Australian spiders

Jag "råkade" än en gång röja mina bristfälliga spindelkunskaper i en kommentar på Kajsas blogg nyligen. (Kajsas läsvärda blogg finns för övrigt länkad här - på högersidan lite längre ner.) Det finns därför ett skäl till, att dessa båda suddiga spindelbilder från Taronga Zoo i Sydney har hamnat här. Den ena är ju en huntsman - den andra en ...?
 

Nej - naturligtvis ingen Vittsjösjööversvämning!

Men fredagsmorgonens regn hade bildat små vattenpölar här och var på parkeringen intill sjöstranden. Och när jag plåtade detta plaskande respektive simmande gräsandpar (cirka 1 centimeter djupt vatten!), bar det sig inte bättre än, att huset intill kom med som en spegelbild. På platsen är det för övrigt alltid trevliga gräsänder som kommer fram och hälsar/pratar vid varje besök.

  

Inget märkligt alls?

Det är bara Vittsjösjön som svämmat över med några meter; så pass att gräsänderna där kan simma i höjd med husfönstren på nedre våningen. (Trot den som vill - men jag var där igår och plåtade.) 

Hitta djuret

Den här bilden var egentligen bara tänkt att visa en relativt tidig primula, men visar sig innehålla lite andra ”saker” också. Dels så röjs trädgårdsbordskivans hemliga underredeskonstruktion  – och dels döljer sig ett djur någonstans i bilden – var och vilket?


"K2"

Här är bergsbestigaren på väg ner från 2-metersnivån. Det skulle mycket väl kunna vara befogat med hjälmanvändande under dessa höghöjdsklättringar (se utrustningen vid pilen), men inte för Knut inte! Istället brukar han stanna till på halvnivån och kolla in beståndet av läsk och ramlösa.


Kattdjur vill sova högt!

Antagligen är det samma sak för tamkatterna; i varje fall gäller det för Knut. I sin lilla etta har han flera alternativa liggplatser i högläge. En av dem - dock inte den högsta - är kompostkvarnens tratt på ungefär 1,5 meters höjd. Men dessa vanor har ett pris. Knut har på ålderns höst (i likhet med husse) drabbats av knäproblem och har på senare tid haft uppenbara svårigheter att ta sig dit upp i två 0,75-meterssprång (via traven av trädgårdsstolar). Så Knut har från och med igår fått en trappa (modell hönsastege) även till denna favoritplats; det syns dåligt av bilden, men bakom kvarnen sitter ett värmeelement som Knut uppskattar mycket.

Någon stege till husses sovplats har dock tack och lov ännu inte behövts. :)

Nässelfjäril och citronfjäril

Båda arterna har redan varit synliga här några dagar. Idag var det lätt att fotografera nässelfjärilarna. De gav sig god tid vid varje blomma och kom snabbt tillbaka, om man råkade skrämma dem.

Med citronfjärilarna var det helt annorlunda - jag vet inte varför? Jag såg flera stycken, men de flög mest omkring - och satt de stilla, var det bara en sekund i taget. Kanske var de redan mätta, eller så har den arten en mera rastlös läggning vid den här årstiden. Kan det rent av vara fråga om skillnad i kondition/ork?

19.3 grader idag!

Varmast i landet - självklart i Lund! Var annars?

Diagnos

Comminut ruptur i mediala meniskens bakhorn”; det låter ju som poesi – men är anledningen till årets avbrott i min hittills 24-åriga raka deltagandesvit i lundaloppet. Trist - men väldigt ”vackert” formulerat av MRI-ortopeden i fråga, tycker jag!


V-provning i Lund

Och nu pratar vi inte vin – utan VATTEN!


I dagens nummer av SDS kan man beskåda hur fyra modiga män pedagogiskt visar för lundaborna, att dricksvattnet inte längre är hälsovådligt. Man får anta, att bilden verkligen är relaterad till denna händelse – och inte speglar en mellanfas i ordinär vinprovning, då smaklökarna måste neutraliseras i vatten. Men varför inte införa vattenprovning som den nya innegrejen? Då kunde man – som i lundafallet – verkligen prata om "superlativen" jordig, halmig, unken, övermogen, grumsig, fullproppad – eller varför inte frisk, ungdomlig, fruktig och kristallklar. (Men vad skulle man i så fall skölja munnen med mellan de olika vattensorterna?)  

