En tam fjäril?

Här började den plötsligt också breda ut sina vingar kortvarigt ett par gånger - vilket jag tyvärr missade med kameran. Men så idag kom en ny chans att se detta, när den var åter i sin "boskål" - och då åkte kameran fram illa kvickt (därav den suddiga bilden).

Nu kan var och en se, att det är ett påfågelöga; en tapper kämpe som tydligen fortfarande efter en hel vecka vägrar ge upp sin kamp för tillvaron. Hittills har den inte gjort några försök att flyga - och om och när den visar sådana tendenser, skall den naturligtvis återbördas till blommorna och de många artfränderna där ute.
Hoppas detta funkar

Efter att ha spacklat på ett första lager känns det hoppfullt att så småningom få till hela vallen runt om - med jiggbrädan som roterbar profilmall.

Imorgon blir det dags för lager 2 - o s v.
Drygt 3 månader


Kan inte garantera att bilderna visar samma individ; däremot är det med största sannolikhet gräsandungar ur samma kull - från stora dammen i Botan. Det är förunderligt mycket som hinner förändras på så kort tid i ett fågelliv. Fötterna har till och med bytt färg!
Formen tar form

Men en hel del jobb återstår innan det är dags för gjutning; utfyllning respektive avfilning/putsning här och var för att undvika skarpa hörn och kanter - och inte minst att få till den där besvärliga profilen. Den knuten är inte löst! Att vissa av formarna är delade (och ihoplappade med skruvförband) är för att medge enklare demontering av desamma, när väl gjutningen har härdat.
Gipserfarenhet?

Bilden visar en halvfärdig formdel där en cirkulär uppbyggnad (med profil som en djup tallrik) måste till. Spillbitar av plywood är redan fastlimmade för att ge en grund, men ovanpå måste bredas ett formbart lager av någon lämplig goja som stelnar lagom fort utan att flyta ut. Någon har rått mig att prova med gips; är det en bra lösning - eller finns det bättre förslag?
Mycket regnande


Att det sedan tar en evighet innan allt är torrt igen, får man ha överseende med.
Jag visste det!


Det blev en massa runda bitar i olika dimensioner - så nu går det rejält runt i huvudet också. Dock inte värre än att montaget av första formdetaljen kunde påbörjas.


Går det redan nu att se, vad det hela skall mynna ut i för slutprodukt? Fortsättning följer.
Skoghejdan
Johan föreslog körsbärsplockningsutfärd idag; så vi åkte till:
Detta är en uråldrig allmänning inom Nyvångs skogsområde i kanten av Fyledalen. Den öppna ängsmarken betas fortfarande av kor och hästar från gårdarna runt omkring. Före laga skiftet 1864 - och även åtskilliga år därefter - hade några av byns ynglingar sommarjobb som "hörar" där. Hören (herden) hade till uppgift att dagligen kontrollera betesdjurens tillstånd samt att rapportera eventuella händelser (sjukdom, kalvning/fölning, försvinnande o s v) till respektive djurägare. Här fanns också en av Nordens mest magnifika bokar - Nyvångs drottning - som föll för en storm för cirka 50 år sedan. Inom området har det alltid funnits gott om körsbärsträd; så även idag - och vi fick på kort tid ihop tillräckligt med mogna och delikata bär för ett rejält saftkok (troligen på gång just nu i Johans kök). Men det första vi fick syn på innanför stängslet var inte körsbären - utan denna lilla krabat.
Det finns gott om vildsvin inom området, men just den här kultingen liknar inte riktigt en "vanlig" vildsvinsunge? Och den är definitivt ingen individ ur tamgrissläktet! Den var hursom helst väldigt trevlig men försvann in bland buskagen, när den väl blev varse oss.
Dyrgripar

Utsädet (10 ynka moderpotatisar; "sättesor") kostade 50 SEK! I ena vågskålen får man väl lägga odlingsglädjen och smaken också för att ekonomiekvationen skall gå ihop.
Men för den som faktiskt sett en kull alldeles nyfödda musungar var bilden slående lik; möjligen med undantag av att de små öronantydningarna saknades (på potatisarna).
Musungar

