E = m x c2

Kan det åskådliggöras tydligare; d v s sambandet mellan massa och energi – som Albert Einstein för länge sedan formulerade i ovanstående formel? Nu på annandagens morgon var detta vårt frukostsamtalsämne (bland annat).


Stearinljuset med sin högst påtagliga massa omvandlas bit för bit till energi - i form av värme (och ljus)! Dylika högst vetenskapliga samtal förs ofta vid vårt frukostbord :) - så vad handlade ert frukostsamtal om idag?

I väntan på nästa snöyra

Ösregn under natten som gick - och full snöstorm kvällen innan? Vädret blir man aldrig riktigt klok på! Däremot kan man vara säker på att nedanstående bilder anspelar på en låttitel - men vilken?

En engelsk titel åsyftas.

God Jul!

Tillönskas er alla  - med denna egenhändigt förfärdigade och nygräddade Västerbottensostpaj.

(Mitt bidrag till årets hemmajulbord.)

Dagens namn är Isak

Grattis Isak - och ursäkta att jag stör mitt i tidningsläsandet!

"-ism" av något slag?

Kände för att göra ett konstverk - och jag kallar det: "Katten sover".

Verkar det lagom "skruvat" såhär en tisdagskväll i december?

Spionage - hemlig agent?

Ligger Knut och lyssnar av trafiken i min dator? Ja det verkar ju inte bättre!

Nej mera troligt är att han vill åt all värme han kan få. Det räcker tydligen inte med att ligga på fönsterbrädan över ett varmt element; här gäller det att sträcka ut kroppen så att huvudet/örat kan vila mot datorn - precis där datorfläkten blåser ut den varma överskottsluften från en hårt arbetande mikroprocessor.

Storbak

Jag har bakat maränger idag; 81 stycken fick plats på plåten! (Vad göra med alla överblivna äggulor?)

Av metall? (lösningen avslöjad 16:e december)

2012-12-16: Här kommer slutlösningen "YXHUVUD"; vilken Sven redan föreslagit.
 
Ursprungsproblemet: Ja det kan ju vara hur mycket som helst, men här åsyftas ledordet till svaret på en julnöt - presenterad i senaste numret av Ny Teknik. Betrakta nedanstående faktapresentation.

NyT: "Det gäller att finna orden som svarar mot givna definitioner - ungefär som ett korsord. Orden är givna med en kombination av tal, där ett visst tal alltid betecknar samma bokstav. Uppställningen ger tio definitioner av lösningsord, som alla står i Svenska Akademins ordlista (SAOL) och som är oböjda substantiv med teknisk anknytning i vid bemärkelse. I jultävlingen är målet att när man har löst de tio orden komma fram till vad det sista (elfte) lösningsordet är."
Så vilket ord (substantiv) om sju bokstäver kommer du fram till; ett föremål av metall?
(Tidningen presenterar sannolikt rätt lösning nästa onsdag; men jag tror mig ha svaret redan nu.)
Ledtråd: Metallen i slutsvarsföremålet är den metall som förekommer allra mest i planeten Jorden; kanske enbart den geologiskt bevandrade har någon nytta av denna ledtråd? :)

Vilken tur ...

att vi hade förbokat gårdagen för det årliga julbordet på Östarps gästgivargård, för då låg snön still kring husen där -  och gnistrande vit i skenet från den nedgående solen.

Idag hade det varit betydligt ogynnsammare - vädermässigt; med SMHI's klass2-varning - även om stämningen och julbordskvatitén inomhus säkert hade varit lika högklassig som vanligt.

Kanske hade det varit bättre att behålla vänstertrafiken?

Och då undrar ni såklart varför. Jo jag skall förklara min hypotes - betrakta bilden nedan.

Det hela skall föreställa ett tvärsnitt av en normal väg, stig eller gångbana. Samtliga är ju formade för vattenavrinning; d v s är högst på mitten och lutar ut mot kanterna. Som motionslöpare har jag hela tiden laglydigt hållit mig på vänstersidan. I högertrafik förflyttar man sig - svart gubbe - nämligen till fots på den sidan (vilket förresten långt ifrån alla tycks ha fattat). Men för en fotvandrare/löpare innebär ju detta en större belastning på högerbenet - jämfört med det vänstra, eftersom högerbenet träffar mark lite högre upp. Och om det nu dessutom som i mitt fall är så, att högerbenet är två centimeter längre än det vänstra, blir ju högerbensbelastningen (t ex på knät) än värre. Jag framförde denna teori härom dagen till min ortoped, som konstaterade att mitt högerknä troligen fått lite stryk av allt löpande genom åren, men enligt min syn på saken inte hade någon nöjaktig förklaring till, varför vänsterknät fortfarande känns OK. Och han köpte nog mitt ingenjörsmässiga resonemang!
Så mitt nästa steg nu blir att skriva till trafiksäkerhetsverket - och vördsamt anhålla om att få tillstånd att springa/gå på vägens högra sida (som gröna gubben) framöver.

Firande - i tidigaste laget?

Det kunde säkert ha väntat ytterligare någon vecka - men vilken visa får bilderna nedan er att tänka på?

Ledtråd: Nej förresten - då blir det alldeles för lätt!

+ 5 grader

Och nu pratar jag inte om utomhustemperaturen - för den är just nu på minus 5 i kombination med ett stilla snöfall - utan om temperaturen på översta hyllan i kylskåpet. Sedan i måndags trängs nämligen där äggen, tranbärsjuicen och crème fraichen med några hundra fjäderlätta frön från mammutträdkotten.

De bruntonade fröna ligger på ett lätt fuktat hushållspapper i en försluten plastpåse - och skall så förbli liggande ett par månader för att fröna skall känna av en kallperiod, innan det tydligen är lönt, att ens försöka få dem att gro.

Pepparkakor

Läste just på en annan blogg att pepparkaka heter piparkakkuja på finska. Kan det stämma?

Däremot vet jag bestämt, att snabbitsocker heter Hurtigt & Hugget på norska.

Vinterkruka

Lagom till 1:a december har det kommit några snökorn till Lund.

Betongkrukans blommor är ersatta med lite granris och i bildens framkant försöker några rosor fortfarande trotsa vinterkylan - fast ännu så länge har vi bara måttliga -1 grad här.

RSS 2.0