Vintergröna träd och buskar …

är sällsynta i vår trädgård. Förutom två små granar är det bara denna frodiga buske av buxbom som lyser snötyngt grön såhär års.

När snön lägger sig såhär, är det bara vackert. Men på söndag ”utlovas” regn igen – och då vet man ju hur det kommer att se ut. :(

Ankan Dudley

I dagens nummer av NyT presenteras en solskenshistoria om en ankunge som tidigt attackerades av andra kycklingar och därmed miste sitt högerben.
Den har varit gångmässigt väldigt handikappad ända tills nu, då en kanadensisk ingenjör fixat till en komplett benprotes åt den - med hjälp av modern 3D-modelleringsteknik (kraftfulla datorprogram, special3dskrivare och vidareutvecklade plastmaterial). Helt fantastiskt!

 

Utdrag ur ... (Q)

Tomt!
 
 

Och där försvinner rishögen också!

Idag är det yrsnö här - fast inte så mycket, att väderläget på långa vägar skulle betraktas som "bööst" av en äkta Österlening. Egentligen vet jag inte vad som farit i parkförvaltningsgubbarna här i Lund. Efter att mer eller mindre ha lämnat oss - här ute i Lunds östra utkanter - i sticket under flera år, servar man nu området på ett berömvärt sätt. Här sköts underhållet av gångbanorna, här klippes gräsmattorna regelbundet, lekplatserna rustas upp och här gallras bland buskagen som blivit alltför snåriga. Det senare lämnade efter sig rejäla högar med ris, som man först nu - tack vare lite tjäle; som bär - kunnat forsla bort. 
 

Utdrag ur … (O och P)

- Oortojj; talesätt
- Pittorr; pyjamas
- Pokkorr; sämsta/uslaste folket (att bete sig sämre än ”pokkorr” – sämre än den uslaste; är alltså väldigt lågtstående och illa)
- Purredd; rufsig (i håret)
- Puttespann; hink för köksavfall (till hönsen)

 

Expertråd: ”Använd inte lödkolv eller gasbrännare!”

Detta står att läsa i dagens nummer av NyT - och är ett tips till läsekretsens män (och kvinnor?) som önskar hålla utstickande näshår och dylika ansiktsmissprydnader i schack. I stället uppmanas man att investera i och använda diverse andra mackapärer; som till exempel Panasonics ER430K ”en traditionell roterande eltrimmer med inbyggd dammsugare” à 150 spänn.
Tyvärr lyckades jag inte uppbringa någon bild på ovanstående underverk, så det får bli en bild på föräldragårdens antika skördetröska från tidigt 1960-tal.

Den hade också en väldigt effektiv klippapparat och ”sög” åt sig stråna med ursinnig kraft. Sannolikt är det tröskans vrålande motor (placerad lagom i förarens huvudhöjd) som blåst bort alla mina öronhår på högersidan och också medfört viss lomhördhet på det örat?

Realisering i praktiken

Min nya vinkelkuggväxel för takmossaborsten har kommit en bit på väg. Den drivande 8 millimeters stålaxeln - med sina båda kullager, det lilla kugghjulet och motkraftskullagret - har fått en trekantsprofil i änden för bättre chuckingrepp. Den delen av konstruktionen är därmed klar. Bilden nedan visar ett ännu så länge provisoriskt arrangemang för att tydliggöra delar av återstoden.


På nästa bild ser man, hur det är tänkt beträffande fixeringen av den drivna axeln i längsled.
Den drivna axeln kommer i färdigt utförande att bestå av ett 15 millimeters kopparrör - och motkraftsskivan blir naturligvis betydligt bastantare i verkligheten - än denna tunna pappskiva. Nu hoppas jag bara, att smeden skall lyckas med att borra upp centrumhålet i stora kugghjulet; från 8 till 15 millimeters diameter! Men det borde ju gå bra?
 

 

Utdrag ur … (N)

Även i dagens nummer av SDS kan man läsa om gamla dialektuttryck; verkar vara inne just nu? 

