Utdrag ur ... (J)

God fortsättning på Julen!

- Jaggú; minsann
- Jelle; fodervind (för hö och halm) i kreatursbyggnad/stall
- Jertjippad; ängslig, orolig, obekväm med
- Jilla; kastrera
- Jourbävning; jordbävning (benämning på en blandning av svagdricka och mjölk)

 


Bilden visar kostallets "jelle"; motsvarande utrymme i ladan där grisarna bor - kallas "svinajelle". På taket i bildens vänsterkant skymtar "hömajan". Via portarna i den tog man in allt hö och all halm som skulle förvaras på "jellen".  

 


Domkyrkan

Vilken annan ort i Sverige kan visa upp en lika magnifik katedral - som denna i Lund? Ingen - vill jag påstå!
Såhär på årets julafton - vid 12-snåret - verkade hela universitetsplatsen vara folktom. Men det kan nog förklaras av, att större delen av lundaborna redan var bänkade i Stadshallen för att lyssna på den traditionella julkonserten med Lunds Hemvärnsmusikkår; lokalen var smockfull. Och vilket musicerande sen'!   

Inlägg nummer 900!

Det får bli en återblick med fyra årstidsbilder från året som snart är till ända.
 
Vintern blev ju måttligt sträng - men ovanligt långvarig och seg.
 
Och när våren äntligen kom, fanns det bara tidsrum kvar för en väldigt kort årstid - då växtligheten formligen exploderade; både i krukor och på friland.
 
En tidig försommarmorgon fann jag en av våra små ekorrar liggande död i det solbelysta gräset strax utanför trädgårdshäcken. Det kändes sorgligt, men den fick en värdig och fin grav här bland träden som den hade varit van vid att hoppa omkring i. Vi saknar honom/henne!
 
Övergången från sommar till höst kändes ganska diffus - vädermässigt - här åtminstone. Men hösten kom med rikliga skördar av frukt; såväl körsbär, äpplen som plommon upplevdes som mer talrikt förekommande än på länge - hos oss i varje fall.
 
Hur innevarande vinter kommer att utveckla sig återstår att se. Rådande plusgrader och regn är trots allt bättre än snöslask dagarna i ända!

Utdrag ur … (I)

Här behövs läsarnas hjälp – jag tar tacksamt emot fler exempel på bokstaven I!

- Igneledd; vanskligt (något man ”ignar” inför)
- Ivajj; åstad, iväg med dig; stick

 

 
(Nästa inlägg blir nummer 900; har ingen aning om vad det blir - förslag?)
 

Svarta svanar ...

kan inte bara stå på ett-ben -
klicka på länken nedan och kolla:

http://www.youtube.com/watch?v=cd0SQC72I-A

De verkar gilla att vågsurfa också! Klippet är taget på stranden utanför staden Gold Coast längst ner i sydöstra hörnet av Queensland på Australiens östkust.


"Finmekanik"

Kanske inte i ordets rätta betydelse - men dock; den vita detaljen som syns i bilden nedan är bara knappt tumnagelstor.

Det är vår cross-trainer som behövde repareras. Mekanismen som registrerar taktpulser från det stora svänghjulets rotation hade pajat, så det var ett visst pillerijobb att tillverka och sätta dit en ny detalj. Men nu fungerar det igen. Visserligen fungerade motioneringsdelen ändå, men man vill ju kunna se lite "data" från sitt pass hela tiden.
Det visade sig, att jag kunde använda (utgå ifrån) en plastdetalj som varit någon sorts transportsäkring till ett kylskåp! Ibland har man tur med att inte slänga bort "onyttiga" saker. Nackdelen är bara, att det lätt kan bli för mycket av den varan.
 

Utdrag ur … (H)

”Hunnt e de me di idau?” Jag hoppas, att ni står ut med vinterdunklet och det gråmulna några dagar ytterligare, för sedan vänder det ju – som sagt!

