Sistaseptembernattens

köld har varit hård; "snön" lyser vit på taken i Lund.

50-öringens samtidiga försvinnande lämnar dock ingen sorg; inte ens för en endaste stund.

Tomatjuice

tillhör mina absoluta favoriter bland juicer. Väl kyld och med lite lätt sälta smakar den alldeles förträffligt. Med hallucinationer om detta - och synen av våra av mogna frukter dignande minitomatplantor - skred jag sålunda till verket för att framställa min egen tomatjuice. Här är den nyplockade råvaran plus lämpliga verktyg.

Jodå - juice blev det; och den angenäma smaken infann sig också. Men fy f-n för utseendet; en engelsktalande person skulle säga: "disgusting"! Så mina vänner; ta lärdom av detta och använd inte stavmixern till att göra tomatjuice. Men säkert är ni redan klokare än så - och skulle bara inte ens komma på tanken.

Årstiderna

Fjärilssäsongen verkar vara slut - även på våra breddgrader - sånär som på någon enstaka svart/röd/vit amiralfjäril i trädgården när solen tittar fram, samt ett fåtal vita rovfjärilar som irrar omkring i betfälten; där det fortfarande finns blommande ogräs. Ett annat tecken i tiden är, att en massa småfågelarter nu återvänder till trädgårdarna för födosök igen.
Rosorna har definitivt inte tänkt att gå i dvala ännu - och det har man ju abolut ingenting emot! 

Hemma hos

Slannajten kan som första informationskanal (internet-medium) bjuda på ett hemma_hos-reportage direkt inifrån Isaks sommarbostad.
Efter en inledande visning av sovalkoven en trappa upp ville Isak, att vi tillsammans skulle avnjuta några färska strimlade majsblad.  
 

Men eftersom Slannajtens reporter visade oartigt dåligt intresse för en dylik grönsaksmåltid, tyckte Isak att reportern gjorde klokast i att snarast dunsta; för nu ville Isak vila efter maten.

Tack för titten - Isak!

Höstdagjämning 22 september

 
11:00                                                                       22:00

Nallebloggning

För drygt ett år sedan presenterades här på bloggen ett inlägg under rubriken: "Sagt och gjort" - och den tillhörande bilden var:


Nedan följer en bild av några andra "nallar" som jag stiftat lite närmre bekantskap med under en lång följd av år.


Mellan de två mobiltelefonmodellerna nedan skiljer det lite drygt 20 år.

Den stora mobilen fungerade i det numera nedlagda analoga (till en början helnordiska) NMT-systemet (NMT 450/900). Den var relativt tung men ändå i bärbart utförande; till skillnad från den lilla moderna - oändligt mycket kraftfullare - mobilen, som med "god marginal" kan räknas in bland de lätt handhållna modellerna. Den är i "slider"-utförande - lågviktig med stor färgdisplay och kamera; fullproppad med funktionalitet. För två år sedan var den bland de hetaste produkterna inom det digitala världstäckande UMTS-systemet för mobiltelefoner.

Soffliggare

- fast med giltigt förfall; förfördelad men resignerad utan röstkort.

Höst!

Eftermiddagssolen står lågt och åkern är plöjd.


Rönnen - med sina röda bär - skakar i stormen.
 


Ordspråk och talesätt

Enligt min egen Österlenskånska ordlista skulle rubriken snarast kunna översättas med "ortojj". En mångfald sådana kan man få sig till livs, om man besöker Folklivsarkivet i Lund.

Arkivet kommer snart att flytta från denna en gång i tiden privata gamla villa - ner till nybyggda lokaler på Gastelyckan. Arkivets totala bild- och dokumentsamlingar är väldigt omfattande och har tillkommit genom ett mångårigt insamlande av "levande" rapporter skrivna/förmedlade av ortsbefolkningen i framför allt södra delen av Götaland. Det hela är en verklig guldgruva att ösa ur - och det är möjligt att ett och annat blogginlägg framöver kommer att ta upp något annat ämne; men här och nu gäller det ett litet urval av ortojj:

-       Når musen e mätt, så e meled beskt

-       En ko, o en so, o en kvingja, kan ente sjelve fan tvingja

-       Den som går hår da grann, får gå om söndan som han kan

-       Lesa o ente förstå, e di samma som å plöja o ente så

-       Som fulana e, så lyngjas di

-       Hum läggårr si me hunnan, å sider opp me soen

-       Den som gimmer ti natta, han gimmer ti katta

-       Uglan siårr: mina unga e bäst

-       De mitt öra ente hör, de mitt hjerta ente rör

-       Af barn å tosingar ska man få vida sanningen

-       Låven e ärli, men hållen e besvärli

-       Hva lighed e de mellom en enka å et pantofflestånn; begge har sina knölar i joren


Paketöppning

Detta prydliga och gröna paket är inte inhandlat i någon affär, ej heller har det levererats av Postverkets elbilsburna eller CityMail's cykelburna postiljoner; nej det är egenhändigt inburet från trädgårdslandet just idag den 14:e september.


