Meteorologerna säger

att det - per definition - fortfarande inte är höst i vår del av landet. Och det är väl gott att känna (+ 20 grader dagtid). Fast det finns ju andra fakta också; till exempel dagens datum som är 30:e september! Visst vittnar väl en stolt fjällskivling och en nygnagd grankotte, 

eller solen som redan klockan fyra på eftermiddagen står så lågt, att man måste kisa med ögonen mot horisonten, om att hösten redan är här?

Vem skall bort?

Tre bilder - tre djur (katt, ko och häst).
  
Frågan har inget entydigt svar; så välkomna med era förslag - inklusive motiveringar för vad (egenskap e t c) som skiljer ut ett av djuren från de övriga två.
(Mitt eget förslag är, att det är katten som skall bort - för vem har väl sett en katt som viftar bort flugor med svansen?)

Det är inget snack om saken längre.

Sjöbo Kaffestuga har de godaste kakorna!

Bra mycket bättre än självaste Annorlunda.

 


Först getingar och nu bin

I Botaniska trädgården finns det tre bikupor uppställda intill varandra. Normalt är det inget särskilt med det; bina jobbar för fullt - alltefter vad vädret tillåter - och tycks acceptera sin situation. Men så igår lät det och såg helt annorlunda ut vid kuporna; tjockt med bin högljutt surrande och till synes oroligt kringflygande i det tillfälliga solskenet. Närmre än såhär vågade jag inte komma dem för att ta en bild; de tycktes dock helt upptagna med sitt eget och lät mig hållas.

Framåt kvällningen var det annat som befann sig surrande i luften; en luftballong seglade förbi på låg höjd - rakt över tomten. Såhär ser ballongkorgens undersida ut.


Inlägg nummer 500!

Det får bli lite gammal skåpmat; pyssel och "projekt" som jag hållit på med emellanåt - det allra mesta som pensionär. Den långa bildserien nedan är främst inte tillkommen i imponerande syfte, utan fastmer som ett försök att på en plats samla alla prylarna. I verkligheten är de ju utspridda/undangömda på diverse ställen i hus och på tomt - utan möjlighet till överblick. Om någon kan inspireras av det hela, blir jag bara glad - här kommer hela raddan.
Diverse slöjdalster - av mindre storlek - utförda i trä från olika fruktträd.

En didgerido-vägghållare.

Godishus av trä; för refill inför varje jul (serien kan utökas).

Träholkar för starar och småfåglar.

Aluminiumskylt med plexiglasskydd (placering hemlig).

Träbänk och träbord med "naturben" och betongfot (gärna för eftermiddagsfika i solskenet).

Runt träbord i solfjäderform; rörbenet i stål tillverkat av Blentarpssmeden (för avkoppling i skuggan under buskar och träd).

En lätt, mobil och omställbar drivbänk i listinfattat plexiglas (för klimatkänsliga tomatplantor med mera).

Krukor i armerad betong (tål att stå ute - otömda - året om).

Stenparti med omgivande vallgrav; kantad av 20 stycken 25-kilos hemmagjutna svängda betongplattor och bottnad med ett "oändligt" antal köpta markstenplattor (blomprakten är helt Bodils förtjänst).

Fågelbad i betong; med inbyggd pump för rofylld vattencirkulation.

Det var allt - ännu så länge!  

"The Biology of the Mind"

Resan i vetenskapens värld fortsätter. Jag väljer gärna det synsättet; somliga ägnar mycket tid och intresse åt att resa runt i den fysiska världen, medan jag själv gärna också betraktar andra typer av resor fullt lika motiverande. Det blir ett återvändande till kognitionsvetenskapen och det gamla Kungshuset i Lundagård. Helst vill man ju tro, att det är ämnet - kognitiv neurovetenskap - som är det verkliga dragplåstret, men det skall inte stickas under stolen med, att själva atmosfären i Kungshuset också är högst bidragande och speciellt lockande i sig. Kurslitteraturen har anlänt - dags att börja plugga igen.

Några ord om mål och innehåll i kursen: Skall medföra kunskap om att kunna redogöra för hjärnans anatomi och funktion - och dess roll i olika kognitiva processer utgående ifrån den biologiska basen. Till exempel behandlas relationen mellan inlärning, motivation, uppmärksamhet och minne i neurokognitiva termer. Kursen tar upp frågor som: Hur kan vi känna igen ett objekt och förstå en visuell scen? Hur kan människor tänka om framtiden, fatta beslut och planera? Hur styr vi våra handlingar?

Ett riktigt getingbo

och nu pratar vi inte överförd bemärkelse! Platsen är vinden till vårt vinterbonade förråd; cirka 3 dm rakt ovanför Knuts ena favoritsovplats. Undrar om han haft detta på känn?

Boet är inkilat mellan yttertak och innertak - alldeles nere vid takskägget och intill en sparre. Bobredden är omkring 45 cm och högsta höjden 25 cm. Djupet måste vara minst halvmetern. Ingången vätter mot grannarna, så vi har inte observerat alls, att getingarna har haft detta på gång - kanske under lång tid. Eventuellt är boet övergivet nu? Jag har ännu inte vågat kolla och vet därför heller inte vilken art av getingar det rör sig om. Men det är ett vackert bygge!

