (Bleckhornens vårkonsert avslutades för ett par timmar sedan.) 

RSS 2.0