Naturens egna paket behöver varken tejp eller snören för att hålla ihop - och inget papper heller för den delen. En sinnrik bladformation i flera lager ser till, att paketets innehåll är välskyddat och säkert inpackat. De tunna fina trådarna - ser ut som det finns en för varje majskorn - bidrar nog på sitt sätt också till kolvens välbefinnande; eftersom de mynnar i toppen - kanske som ventilationshjälp?
 

Detta är det efterlängtade innandömet.

En veritabel delikatess; försiktigt förvälld i lättsaltat vatten och avnjuten med lite kallt smör därefter. Nu skall resterande majskolvar få växa till sig ett bra tag ytterligare - och då kommer säkert också läsarnas grilltips väl till pass.

Liten söndagsskola

Men idag är det ju fortfarande lördag! Så varför denna rubrik - undrar ni säkert? Jo för att; ingen har väl hört talas om någon lördagsskola - och för att dagens schemaämne (matematik) väl inte är, vad man normalt förknippar med söndagsskola? Jag kunde ju alternativt ha väntat med inlägget tills imorgon; och då använt rubriken "liten lördagsskola" - men det hade väl inte varit mindre förvirrande?
Precis som i den "riktiga" skolan  - i vart fall som jag själv ibland kunde uppleva den; nämligen att "undervisningen" väldigt ofta gick ut på att kolla vad eleverna redan råkade veta i stället för att lära ut något nytt - så kommer här en kontrolluppgift till er (som anknyter till det tidigare inlägget om andragradsekvationer):
Ange den normerade formen (X2  + pX + q = 0) av andragradsekvationen, som har rötterna X1 = 3 och X2 = 7.

Flyttfåglar?

Ja - fast i så fall ännu så länge inte komna längre än till Odarslöv. Därstädes höll idag en bonde på att plöja sin nyss avtröskade havreåker och han hade livligt och intresserat sällskap av inte mindre än ett 15-tal hungriga storkar. (Bilden är tyvärr oskarp p g a det långa avståndet mellan fotograf och föremål.)

Av och till de senaste åren har man kunnat iakttaga enstaka storkar eller grupper av storkar i de låglänta markerna runt Kävlingeån; från Vombsjön och vidare västerut förbi Harlösa, Revinge, Flyinge och Gårdstånga. Från våtmarkerna runt Gårdstånga är det ju inte så långt till Östra Odarslöv; så när storkarna upptäckte en plöjande bonde där - med sannolik god tillgång på feta maskar - så begav sig naturligtvis hela flocken dit. För jag antar väl att storkar käkar mask - också?

I Lund har vi en domkyrkaOch där får man hänga upp-och-ner; om man känner för det.

Idag kom boken

som är kurslitteratur till nästa fristående delkurs i kognitionsvetenskap vid Lunds Universitet - för min del.

Avsnittet heter komparativ kognition - och går enkelt uttryckt ut på en jämförelse mellan alla djurs (inklusive människans) förnuftsrelaterade (kognitiva) kapabilitet och kapacitet. Skall bli mycket intressant att återvända till gamla Kungshuset i Lundagård.

Handkraft

Uppdraget att krama gul saft ur en sten är (bild)bevisligen genomfört nu:

Men nu krampar hela underarmen av muskelansträngningen. Det var inte lätt - men det gick ju!
Trots allt var det nog tur, att det hela inte gick ut på att krama vatten ur en järnfil; som i den tidigare berättelsen om vadslagningen mellan en bonde och djävulen. Det hade jag nog inte gått iland med?
För säkerhets skull utfördes experimentet i ett rymligt badkar; med urdragen propp.

"Två sidor av samma ..."

Att mynt, tapeter, plåster m fl tvåsidiga produkter har olika ytstrukturer på ömse sidor är väl nödvändigt och naturligt - och inget att ifrågasätta. Men att 60-talets USA-inspirerade frottéhanddukar börjar dyka upp igen, har jag mindre förståelse för. En variant av dessa har nämligen ena sidan "rabbed" som  ett rivjärn och den andra len som kaninpäls. Det känns helt tokigt att torka händerna på en sådan, tycker jag!
Det var nog också på 60-talet som varje bordtennisspelare med självaktning skulle ha racketar med olika gummistrukturer på respektive sida; ena sidan slät (gav bra bollskruv) och den andra försedd med nabbar (mer okänslig för bollskruvar). 
 
Vet egentligen inte vart jag vill komma med detta inlägg; för racketen ligger sedan länge på hyllan och den speciella frottéhandduken är inte sämre än, att den går att använda. Men om man skulle ta steget att införa toalettpapper med samma tvådelade ytstrukturprincip, skulle åtminstone inte jag sälla mig till användarnas led :)

"Ladda mobilen med mörker"

Detta är ett rubrikcitat hämtat ur senaste numret av Ny Teknik; en klargörande artikel faktiskt föranledd av ännu ett - och allt mer frekvent förekommande - mindre begåvat klavertramp av Sydsvenskan. Hemligheten bakom denna unika produkt (Shadowpower G1) sägs vara uppfinningen av "skuggcellen" som till skillnad från "solcellen" hämtar sin energi ur mörkret; ju mörkare - desto bättre verkningsgrad.

Fantastiskt - men kan det vara sant?

RSS 2.0