 

- Haborrgasche; värdelöst struntprat, nonsens
- Hillorr; fotbojor på kreatur (kanske främst för hästar som man ville förhindra att springa iväg; kort kedja med öppningsbar klov i respektive ände – att trä på frambenen. Ordet användes också i överförd bemärkelse – typ: ”tröu som en hillad tocke”)
- Hitt-icke-tjifft; prisvärt, billigt, som hittat (d v s inte köpt)
- Hyddj; usch, fy katten
- Håu; murad binge med trälock för foderförvaring – gröpe, kross, melass, hackelse – inne i ladugård (i hackelsebingen kunde gårdens dräng ibland ostörd under locket ta sig en middagslur – det har jag själv också praktiserat)

 

På bokstaven H har jag samlat väldigt många uttryck, men som vanligt begränsar jag mig till fem exempel. Däremot hittar jag ingen bra illustrerande bild bland mina samlingar. Så eftersom katt förekommer i beskrivningarna ovan, får det bli en gammal bild på Knut – som dock definitivt inte på något vis bör förknippas med uttrycket ”hyddj”.

 

Utdrag ur … (G)

G som i God Jul! – fast först lite Luciafirande och köp av julgran; det tillhör traditionerna den 13:e december, som just i år infaller en fredag!

- Gennsarre; stickad tröja/olle med ärm (utan knäppning)
- Glusscha; springa, glipa (t ex mellan framtänderna)
- Gråsporre; gråsparv
- Gåu julaspööge; spöka (på Trettonaftonsnatten – då drängarna ställde till det för varandras husbönder på bondgårdarna; relativt oskyldiga spratt)
- Göul; gavel

 

 


Snart vänder det igen

Om en dryg vecka är vintersolståndet här och då kan man sen snart sakta börja vakna till naturligt solljus igen. Som det nu är, känns det ganska tungt att ta sig ur ”loppelådan”, när det fortfarande är kolmörkt ute. Då skulle det kännas gott att – likt koalan på bilden - få sova lite till. Fast i koalan Moijerres fall verkar det snarast röra sig om en lur mitt på ljusa dagen.

Hon (Moijerre) bor i skogarna väster om Melbourne i Australien och där är det högsommar just nu.

”Ljus i örat ifrågasätts av forskare”

Detta är en av rubrikerna i dagens nummer av tidningen Ny Teknik. Man behöver nog inte vara forskare för att ana, att man här är inne på tvivelaktiga och riskabla vägar.

Ett finskt företag saluför nu öronmusslor med inbyggda lysdioder – batteridrivna ljuslurar. Effekten sägs vara en dämpning av nedstämdhet och ångestsymptom.  Att ljus har en inverkan på oss varelser är nog ställt utom all tvekan, men varför i all världen tvinga in ljus i just örat – som ju är specialkonstruerat för ljud? Bättre vore väl om mänskligheten insåg, att ”ljus når hjärnan” ganska effektivt till exempel via ögonen; och sluta att avskärma sig med solglasögon i tid och otid (mest det senare).

Utdrag ur ... (F)

Turen har kommit till uttryck på bokstaven F – och där finns ganska många att välja bland.

- Finnkorr (även kallade Greeva); de urkokta istertärningarna (goda att äta tillsammans med blodkorv/bacon och lingon eller sirap) från gammaldags hemmatillverkning/kokning av flott (flottet användes i hushållet som stekfett och som alternativ till smöret på brödet; en så kallad ”fittemaud”). ”Mulljebröö” var aktuellt i sammanhanget – och kommer närmre att förklaras under bokstaven M.
- Forrfüüda hussorr; laga strumpor; d v s att till det gamla strumpskaftet sticka till en ny fotdel – i stället för den gamla hålslitna.
- Forrgryjsa si; bli förvånad, uttrycka sig i överväldigande/förundransfulla termer
- Forrkaffad; andfådd
- Forrvenne; oreda, oro i lägret, febril aktivitet

 

Det började annorlunda!