Djupanpassning

Med viss avsikt gjordes bassängdjupet i fågelbadet ganska väl tilltaget i formdimensioneringen; för att senare kunna anpassas - med diverse tillsatser - efter olika badgästers storlek och preferenser. Nu har Bodil kommit med den briljanta idén att åstadkomma detta med vackra små stenar i varierande storlek; naturslipade svarta och olika nyanser av rött och grönt kan förmodligen "lyfta" hela skapelsen ytterligare ett snäpp!

Det är bara att sätta igång stenletandet; jag vet var sådana finns, men man får ju inte plocka dem överallt, där de ligger.

Korvstoppning

Föremålet i föregående inlägg var mycket riktigt ett korvstoppningshorn (eller -pip) som både Berit och Kajsa visste. Prylen i fråga har så där 100 år på nacken - och ingår som ett tillbehör till en köttkvarn som mina morföräldrar köpte strax i början av 1900-talet. Mina föräldrar använde kvarnen väldigt mycket och vi barn fick ofta hjälpa till att dra veven, när det var dags för malning. "Stoppa aldrig fingrarna ner i tratten" - är en maning som fortfarande ljuder påtagligt i mitt öra.

Tillverkaren var Bolinders i Stockholm; ett företag som sedermera lierade sig med Munktells och bildade det kanske mer kända Bolinder Munktell (BM) bolaget. BM gjorde traktorer bland många andra lite större maskiner och förvärvades så småningom av Volvo-koncernen - till Volvo BM.
Kvarnen "dök upp" härom dagen vid en koll i förrådet. Själva har vi nog inte använt den på 20 år, men visst är det lite nostalgiskt att tänka tanken att ha dragit runt samma vev, som mormor och morfar en gång gjorde.
(Inlägg nummer 500 närmar sig nu med stormsteg - och jag kände, att just en köttkvarn kanske inte vore rätt föremål att celebrera med. Men vad skall jag nu välja i stället?)

Gamla ting


Vad är detta för ett föremål - och vad har det använts till?

Struts och svan

Strutsar sägs ju sticka huvudet i sanden emellanåt. Eftersom jag aldrig sett detta i verkligheten, vet jag ju inte, om det är sant (respektive om det är sant - inte heller varför). Att svanar sticker huvudet i vattnet är däremot alldeles sant. Det har jag bevittnat senast idag i Simrishamn - och det är för att leta föda! I fotograferingsögonblicket fattade jag tyvärr inte, att detta skulle bli ett blogginlägg, så jag väntade tålmodigt på att trycka av, först när båda svanarna passade på att hålla upp sina huvuden (korkat).

Avnjuter man sin dagens lunch på hotell Svea därstädes - och har turen att få ett fönsterbord - får man på köpet denna fina vy över småbåtshamnen.

"Logga"

Dagens nummer av NyT uppmärksammar tillkomsten av Sony Ericsson loggan för 10 år sedan. Själv minns jag naturligtvis all hemlighetsfullhet inför dess officiella lansering. Min egen reaktion - när loggan så småningom visades - var väldigt positiv; jag gillade vad jag såg (och fortfarande gör) i form av symbolik, enkelhet, stil och elegans. Men jag gjorde direkt en annan reflexion; "det här" har jag sett förut!
  
Jag fick direkt assosiationer till den frisvävande kulan i skaftet till en snidad träsked. En sådan hade vi "hemma" ihop med en likaledes snidad träskål med lock för förvaring av nötter. Undrar om den japanske grafiske designern haft samma förebild?

Snabbrepetition; hur blev ...

4 säckar torrbruk

ett komplett fågelbad?

Jo - börja med en konstruktionsritning

Köp lämpligt formmaterial och börja såga ut alla gjutformsdetaljer

Börja delmontera gjutformen

Forsätt delmontaget

Gör ett komplett kontrollmontage av hela gjutformen

Om allt stämmer - förbered själva gjutsekvensen; allt måste finnas till hands inom räckhåll.

Blanda betong, gjut och armera - utan tidsavbrott; tills allt är klart!

Tillåt betongen stelna och härda i gjutformen; tar 4 - 5 dagar. Börja därefter försiktigt demontera formen.

Kör hela rasket av förbrukade formdetaljer till återvinningsstationenBlev det någon förbättring?

Fågelbadet är på plats igen - efter montering av en dropplist; den svarta remsan på kvarnstenens underkant. Nu rinner vattnet ner i bassängen, som det skall.

Men fortfarande är det inte helt tätt vid bottenlocket; även om förbättringen blivit avsevärd där också. Vätningsbilden på kvarnstenens ovansida avslöjar också, att horisonteringen mot marken inte är helt perfekt. Men det är bara att ta fram lodstocken igen och rikta upp fundamentplattan lite bättre. Återstår att se om badgästerna föredrar att pumpen är igång eller känner sig mer konfortabla med avstängd pump (inget plaskande).