- Najjlorr/naalorr; naglar (kärringen – stående på iskanten – till gubben, som nyss ramlat i den iskalla djupa vaken och förtvivlat försöker klänga sig upp: ”jii di Larrs du forrdaarvar naalorrna” – ge upp Lars du förstör bara dina naglar)
- Neeg/neegorr; kärve, nek
- Niiva; nypa, knipa
- Nivvra; kratsa på – så att det efterlämnar märken/syns (vem har ” nivvrad pu kaagorna i kaageborrken?)
- Nüüdebusske; (hassel)nötbuske

 

Bilden är från 1962; jag ”lessor” - och broder Bengt står ”pu lass”.

Typiskt!

Som vanligt hade det inhandlats och planterats amaryllislökar i lagom tid för att få fram lämpliga (lagom i knopp) blomexemplar att ge bort som julklappar. Men det som skedde var, att de allra flesta plantorna utvecklades för tidigt och direkt presenterade ynkligt små krusiga blomklockor på blomstänglar – knappt en tvärhand höga. Inget bra resultat alls – och definitivt ingenting att ge bort tyvärr.
Men typiskt nu - efter Tjugondedag jul - har en av lökarna ändå tagit sig i kragen och skickat upp fyra välutvecklade blomklockor på en stängel som når ända upp i fönsterlampan; den amaryllisen kan vi ju njuta av själv! :)
 

Bara en sån' sak!

Inbillar mig att Malmö är stolt över sina båda ringleder; den yttre och den inre. Visst är de utmärkta och underlättar trafiksituationen där. Men vad är de egentligen mot våra trippelvallgravar (också en typ av färdleder) här hemma i Lund just nu; de båda yttre


och den inre!
 

Utdrag ur ... (M)

Ur en ”faarli massa” M-uttryck har jag valt följande:

- Meelfåår; resterande slutplöjningsfåra mellan två åkerdelar där tiltorna är ömsesidigt frånvända (d v s motsatsen till rygg)
- Mulljebröö; grovbrödskiva som samkokt med ister vid hemmalagning/kokning av flott (en bröddelikatess att äta direkt varm/mjuk eller senare kall/stenhård)
- Mullkerokk; en mjölkerskas arbetsytterplagg (kunde också användas som ett förklemande omdöme om kvinnoplagg/klänning; ”ha e di forr en mullkerokk hümm haar taad pu si” – vad är det för en mjölkrock som hon har klätt sig i)
- Murrsammt; gemytligt, trevligt, mysigt
- Morrkemass; spöke, gast

 


Jag kan väl tänka mig, att ”mulljebröö” inte platsar i moderna kostförståsigpåares rekommenderade födoämneslista för människor. Det är nog väldigt tydligt - med tanke på all så kallad initierad diskussion på sociala medier och diverse utlåtanden och fingervisningar av experter i övrigt. Men gott var det brödet!
För övrigt anser jag, att människan ätit fel kost och druckit fel vätskor - ända sedan behovet av dasspapper dök upp! :)

Mer om kugghjulstransmission

Kugghjulsparet från gårdagens inlägg kommer att användas i min egenhändigt konstruerade och tillverkade självgående takmossaborste. Där får det ersätta den befintliga vinkelväxeln av plast och träkugghjul – som visserligen fungerade helt OK men som inte hade tillräcklig tålighet mot slitage. Men i och med den nya konstruktionen blir ett därmed sammanhängande ”problem” mer kritiskt att bygga bort; nämligen inverkan av en axiell (icke önskvärd) transmissionskraft – som kan skapa ett för stort ingreppsglapp - betrakta nedanstående principskiss av själva vinkelväxeln.

 

Den drivande axelns kugghjul kommer att överföra ett nyttovridmoment till den drivna axelns kugghjul – men samtidigt också en onyttig fråntryckande axiell kraft enligt den mörkröda pilen. Detta skulle direkt kunna medföra att kuggingreppet glappade ur helt, om inte den drivna axeln kan fixeras tillräckligt bra i axialled – vilket jag bedömer vara svårt med vald kullagertyp (av radialtyp). Min lösning på detta blir en konstruktion som självcentrerar/låser den drivna axeln (i axialled) till den drivande axeln. Den bruna skivan och det anliggande röda radialkullagret skall åstadkomma detta; ge en motriktad kraft F2 som balanserar ut F1-kraften. Tror ni detta kan fungera?
(Det finns så klart andra lösningar också – fast de ter sig besvärligare att åstadkomma i praktiken.)