Men fortsatte därefter och slutade traditionsenligt på bästa sätt. Jag pratar om Bleckhornens årliga julkonsert. Konsertstarten skulle ha varit 18:00, men tio minuter i sex – då vi anlände till AF – hade alla blivit utkommenderade i kylan av ett utlöst brandlarm; falskt som det snart skulle visa sig. Man hade ju då förväntat sig den första brandbilen kommande i full karriär nerför Sandgatan, men likt tjuren Ferdinand närmade den sig i stället förvånansvärt diskret - den sista biten både tyst och utan blåljus nästan försynt fram till AF’s huvudentré intill universitetsplatsens ljusträd. Kanske berodde detta på det hala väglaget, nerförbacke (slitna sommardäck?) eller/och oviljan att kana rakt in i den församlade folkhopen. För att inte störa ”friden” i onödan tog jag detta kort utan blixt.


Musikanterna skötte sig bättre än på flera år; rent av som i fornstora dagar (då Hans var med) - och baletten som vanligt högpresterande på topp.

Ytterligare en onumrerad snabbfråga

Nedanstående spörsmål kan sägas ha viss koppling till en av bloggkommentarerna häromdagen; nämligen den om Österlenska dialektord med begynnelsebokstaven B – där Birger också presenterade välkommen överkurs i ämnet:

Varför kunde det stundom vara mindre tillrådligt att uppehålla sig på ”tillena” i ett kostall – såhär på senhösten, då korna nyligen fått flytta inomhus igen och regelbundet utfordrades med massor av färska och saftiga ”bejdeblau”?

 

Observera att korna på bilden – från norra Ölands östkust – i sin belägenhet just där och då inte på något vis kan sägas föra tankarna till kärnan i spörsmålet ovan.

Utdrag ur ... (E)

Som framgått hade jag inget att komma med under bokstaven C – och med bokstaven E är det nästan lika illa.
- Emtorr; tröskavfall, agnar
- Ennavenna; stökande undersöka, åstadkomma oordning


Annat var det vid äldre tiders stationärtröskning; då tog man vara på ”emtorna” – och använde som strö i ladugården. Via breda plåtrör blåstes dessa tröskrester direkt (i realtid) till ett lagringsutrymme, där agnar och övrigt ”smülche” tornade upp sig i högar, som man (läs: gårdens pågar/töser) hela tiden behövde packa undan. Fy ett sånt jobb – kan jag berätta; värre än klipulver! 

 

 


Utdrag ur ... (D)

- Dallbaugen; köttstycket runt slaktsticket (uttryck härrörande från gamla tiders gårdsslakt)
- Drassed; om person som inte får arbetet ur händerna(det drar ut på tiden), senfärdig
- Drüssa; släppa ifrån sig (t ex säden ”drüssor”; d v s kärnorna faller till marken – förspills – om inte den mogna säden blir omhändertagen/tröskad i tid)
- Düllma; slumra, sova middag
- Döudaunsarre; passiv/oengagerad/humorlös tråkmåns

 

Lunds Tekniska Högskola

LTH - min gamla skola - har återigen låtit några teknologer göra och presentera en adventskalender - med ett innehåll som borde kunna intressera de flesta; gamla som unga.
Klicka på länken: http://www.lth.se/julkalender/2013/ (spara den gärna bland era favoriter) och välj/klicka därefter på respektive lucka.

Inte en dag för tidigt!

Äntligen en riktig bil igen; efter ett par års påver nybilsmarknad – med uteslutande trista dussinmärken att tillgå – börjar det nu kunna skönjas en ljusning i och med SAAB’s återkomst på scenen. SAAB har alltid stått för nytänkande och innovativa lösningar – hoppas att den trenden inte har brutits genom bortavaron från hetluften.


Faller det hela väl ut, kanske det blir dags att byta upp sig till en nyare 93? ”Problemet” är bara, att den tio år gamla 93-an vi redan har verkar helt outslitlig – snacka om kvalitet! :)

Utdrag ur ... (B)

- Bivvra; darra (i knävecken), vara rädd (då man plötsligen inte är så karsk/kaxig längre)
- Blausa; nyttja, använda, ta i bruk, söla ner (t ex ”blausa kauren” – porslinet – till en måltid; så att de behöver diskas efteråt)
- Bobbe; dumbom
- Bööle; huvud, ansikte, ruckel
- Bööst; hårt väder, tryckt/hotfull stämning

 

RSS 2.0