 


Punktionsmottagning

Visste ni att något så speciellt fanns i den moderna sjukvården? Jag gjorde det definitivt inte! Jag kommer direkt att tänka på "punka" - och faktum är, att det är, vad de avsiktligt sysslar med (bland annat). Ingen skugga över dem; de var ytterst professionella, kunniga och trevliga. Plåstret ("lagelappen") är mitt enda minne av provtagningen häromdagen - i en "knäbula".

Själv hade jag i förväg ställt diagnosen: vatten i knäna (som man kunde få "förr i tiden"), men jag möttes bara av oförstående miner inför den utsagan.

Fågelbad återkallas

Beslut har tagits att återkalla samtliga fågelbad av tillverkningsår 2011 ( 1 styck - tur att det inte var 1 miljon) för nödvändig funktionsförbättring. Här sker återtransporten till "fabriken".

Det betonas dock att nuvarande funktionssvagheter inte utgjort någon som helst fara för de tilltänkta brukarna. Bottentätningen kommer att göras om och kvarnstenens underkant förses med en omlottlagd dropplist. Den senare bestående av en bit svart stålspännband - i vanliga fall nyttjat för inslag av tunga paket och skänkt av P&G i Södra Sandby - direktlimmat mot betongen med en limgegga som kallas Maxi Bond.

Säsongens sista fjärilsinventering

Solen sken, det var strax under 25 grader - men troligen för blåsigt för fjärilar att visa sig. Rovfjäril och nässelfjäril var de enda tappra - och så förstås vårt tama påfågelöga som fick besöka några uteblommor idag när vinden tillät. Vissa blommor ville den absolut inte stanna kvar vid, medan andra verkade tilltala den mer. Här får den sitta en stund på en eternell respektive en hortensia.Speciellt vänstervingen börjar se lite "sliten" ut, men det är kanske naturligt - även för en individ som tappat flygförmågan?

Vändpunkt

Nu under höst- och vintersäsongen blir det "bara" sprunget 8 km i taget (som längst) längs Hardebergaspåret. Då inträffar vändpunkten strax öster om vägen mot stenbrottet och Billebjer. Nästan exakt på den platsen alldeles intill spåret - i skuggan av några träd - låg dessa två livsnjutare och kopplade av under ivrigt idisslande.

Det är en ko och hennes kalv av rasen Highland cattle - och trots namnet såg båda ut att trivas förträffligt i detta lågland, som ju början på Fågelsångsdalen utgör. Det var ett överraskande men trevligt möte - och gärna förlägger jag vändpunkten med dem som riktmärke där framöver. Fast kan man lita på, att de alltid tar pausen på samma ställe - och plötsligen inte 1 km längre bort?

 


Hösthallon

Hösthallonen börjar så smått mogna nu; ett efter ett. De är mycket smakliga och goda. Synd bara att vi inte har fler plantor!

Det enskilda "hallonbäret" är ju egentligen en ihophållen klunga av många små stenfrukter, men strunt samma - delikata bär är det hursom helst. Kan för övrigt rapportera om en väldigt fin söndagshöstmorgon med sol och klar hög luft. Kanske blir det årets sista fjärilsinventering uppåt dagen?

Humor

Det pågår för närvarande en humorfestival i Lund; något som Knut - bland många andra - struntar fullständigt i.

Frågan är, vad detta (d v s bilden) har med humor att göra - och svaret är: INTE ETT DUGG!

Testkörning utförd

Äntligen blev det dags att fylla fågelbadet med vatten - och testa funktionen. D v s ännu så länge har ingen fågel provat, om det funkar att bada i. Några duvor är de enda som från sin sedvanliga utsiktsplats på takkanten sneglat ner mot den nya mystiska vattenspegeln - klart skeptiska.

Pumpen ger ett alldeles lagom flöde av vatten upp genom "kvarnstenens" centrumhål och vattnet sipprar sedan också lugnt ut mot periferin. Men väl där följer det undersidan lite för långt, innan det droppar ner mot bassängen. Här behövs en dropplist (produktförbättring 1)! Dessutom är det för otätt vid tankens bottenlock (produktförbättring 2)! Dessa två saker kommer att fixas till nästa säsong, men utgör såklart inget hinder för hugade badgäster att ta sig ett dopp - eller bara släcka törsten.

Transportfordon

Precis som NASA behöver specialfordon för att transportera ett komplett "startpaket" (bärraket med fulla bränsletankar samt själva rymdfarkosten; totalt cirka 2000000 kg!) ut till plattan på Cape Kennedy, behövdes det idag ett "fordon" för att transportera fågelbadet (dryga 100 kg - utan vatten!) de 20 meterna från fabriken i carporten till slutstationen i trädgården.

Klockan hann att bli 20:30 innan vi (Bodil och jag) hade tillfälle att hjälpas åt med denna världsunika transport. Men nu står fågelbadet på sin rätta plats! (Det dåliga ljuset gör bilden oskarp.)

Imorgon blir det till att finjustera läget med hjälp av lodstock, koppla in det elektriska samt fylla på vatten. Sen blir det spännande.

RSS 2.0