Inte vilka kugghjul som helst!

Äntligen har jag fått tag på något jag tror är användbart. Synd bara att jag just lagt ut dryga 300 spänn helt i onödan (på något obrukbart) - när detta hela tiden hållit sig undangömt (och glömt) i en av mina verktygslådor.

Det är hjulparet i den rätvinkliga kuggväxeln i en jättegammal handdriven drillborr. Den typen av prylar kommer ju sällan i bruk numera - när det finns en uppsjö små och ”nimma” batteridrivna handverktyg att tillgå.
Nu måste jag uppsöka en smedja för att få lite hjälp med bearbetning av ena hjulet. Och det blir kanske lättare sagt än gjort; nu när de skickliga smedbröderna i Blentarp inte längre har kvar sin smidesverkstad. Men det lär finnas en smed i Södra Sandby också?
Visst är det något visst med kugghjul!

70 år?

Om man klickar under motsvarande bild - i kolumnen till höger härom; Per - ser man, att jag påstås vara 70 år gammal! Men det är inte sant - inte än i vart fall; inte ens Knut är så gammal (vi är jämngamla).
 

Utdrag ur ... (L)

Under bokstaven L kunde jag mycket väl ha tagit med "lamaliv", men det har jag inte gjort. Istället blev det:

- Laafoud; ladufogde, bas/arbetsledare för kreatursskötseln på större bondgård
- Ledikka; väska
- Leehuul; öppning i (sten)gärdesgård – att leda kreaturen igenom
- Lukk uuved; lås upp (öppna upp)
- Lyy; få ”lyy” på (få kontakt med, få tag på)

 

Tyvärr ser man inte så mycket av den gamla överväxta stengärdesgården, men här har säkert många Ölandskor (och -hästar) passerat igenom.
PS! Någon som vet vad ett "lamaliv" är?

Fler tidiga vårblommor!

Det är inte bara snödropparna i vår trädgård som hunnit långt i utvecklingen nu på nyåret; vår trogna julros blommar redan sedan några dagar tillbaka – och bladen är friskt gröna. Härligt att återse!

 

Utdrag ur ... (K)

Här finns många uttryck att välja bland.

 

- Kaarda; allmänt besvärligt/förargligt/illasinnat kreatur (även sagt om människa; t ex som en rättframs bondmora hemmavid sa’ en gång när hon ammade sin lilla dotter: ”Usch håur du beed mi din kaarda”)
- Klemmsel; magont
- Konsterfarren; kräsen, egen, avvisande fisförnäm
- Korra; vattensamling (även i uttryck som ”pissekorra”; ansamlingen av gödselvatten och urin runt gödselstacken)
- Kussen; valhänt, kraftlös i händerna (domningar)

 

Bilden visar den en gång så förnämliga och i Fyledalen naturskönt belägna Röddinge idrottsplats. Där har man spelat många fotbollsmatcher i sin ungdom; omklädningsludan skymtar i bakgrunden. Nu liknar gräsmattan mest en vattensjuk mosse. Men ryktet säger att lokala krafter är igång för att återställa anläggningen igen; mycket glädjande i så fall!

Början blir nog som slutet?

En av de sista småfixarna 2013 blev att försöka laga en gammal speldosa. Det var ett fäste inuti verkets drivfjäderhus som hade släppt; en ganska vanlig svaghet hos den typen av mackapärer. Antagligen kommer inte fixen att hålla särskilt länge? Men dessa finmekaniska små mojänger är verkligen sinnrikt konstruerade.
Och sådär kommer det nog att fortsätta även 2014; en massa små och några större hempulsprojekt att ta sig an. Jag har redan införskaffat en sats vinkelväxelkugghjul (à 300 spänn - svinaktigt dyrt!) att försöka montera in i min självgående takborstmaskin (se tidigare blogginlägg); ersättning för den befintliga hemmatillverkade (billiga!) växeln - vars material tyvärr inte helt tål den belastning som det blir av att ge sig på nerborstning av all takmossa här.
Även om dessa kugghjul är i stål, tror jag ändå, att "skiten" är för klen (mitt ögonmått säger mig det) - så det blir nog till att fortsätta letandet? God Fortsättning på Nya Året!
 
 

RSS 2.0