Vilken överraskning att stöta på detta i stan' nu!
Bodils sten

Installationen blev högtidlig (efter viss klättringsmöda) i det fina och soliga vädret (inget regn där minsann - som i Skåne idag). Skylt, impregnerad träpåle, skruvar, skruvmejsel och slägga (modell större) medbringades alla de 60 milen (OK - inberäknat omvägen över Mariestad) till minnesplatsen.
Huvudbry

Faktum är, att det hela har med vatten att göra.
137 stycken

Kommer osökt att tänka på de färgade brödbitarna och ankorna i Ystad; bilhögarna borde kunna bli till ett försök med "ideal free distribution" bland godisätare. (Vinsten har skänkts till allmänna lördagsgodisfonden.)
Påhittigt

Liljorna blomma(r)

Ibland går tiden fort

Extra förvillande var det, att vår batteridrivna köksklocka samtidigt råkade ha ett svagt batteri - den var tokig på "andra hållet". Förklaringen till "för-tiden" ligger i att elverksmotorn går aningen för fort (gaspådraget - med sin interna reglerloop - är lite för stort; dess börvärde). Därmed blir växelströmmens frekvens för hög - och det är ju exaktheten i den frekvensen som bestämmer, hur "rätt" en nätklocka kommer att gå. För strömförsörjningen i övrigt (till alla glödlampor, datorer, motorer o s v i hemmet) är det viktigt att inte bara nätfrekvensen hålles korrekt (50 Hz - perioder per sekund) utan att även elnätets spänning är korrekt (220 Volt - med godtagbart toleransområde). Den senare noggrannheten åstadkommes i en dylik generator genom en reglerslinga som styr generatormagnetiseringen mot ett korrekt börvärde för utspänningen. Observera att det inte går att blanda in varvtalet i detta; för då skulle frekvensen inte kunna hållas stabil, när nätbelastningen varierar. Ökad last (fler tända glödlampor eller fler spisar igång e t c) skulle i så fall ha behövt innebära att generatormotorn behövt snurra snabbare. Ledsen om förklaringen blev lite för reglerteoretisk, men jag kunde inte låta bli.
Ett händelserikt dygn

En koll av nybygget invid saluhallen visade, att veckans takbrand där (isolermaterial som brunnit med stark rökutvecklin) inte lämnat några synliga spår - sett från markplanet.

TV-tittandet - VM-fotbollsmatchen mellan Sverige och Nordkorea - avbröts abrupt efter en halvtimme med svart bildruta och likaledes strömlöshet i hela huset och hela vår del av Mårtens Fälad för den delen. Någon av grannarna hade hört en smäll precis innan - och Lunds Energi bekräftade sedan, att det varit en explosion i en elcentral alldeles intill. Det blev det hittills längsta strömavbrott (5½ timme) som jag upplevt under alla mina år i Lund; man är ju väldigt bortskämd med säkra elleveranser här i stan'. Felet var inte så enkelt att laga i det oväder som mycket tydligt var i annalkande - den provisoriska lösningen blev att koppla in ett mobilt dieseldrivet elkraftaggregat som fortfarande nu på söndagsförmiddagen står för områdets hela strömförsörjning.

Att reparatörerna hindrades i sitt arbete förstår man lätt eftersom ett kraftigt åskväder med rejäla skyfall (50 mm regn på 20 timmar) drog fram över området samtidigt. Något som direkt märktes i vår vallgrav.

"Sveriges mest köpta bil"

Med tanke på min vana att belöna rätt svar med "relevanta" vinster är det förståeligt, varför ingen besvarade min fråga nyligen om gammal rostig skruv och mutter. Men den här gången borde det väl vara mer lockande? :) Frågan lyder alltså: Hur många bilar (tolerans +/- 3 stycken) finns i påsen i bild?