Det var här det också inträffade!

Appropå meteoritnedslaget i södra Ryssland för fjorton dagar sedan; sådant har naturligtvis hänt förr - och kommer så att göra även i framtiden. Jag upplevde själv detta på ganska nära håll, men det var för snart 55 år sedan. Vid ett besök idag på platsen såg det ut såhär; pilen visar ungefär var, som det blev ett ganska djupt hål - av en handbolls diameter - av den nedstörtande "klumpen". De som då bodde i huset intill blev nog ganska skärrade.

Vad skall bort?

Nja den frågan skulle nog vara alltför enkel.

Gör man en beställning av kullager från rätt firma, får man en Dumleklubba gratis på köpet! Klubban ingår dock inte i "projektet", men fyllde sin funktion likväl.

Hur skall det vara?

Trots pågående mycket spännande VM-skidtävlingar (två svenska silver hittills idag) kan ju mitt eget projekt inte få stå still - även om det råkar vara söndag. Ute i "huggehused" (min verkstad) vill jag åstadkomma, att prylen i en axiell vy skall se ut såhär


- och då måste väl alternativ B enligt nedan vara det riktiga montaget?


 

Imponerande bjässe!

Ytterligare ett av Botans väldigt gamla träd har man nu ansett sig behöva såga ner. Jag hoppas, att trädgårdens ledning tog ett välgrundat beslut; man kan ju undra - eftersom den kvarlämnade jättelika stubben inte pekade på så värst omfattande angrepp av tidens tand.

Det var en parklind som med största sannolikhet planterades på platsen - intill muséet - strax efter att trädgården anlades omkring 1865. Kronan var också magnifik och hade ganska nyligen befriats från några av de yttersta väldigt tunga - och kanske alltför hotfullt nedhängande grenarna. Det var därför något av en chock att idag se, att det plötsligt glesnat ännu mer mellan Botans anrika trädkronor.  

"Snifnog" på Österlen idag?

Jo det var det verkligen! Men ändå inget hinder för ett besök hos Borstakungen - fyra hela piassavakvastar modell mindre blev resultatet. Och det kan man nog inte tro, när man ser bilden nedan?

Kvastarna är redan kapade i 16 småmoduler som kommer att limmas ihop parvis - rygg mot rygg - med en mellanläggsträbit emellan. (Konstruktionen påminner för övrigt om den gamla Volkswagen-bubblans kolvmotor; som var av så kallad Boxer-typ.) Såklart är detta ytterligare en pusselbit i mitt nästa vansinnesprojekt."Ni kommer inte att tro era ögon!"

Ovanstående rubrik är ett översatt citat ihop med en skrämmande miljövideo, som jag uppmärksammats på via Echidna Walkabout i Melbourne. Videon handlar om en albatrosskoloni - och vad fåglarna (ungarna) råkar ut för där - i all nedskräpning som människor är orsaken till. Det är svårt att inte bli berörd av, vad man får se. Klicka på länken:  http://www.facebook.com/photo.php?v=489518334448906

(Obs! Bild hämtad från nätet.)
 
 

"Rainbow Lorikeets"

Det är riktigt svårt att motstå sådanahär bilder.

Denna är tagen i sydöstra Australien och publiserad på FB av
Echidna Walkabout Nature Tours. Vi har varit på utflykt med dem två gånger - men funderar allvarligt på att göra det en tredje gång. Studera gärna utbudet av verkliga naturupplevelser på deras hemsida. Klicka på deras länk här i kolumnen till höger; längst ner under "Länkar".

Förädling

Tre av de fem tunna skivorna körsbärsträ från ett blogginlägg tidigare har nu - tillsammans med några specialskruvar - bildat en vinkelväxel; här monterad i en jigg för en första provkörning.

Testet utföll väl, men det är väldigt långt kvar till en slutprodukt. Har denna pusselbit månne ändå kunnat skingra dimridåerna kring mitt nästa projekt?  

Åter till "Naturmorgon"

För inte så länge sedan publicerade jag här ett svar från NRM beträffande mitt gamla spörsmål om skruvade sädesslag. Frågan hade jag ju tidigare ställt både till ekologiska institutionen vid LU och till P1's program Naturmorgon.

Gissa om jag blev överraskad och glad imorse, när Naturmorgon också tog upp och besvarade frågan. Lyssna gärna på Lennart Engstrands svar – det kommer strax efter 54 minuter in i programmet (det går bra att ”scrolla” fram dit). Följ länken: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=1027  - och väl där; klicka på blå "knappen" Lyssna (93 min) för programmet som sändes lördag 09 februari.


"På nätet"

Har ni hittat något intressant ute ”på nätet” idag? Snarlika frågor ser och hör man både titt och tätt i media nuförtiden.
Jag förstår ingenting - på vårt nät är det bara snö!


Onsdag = NyT-dag

På förstasidan i Ny Teknik brukar det ju finnas kortfattade citat, tankar och uttalanden från diverse tänkare och andra tokstollar - så även i dagens nummer. Ett sådant exempel från en tidigare försvarsminister (närmast tillhörig den senare kategorin) - appropå dagens likaledes kärva tider för försvarsmakten i Sverige - är: "Jag körde linjen smalare och vassare - nu är det smalare och kassare som gäller".
Ett annat exempel är tänkaren som önskar sig en 3D-skrivare som skriver ut surdegsbröd. (Bilden nedan är inte ur NyT.)

Den typen av skrivare annonserades ju brett bara för några månader sedan som en fantastisk nyhet (dock inte för tillämpning inom bageribranschen). Men jag kan avslöja att vi redan för 20 år sedan använde dylika apparater för att snabbt (fast dyrt) ta fram prototyper av diverse prylar under löpande utvecklingsprojekt. Så var det med den nyheten!

Reversibel dricka!

Om ni nu (som jag i förra inlägget) inte gillar Vira Blåtira men ändå råkat hälla upp ett glas med sådant blask - hav tröst; det finns en lösning. Kolla nedanstående bild med apelsinjuice i ena glaset och vira blåtira i det andra.

Ta ut bilden och invertera färgerna ( t ex i "paint") - och se vad som händer!

Vira Blåtira

Det var tydligen innedrycken på 80-talet. Själv tyckte jag - och tycker fortfarande - att den var/är vedervärdig.

Det sades, att man blev häftigt blåfärgad på tungan - och det kan jag nog tro. Kanske var den gamle lektorn i latin på gymnasiet före sin tid, för långt före 80-talet var han känd för sin blåa tunga. Var han kommit över en sådan dryck, vet jag inte. Kanske hade han låtit kompislektorn i kemi blanda till någon hemlighet?
Men jag vet ett enkelt trick att få denna blåa dryck betydligt mer godsmakande - vet ni det också?

Revolver med knuten pipa

Var i Lund kan man hitta en sådan?

Stiftets "högste tjänare" bodde i närheten - för inte så länge sedan.

RSS 2.0