Äntligen lugnt?

Jag tänker på våra småfåglar och ekorrarna som sett sina boträd med holkar förändras å det grövsta hittills i vår. Härom dagen var det dags att "putsa lite" i kronorna på de kvarvarande pilarna. Parkförvaltningen rykte ut med full styrka; mobil lift med arbetskorg, traktor med jättelik frontgripklo, en motorsåg modell mindre samt två ynglingar i sina bästa år.

Gubben med motorsågskörkort fick åka i hissen och sköta sågandet. Taktiken var att kapa ner jättegrenarna bit för bit med början i toppen (drygt 20 meter upp!).
  
Efter väl förrättat värv (gubbarna hade faktiskt gjort ett proffsigt jobb) gav man sig iväg till hemmadepån för nya uppdrag. Men man glömde i hastigheten kvar sitt viktigaste redskap.

Gräsandpar

Precis som Bodil observerat, sam ett andpar i skuggan framför pilträdsstammen. Det var dock inte lätt att upptäcka i förra inläggsbilden; men här följer en förstoring av aktuellt bildavsnitt.

Tyvärr har deras häckning hittills aldrig lett till att några ungar överlevt.

Årets Nobelpris i teckentydning ...

tilldelas Nils: "Jag tror att det är en länk till den här bloggen".
 
En fullträff - seriös vetenskap och träffsäker humor i kombination!

Märgelgrav

En sådan har vi alldeles utanför husknuten. Man kan se dem - åtminstone lite rester av dem - på flera platser i det skånska jordbruksslättlandskapet. De är grävda för hand och tillkom, när man i det gamla odlingslandskapet såg behov av att förbättra jordkvaliteten. Det var det väldigt kalkrika materialet på dessa lokala platser man ville komma åt; att använda som kompletterande "gödselmedel" för åkrarna - i tillägg till naturgödseln från gårdarnas kreatur. (Kalk är ju pH-höjande; och motverkar försurning.) Oftast är dessa gravar numera vattenfyllda - och utnyttjas inte så sällan som kräftvatten; dock inte hos oss - här
 
är numera platsen årlig hemvist för några välkomna gäster - VILKA? (Ledtråd: förstora bilden - så är det lättare att se.)
Och på tal om åkrar; vår granne - bonden - var i förrgår ute och fortsatte vårsådden. Vad som såddes vet jag dock inte med säkerhet. Av maskinens "komplexitet" att döma skulle det kunna vara sockerbetor, men det är lite väl tidigt kanske? Någon av läsarna som kan uttala sig?

En sådan bamsetraktor skulle man ha i garaget - det vore nånting att "leka" med! 

Negationer; ordet "inte"

Nej - ekorrn sitter inte i granen och Knut ligger inte, där han får ligga.
 
I ekorrns fall beror det på, att här inte finns några granar att sitta i, men i Knuts fall kan man ju undra. Sannolikt är det senare en demonstration av överhöghet/herravälde (hegemoni), eller så är det bara ett sätt att tänja på gränser; något som i människovärlden brukar höra tonårstiden till - och inte när man börjar närma sig de sjuttio (eller till och med befinner sig däröver).

Vilket är budskapet?

Rätt som det var i eftermiddags framträdde följande "textrad" på söderhimlen. Hann precis få upp kameramobilen innan alltsammans fädade bort igen. 

Att det inte är bokstäver ur det latinska alfabetet är ganska klart, men vad är det för tecken? Om budbäraren utnyttjat hieroglyfer, får du kanske uppsöka Rosettastenen för att komma vidare.

Australia II

To my first Australia notice - two weeks ago - there was a wondering comment (by Hans) about kangaroos versus mooses. That has now been sorted out in a new comment by Roger from the Echidna team in Melbourne - don't miss it.
 

Vårens första humla!

Här är den - ivrigt ifärd med att "undersöka" krokusarna.

En citronfjäril syntes också idag för första gången. Nässelfjärilar har redan varit ute och flugit i det fria sedan tre veckor tillbaka här omkring. Även flockar av tranor har dragit förbi sedan någon vecka. Idag var det lite större skaror av dem som seglade runt i skyn - till synes för att vila lite (sannolikt i termikvindsområden) och kanske också för att återsamlas och orientera sig inför den fortsatta flygningen norrut. Att tranan väljer att "vila" i luften (i termik) - och inte nere på marken - är nog inte så konstigt med tanke på den energi, som fågeln måste öda på att lyfta sin kropp upp till flyghöjden. Säg att tranan väger 5 kg och att dess medelflyghöjd är 500 m. Om vi inte räknar in den lyftkraftshjälp som tranan får från lokala uppvindar, skulle den förbruka  6000 kalorier på en sådan uppstigning! Kanske inte så mycket om man räknar om detta till potatisekvivalenter; men tänk då i stället tanken att du skall lyfta 5 kg 500 meter rakt upp i luften!

