Mer från Australien

Janine Duffy – inte bara vän på Facebook; utan också en vän till oss i verkligheten – från Melbourne i Australien är en av grundarna/ägarna till ”Echidna Walkabout Nature Tours”. Inkomster från den verksamheten investeras i deras forskning kring koalornas liv och leverne ”Down Under”.

Beteendeforskningen på dessa ganska skygga/känsliga - och i vilt tillstånd på stark tillbakagång; populationsmässigt – men fantastiskt intressanta djur kan Janine och hennes team bedriva minimalt störande genom hennes upptäckt av, att varje koala har ett specifikt mönster av näsborrepigmentering. På så sätt kan man identifiera och följa djuren på individnivå – utan att vare sig fånga in dem eller hänga på dem någon spårningsutrustning. Läs mer om hur detta nu sent omsider börjar uppmärksammas i lite vidare forskningskretsar: http://www.globalpost.com/dispatch/news/regions/asia-pacific/140826/australia-s-cuddly-koalas-are-rapidly-dying-out

Medan vi alldeles tydligt är på väg in i hösten här

finns det klara tecken på, att det istället är våren, som närmar sig på södra halvklotet.

Inte långt från Melbourne i Australien kommer denna fina bild på en ruvande Emu-hanne. Som jag tidigare berättat, är det han som ensam sköter hela ruvningen; d v s ligger 8 veckor i sträck på äggen (troligen minst 10 blånyanserade stora saker) – utan att vare sig äta eller dricka! (Förstora gärna bilden så att ni ser, att det är fågelns kropp – och inte en stor gråsten som ligger där.) 

”Busy busy doing nothing at all” (Ace Wilder)

Kanske kan bilden nedan av två middagsslumrande koalor (en mamma och hennes tredje son - högt uppe i ett eukalyptusträd) illustrera ledtexten i denna svenska relativt nya poplåt/schlager.

Tycker förresten att låten tillhör de bättre i den genren. 

Sandby pensionat

De senaste snart tio åren i följd har vi varje sensommar besökt Öland. Det är alltid lika fint att komma dit. Visserligen har man hört, att vintrarna kan innebära väldigt besvärliga snödrev på ön, men under den årstiden har vi aldrig varit där. Vi bor alltid på Sandby pensionat – där vi trivs mycket bra; både med värdfolket (som vi känner väl), login och miljön.

Vi har numera också alltid samma rum (nr 5) i en av annexbyggnaderna; inget överflöd men väldigt funktionellt och praktiskt inrett. Byn heter Högby och ligger kustnära på Ölands norra/östra sida – intill den mera kända orten Löttorp. Om ni planerar att besöka Öland, kan vi verkligen rekommendera Sandby pensionat som ”bostad”. 

Inte tillräckligt känd (ännu)?

Sydsvenskans sommarkryss har varit helt OK med lagom svårighetsgrad – och inte alls så tråkiga och simpla som ordinarie fredagsvarianter; nej nästan i klass med lördagsutgåvorna som brukar erbjuda lite lagom hjärngymnastik. Men igår (torsdag) blev jag lite besviken.

Jag såg mina båda förnamn (korrekt angivna; utan bindestreck) och tänkte, att det måste vara mina mer än tusen inlägg här på bloggen som gjort mig kvalificerad nog (tillräckligt känd) för att förekomma i ett tidningskryss i en stor dagstidning. Men icke – och bäst är väl det!

Att ”fnatta si”

Egentligen är perioden med att presentera dialektord (-uttryck) här på bloggen avslutad, men av och till dyker det upp lämpliga illustrationsbilder – som säger mer än tusen ord. Den här elefanten kände tydligen ett omedelbart behov av att ”fnatta si” (klia sig).

Det lär sitta personer i bilen under hela den omilda behandlingen; tur att den (bilen) är av ett någorlunda robust fabrikat.
För övrigt kan sägas att ”fnatta” också kan ha en annan betydelse; nämligen i uttrycket ”fnatta po” (skynda på). 

På förekommen anledning

I Svenska Akademins Ordlista (SAOL) införes nu också ordet ”hen” – och det är ju verkligen på tiden! Själv har jag använt det ordet hur länge som helst; ”Vart skall du resa hen?”

Uppenbarligen skulle den tillfrågade personen besöka världens minsta museum (i Tomelilla). Och om man nu på förhand inte visste detta, kan man ju efteråt fråga: ”Var har du varit henne?”

Vilken är fågeln?

Här sägs den försöka sätta i sig fotografens Iphone (aningen hårdsmält – men kanske ändå en av de vettigare användningarna för en dylik pryl? :) ).
Tyvärr finns fågeln inte i vår trädgård. 

SDS utökar sin service – men bara i Lund!

Nytt för augusti här i Lund är, att man kan få Sydsvenskan direktlevererad från ballong. Det är en speciell kvällsbilaga som man mot betalning (och goda kontakter) kan få nersläppt i brevlådan.

Enda kravet är, att man låter brevlådans lucka stå öppen. Naturligtvis fungerar detta inte för prenumeranter som har den modernare typen av höga låsbara brevlådor med sidolucka! 

RSS 2.0