3 år sedan sist!

I förrgår kväll satt en ensam vattensalamander under utelampans sken på den vita plåttröskeln till ena ytterdörren. Senast det begav sig var i mars 2010 - och då var de tre stycken.! Den gången fick vi hjälp med artbestämningen av kunniga bloggkommentatorer - så nu är vi säkra på, att det är frågan om vattensalamander (mindre sådan) igen; ett trevligt återseende.
 

En god gärning?

VA-Syd (dricksvattenansvariga i Lund) tappar för närvarande ut tusentals liter dricksvatten från vattennätet på olika ställen i stan' - rakt ut på gatan. Det har såklart med rådande bakteriesituation att göra. Men jag tänkte vara dem behjälpliga; så tidigt (relativt i vart fall) imorse satte jag fart på vår egen vattenspridare ute på gräsmattan.

Och naturligtvis var det ovanligt många hundflanörer ute just denna lördag - alla kastade förvånade blickar in mot tomten; på det egendomliga tilltaget att vattna gräsmattan nästan innan tjälen gått helt ur marken! Men det var faktiskt inte så skruvat som det låter. Jag hade räknat med mer vatten från vår Herre; för att fukta ner det utströdda mossborttagningsmedlet ordentligt i marken - men när så inte blev fallet (och kranvattnet ändå fortfarande är fullt av odrickbara bakterier), var väl mitt tilltag helt OK? 

Kärnkraftverk på tomten!

Troligen ingen bra idé - kyltornen skulle skvallra om verksamheten.

Kan någon tala om för mig?

Vad är detta för krukväxt?


Bodil har sagt det till mig tusen gånger, men jag glömmer namnet lika fort som jag hör det. Det är en fin grön växt med vassa små taggar på ”grenarna” – och nu blommar den! Lite pinsamt är det allt, att inte (d v s jag) kunna namnet på en blomma som vi fått i present.
(Om jag får namnet i skrift här på bloggen, kan jag ju hämta fram det vid behov. Det som en persons inre minne inte räcker till för - kan med fördel få finnas i en yttre minnesvolym. )

Nybäddad säng

Tog denhär bilden för en timme sedan; en av Knuts favoritplatser att vila ut på i solskenet.

Och just nu har han lagt sig till ro där - på höstlövbädden mellan väggen och krokusar, snödroppar och nästan utblommad vintergäck.

Upptäckt eller uppfinning

Vad är skillnaden? Uppfinningar kan i bästa fall patenteras, men upptäckter kan aldrig komma ifråga för sådant. Man kan upptäcka något som redan finns, däremot gäller helt andra kriterier för, att något skall kallas en uppfinning. Kort definierat skall en uppfinning: vara ny, ha höjd, samt äga praktisk "samhällelig" (industri, hushåll, forskning, etc etc) tillämpning.  
Hjulet i form av en ren cirkulär skiva är alltså en upptäckt - och ingen uppfinning. Mer eller mindre cirkulära skivor har det funnits gott om i naturen - till exempel i form av slipade stenar - sedan urminnes tider. Den som däremot var snillrik nog att ta upp ett hål i en cirkulär "skiva" och dessutom peta in en axel däri - den individens så konstruerade hjul var definitivt en uppfinning. Fast på den tiden fanns såklart ingen patentmyndighet att presentera sin uppfinning för.
Hjulet i nedanstående bild är således en modern variant av en jättegammal uppfinning.

Kan någon säga vilken tillämpning det är frågan om här? (En kanonlavett är det inte!)
 

Aprilskämt eller inte - bedöm själva!

Tidigt i gryningen – och på hemligt tak – genomfördes idag en första testkörning med en världsunik självgående takmossaborste. Med hänsyn till situationens känsliga läge var ingen pressrepresentant inbjuden att närvara. Duvornas förvånade blickar gick dock inte att undvika.
Här är ”kvasten” under klättring på väg upp mot takåsen (Blåkulla?).


Resultatet av testen kommer tills vidare att hållas hemligt – i avvaktan på fortsatt analys.

RSS 2.0