Länk-städning

Inte har jag hittills tänkt på, att även min bloggsida innehåller en länkruta! Lite pinsamt är det, att det skulle krävas mer än 600 inlägg, innan jag själv kom på tanken att scrolla så långt ner på sidan :). Men nu har ögonen trillat ända dit och de initiala default-länkarna (?) är utbytta mot bättre grejor. Ett par bloggarkollegor, tomathemsida, hemsida för naturscenerier/-aktiviteter från sydöstra Australien (det blir säkert fler länkar efter hand); Echidna Walkabout Nature Tours
 

"Hur bar du dig nu åt?"

Förklaringen kommer senare.
Vårsysslorna går vidare. Att det råder full storm i solskenet ute idag (se på den ballongformade presenningen nedan) får inte hindra en från att iordningsställa fågelbadet för en ny säsong. Spännande att se om vintern satt några spår under vintertäckelsen; men allt ser ju bra ut!
 
Trots allt behöver pjäsen lite ansiktslyftning - och inte minst måste vattenpumpen installeras igen - så det blir till att förflytta 120-kilosklumpen tillbaka till verkstaden (carporten); ett jobb som brukar kräva våra samlade krafter. Men med tanke på att vår lyftförmåga bara kommer att avtaga med åren, gjorde jag redan i år en liten ramp till transportkärran, så att vi slipper några tunga lyft - och då kunde jag enkelt själv "rulla" upp pjäsen längs rampen; inte tungt alls.
  
Bodil ställde - lite häpen - frågan enligt rubriken, när hon upptäckte fågelbadet plötsligt stående i carporten igen. Och då har ju du som läsare redan fått förklaringen.
En liten detalj - jag vill peka på - är haspen (en på var sida) som håller ihop ramp och hjulförsedd kärra under upp- och nerbaxningen; det skulle inte funka annars. 

"Spindelsilke ger fiolen ny klang"

Enligt NyT idag är detta att betrakta som en världsnyhet; fiolsträngar - framtagna av en forskargrupp vid japanska Nara Medical University. Det är denna specifika silkesfibers unika egenskaper - lätt, elastisk och stark som stål - som gjort detta möjligt. Men tillverkningstekniskt är det naturligtvis inte helt enkelt att fixa till en relativt sett grov fiolsträng av supertunna spindelvävstrådar! Forskarna sägs ha haft tillgång till 300 honspindlar av arten (släktnamn plus artepitet) Nephila maculata - och skapat strängarna i två steg. Först tvinnade man omkring 5000 silkestrådar till en tråd. Av tre sådana buntar mottvinnade man därefter - på känt repslagarmanér (?) - den slutgiltiga fiolsträngen. Klangen sägs bli både mjuk och djup; detta kan du lyssna på via följande länk - där det också finns en betydligt mer omfattande beskrivning av forskarnas arbete
http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-17232058

Arachnolog och bloggarkollega Kajsa - om spindlar vet du ju oändligt mycket mer än jag; är ovanstående verkligen en bild av en Nephila maculata?

Rebus

Vilken känd gammal barnvisetitel skulle bildserien nedan kunna förknippas med?
  
Ledtråd: I denna 600:e bloggnotis finns det en klar association till några av de senaste inläggen.
(Kul om du motiverar ditt sångförslag.)

Det var i grevens tid ...

som "ekorrholken" fick ett nytt värdträd; bara två dagar efter flytten - igår såg det nämligen ut såhär (jämför med bilden innan - och då avses inte det tunna snötäcke som dykt upp):

Förstagångs-hamling av de mer än 20 år gamla pilarna var ju förutskickat (av stadens parkintendent) som lämplig åtgärd, för att mer ljus skulle hamna hos några förfördelade grannar. Men hamling innebär ju definitivt inte en kapning jäms med fotknölarna, det måste den gode parkintendenten ha missuppfattat. (Sannolikt har han aldrig hört begreppet - åtminstone inte förstått vad det innebär; definitivt inte i vilket skede av ett träds livscykel hamling måste påbörjas?) Ekorrträdet stod på den kala stubben i mitten av bilden; följande bildsvep är i verkligheten cirka två minuter långt (den tid det tar för ett träd som vuxit i 20 år - och har hunnit bli 25 meter högt - att fällas till marken); en "knuffstång" är inspänd mot trädstammen och ett djupt snitt sågas i tänkt fallriktning, efter att knuffstången aktiverats några snäpp ytterligare börjar trädet falla -
 
och lägger sig lugnt och stilla mot marken; fallet dämpas av den yviga trädkronan.

