Vad är etnobiologi?

Kanske lite övermaga att redan efter första föreläsningen försöka ge sig på en definition; men jag skall ändå göra ett kortfattat och förenklat försök - innan hjärnan blir totalt förvirrad av alla nya begrepp. Benämningen utgår ifrån det grekiska ordet för folk: ethnos - som av grekerna själva avsågs att syfta på jordens folk utanför det grekiska. Biologi är ju ett betydligt modernare namn på en vetenskap som omfattar både botanik (växter) och zoologi (djur). Etnobiologin handlar därför väldigt mycket om världsfolkens lokala - såväl i tid (även nutid) som rum - samexistens med naturen; dess växter, djur och människor. Hur man (folkligt förankrat) tolkar vad man upplever, hur man "klassificerar" och benämner allting som kommer i ens väg, hur man för sin överlevnad/fortlevnad beter sig i det dagliga livet och så vidare. Det finns (och har alltid funnits) många personer som på ort och ställe eller genom världsomspännande resor på olika sätt dokumenterat detta liv och leverne. Bland de kända (numera döda) svenskarna som ägnade sig åt detta fanns ju: Sven Hedin, Sten Bergman och Jan Lindblad - för att nämna några.
    

Etnobiologin kan sedan sägas vara den vetenskap som sysslar med analysen av allt sådant källmaterial; såväl det uråldriga som det nutida (och framtida). Etnobiologin har därför klara kopplingar (förutom till biologin) till andra vetenskapsområden som: farmakologi/medicin, antropologi, etnologi, och arkeologi (samt också den moderna kognitionsvetenskapen). 
Det skall bli väldigt spännande att följa resten av kursen och förhoppningsvis åstadkomma en godkänd examination.  

Kommentarer
Postat av: Bodil

Hmm... med stöd av inlägg tidigare i tråden så funderar jag på om man för sin överlevnad skall tänka på att inte stoppa lösgamarna i bakfickan iallafall inte om man ämnar sätta sig på hårt underlag. Var det rätt tolkat?

2010-03-30 @ 16:58:24
Postat av: Per

Aha - du tänker närmast på den antropologiska sidan av saken?

2010-03-30 @ 19:52:24
Postat av: Bodil

..Tja!

2010-04-04 @ 10:01:18
Postat av: Per

?

2010-04-04 @ 22:17:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0