Även den enklaste bild ...

Detta "rättframma" fotografi innehåller massor av information, som man kanske inte omedelbart tänker på. Man behöver nog inte vara bonde för att inse, att det här rör sig om en veteåker, att årstiden är (borde vara sommar), att jordmånen är ypperlig för veteodling och att väderleken varit mycket tjänlig för växtlighet såhär långt. I själva verket är detta vårvete - som såddes på tjälad mark och fick en något olycklig start.
 
    

En självpåtagen uppgift

Följande apropå föregående inlägg; för att garantera säkerheten - respektive kvaliteten  - ihop med den enklare fågelbadanläggningen ser Knut det som sin uppgift att vara badvakt på stället. Dagligen kollar han till exempel vattenkvaliteten - temperatur (och smak och konsistens?) - med sin egen provtagningsmetodik. Gissa vilken! 
 
  

Nya Högevallsbadet i Lund avstängt!

Braskande rubriker i dagens SDS kungör detta – och inte ger debaclet särskilt många fjädrar i hatten för inblandade entreprenörer och beslutsfattare. Nu måste först alla brister åtgärdas innan anläggningen kan öppnas fullt ut igen. Tack och lov har fåglarna i vår trädgård hittills inte behövt befara sådana malörer – båda baden håller öppet dagligen.

Gissa vilket bad som är det mest välbesökta?

I högtidlig procession!


Från grästuvorna i universitetsplatsfontänen – här över det jättebreda grusstråket framför Kungshuset och därefter med bestämda steg parallellt med professorsgången genom Lundagård på väg rakt söderut. Sannolikt är väl inte slutmålet Domkyrkan – som för vissa andra kommande från universitetet – utan snarare den stora dammen i Stadsparken. För såvitt man inte bestämmer sig för en avstickare in på Lilla Fiskaregatan och köper var sin glass. Rom/russin-glassen i strut hos Ahlgrens var kanon idag – kan jag avslöja. Och förresten vägen via denna gata är nog säkrare att vandra för gräsandfamiljen än att ta sig fram längs den trafikerade Södergatan!

Väderleksrapport

Växlande molnighet - just nu uppehållsväder och lite sol; 15 grader i skuggan. 6 mm regn sedan imorse - och en nyutslagen fräsch ros. Isak är torr i sin utebur, men Knut ville nyss komma in; aningen blöt i sin päls.
 

Riktiga små tuffingar!

Jag skrev ju härom dagen på FB om "våra" tre skatungar som hoppar omkring i buskarna här utanför. De är helt beroende av att skatföräldrarna fortsätter att mata dem - och det verkar de göra. Ännu så länge är de ganska orädda för människor, men hoppar ändå kvickt in i skydd, om man kommer för nära. De har klarat livhanken såhär långt och imorse plåtade jag en av dem - lite rufsig i fjädrarna av det lätta regnandet.
I fjol höll jag på i nästan två månader med att varannan dag riva ner ett skatpars bo som byggdes alldeles för nära våra småfågelholkar. Så i år var det glädjande att se, att det nya boet hamnade några meter längre bort.    

Vatten

Vad är det som gör, att vatten har sådan fascination på oss? Speciellt strömmande vatten; antingen det förflyttar sig ”av sig självt”, eller vi åstadkommer dess rörelse – eller då vi själva rör oss i det (och vattnet i sig står still). Det är i och för sig länge sedan man själv till exempel var ute efter ett regn och sysselsatte sig med att få vatten att rinna mellan olika pölar; repade ett dike med toffeln/stöveln. Många av oss har säkert också knåpat ihop ett eget skovelhjul och provat i närmsta bäck.
Bilden nedan visar min enkla pump (c:a hundralappen hos ”Klas i sjön”), som jag numera använder vid vattenbytet i fågelbadet – och fortfarande är det lika kul att slabba med vatten! Men apropå denna pump; vilken riktning får vattnet genom pumpen – röd eller svart pil?

  


Nästan bara vitfjärilar!

Varför är det så - kan man ju undra. Nu pratar jag om vår trädgård; punktlokalen ihop med vår fjärilsinventeringsaktivitet. Men vår slinglokal ute i Kungsmarken brukar trots allt fortfarande kunna visa upp lite fler arter, så för att inventeringarna skall gå lite smidigare - är det nog klokt att plugga in de vanligaste gräs - och blåvingefjärilarna också (förutom de tre vitfjärilar som brukar dyka upp; kål-, rov- och rapsfjäril). Och detta pluggande gör man bäst i skuggan tillsammans med fjärilshandbok, en mugg kaffe och lite lämpligt tilltugg!

Citronfjäril, nässelfjäril, påfågelöga och amiral tillhör de arter som är lätta att känna igen - utan att behöva tillgripa fälthandboken.

Jodå SDS kom idag också!

Fastän det har varit helgdag idag kom ändå Sydsvenskan till oss - låt vara som lufttidning. Bara lite mindre att läsa än annars - men helt OK i alla fall. Det är tanken som räknas.
 

Som ett spjut!

Har nog sett detta förut – men aldrig tänkt på hur det går till, när ett palmblad utvecklar sig. Först växer – något som mest liknar - en tunn rak stängel bara rakt upp. Därefter verkar denna ”pinne” spricka upp från mitten och börja breda ("rulla") ut sig som ett fjäderlikt spjut; fortfarande med en till synes helt sammanhållen ytterkant. Sedan tar det väl ytterligare någon dag innan den typiska palmbladformen är fullt utvecklad; d v s på denna typ av innepalm i kruka (vad den nu heter).


Våra dammar sjuder av liv

Nåja det kanske är att ta i. Men under eftermiddagens korta promenad i närområdet såg vi först några gräsänder som letade föda i den gamla märgelgraven/branddammen här intill.


Och därefter i reservoardammen ett par hundra meter bort en ensam svan som uppenbarligen redan hade ätit.

Handen på hjärtat; hur många av er har plåtat en skitande svan? :)

Botan igår

Väderleken har hittills i år varit synnerligen tjänlig för växtligheten - inte minst i Lunds botaniska trädgård, där rhododendron just nu blommar för fullt. Minst fem färgnyanser på blommorna i denna bild (som tyvärr inte på något vis gör rättvisa åt prakten).

RSS 2.0