Träden kanske inte ser så imponerande ut på bilderna ovan, men betänk att de var 25 meter höga med en stubbdiameter nära 60 centimeter (alltså inte långt från 2 meter i stamomkrets)!
 
Egentligen inga "hard feelings" mot parkintendenten; alla kan ju ha otur i tankearbetet. Han tycks i vart fall ha kunniga underhuggare/yrkesmän som alltså föreslagit och genomfört en bra mycket bättre alternativåtgärd (än hamling); borttagning av vartannat träd och lagom/varsam reducering av kronstorlek på de övriga. Den senare åtgärden kräver lift och kommer att göras senare i år.

Australia

I have written this blog notice in English, because I promised to show it to some very nice guys from Melbourne. They are Janine and Roger - the founders and owners of Echidna Walkabout Nature Tours (they have really formed a great team Down Under - see link below).
You already know, that we have visited Australia twice (mainly the south east part around Melbourne and Sydney). And you shouldn't be surprised if we - some year in the future - decide to revisit those fanstastic places on earth. The whole nature - with plants and animals - is so different from what we are used to in Sweden;  just have a look:
  

  
Echidna, Koala, Wallaby, Emu, Kookaburra and Parrot.
These are all example pictures taken with my camera mobile (with all its limitations), but of course it means a lot more to see them all live on site in Australia.
I good way to stay in remote touch with the nature in that part of Australia is to follow what Janine, Roger and their team publish on: http://www.echidnawalkabout.com.au/ . Even better is of course to go down there and use some of all their offerings - nature day tours e t c; which we have done twice, and that have given us so many great experiences we never will forget.
Janine and Roger are currently working on a homepage update, so they recommend us also to follow what's going on via Facebook and YouTube (just click on the icons to the left in their homepage). For instance - you should absolutely not miss to look upon the You Tube video with a female Koala and her joey climbing up a Eucalyptus stem.
 

Flyttbestyr

Sisådär 15 år för sent har nu parkförvaltningen bestämt sig för att hamla "våra" 25 meter höga pilträd. Det är en av de närboende husägarna som fått kalla fötter inför  (eller rättare sagt - känner sig hamna i skuggan av) dessa ståtliga bjässar - och vad de eventuellt skulle kunna ställa till med framöver. Nu är det ju bara den komplikationen, att en av pilarna är hemvist för en starholk. Och det är just den holken som redan i fjol utnyttjades av en ekorrfamilj - och som även i år verkar bli platsen för ytterligare en familjeutökning. Eftersom ekorrar på våra breddgrader föder sina ungar redan i mars, blev det akut att flytta hela holken (med inneboende? och allt) till ett säkrare träd i närheten; fågelvägen omkring 25 meter bort.

Försiktig losstagning från pilstammen, en kort vilopaus på marken och sedan uppsättning i nya trädet; en björkstam.
  
Om ekorrhonan verkligen var i holken under flyttproceduren är svårt att veta - låter osannolikt; men ingen hoppade ut, så kanske var hon det. Jag kunde bara se genom hålet, att hela holken var smockfull med poröst bomaterial. Alltnog - ett par timmar senare besökte en ekorre solrosfrömataren och tog sedan en paus på en gren i solskenet.

När katten äter gräs ...

Enligt ett gammalt talesätt så är det regn att vänta - kanske redan kommande dag - när man sett en katt äta gräs. Detta är väl ungefär lika sannolikt som utsagan, att det blir vackert väder, om barnen äter upp all sin mat på tallriken. Vad som händer med vädret, när katten - i detta fallet en något suddig Knut - äter av en inomhuspalm i kruka, står dock inte att läsa någonstans.

Äntligen ...

bilfritt vid domkyrkan!

Hoppas bara att stadens styrande inte får för sig att tillåta bilparkering där igen.
Och - märk väl - detta har ingenting med religiositet att göra; för mig är det helt enkelt ett skandalöst stilbrott med en hoper plåt- och plastskrällen stående så nära inpå en byggnad som denna.

Dränkt i solsken

Skånevädret idag; som gjort för en utflykt. Under vår lilla runda blev det lite längre stopp på följande två platser. Med RT90-systemets GPS-koordinater är det:
X: 6159714   Y: 1408417


och
X: 6165858   Y: 1404998


Detta är bara två (vilka?) av Skånes tusentals fina platser; ta dig gärna dit - du också.


RSS 2.0