Nu gäller det ...

... sa' han som "spände katten för plogen". Lika dåliga odds för framgång - som i detta gamla Österlenska talesätt - lär jag ha i min iver över att skynda på snösmältningen. Med bara en grad plus; så lär inte snöhögen krympa särskilt mycket idag heller.

Från att ha varit gatans allra högsta snöhög så har dagsmejan trots allt krympt den en hel del vid det här laget.
Men jag har insett det lönlösa i mitt hackande - så nu skall den gamla grävskopan komma till heders igen - och slutföra arbetet.

Detta är en gammal trotjänare som har några år på nacken vid det här laget; men den fungerar ännu.
Det är ju inte alls så länge sedan som många svenska hamnstäders silhuetter präglades av stora kolhögar och just rader av jättegrävskopor. Långt tidigare vara båtarna lastade med ål och kolja när de anlöpte hamnarna, men sedan blev det mest kol och olja under ett bra tag. (Ursäkta mitt förvirrade inlägg - men det är ju fredag.)


Kommentarer
Postat av: Kajsa

Ja så ont om ål som det är i havet nu så är det inte förvåbnande att det blir kol i stället. Men med tanke på miljöln kanske man borde gå över till kål?Vad lite snö ni har! Häruppe är fortfarande alldeles vitt, temperaturen kryper visserligen över noll på dagarna så det töar lite då, men snöfritt är det ännu bara på sedan tidigare väl snöröjda ytor och knappt det.

2010-03-12 @ 15:14:06
Postat av: Elle

Det ser vansinnigt flitigt ut att ta sig an det där isberget för hand. Och vilken tur att jag läste Kajsas kommentar, jag ska nämligen upp till Stockholm nästa vecka och hade förmodligen inte tänkt på att det är kallare där än här om jag inte läst det här. (mycket där och här i den där meningen) Nåväl, kämpa på med att hjälpa våren på traven men var rädd om både ryggen och den gamla fina grävskopan!

2010-03-12 @ 16:08:37
Postat av: Bengt

Din energi är imponerande, du flyttar en snödriva och springer en runda utan att du måste är det så klokt? eller.....

2010-03-12 @ 16:45:22
Postat av: Per

Kajsa: Ja kål tillhör mina favoriter. Vad sägs till exempel om nykokt blomkål med lite kallt smör och pyttelite salt? Då behöver man inget mer.

Dessa ordlekar (ål/kolja mot kol/olja med flera) var väldigt populära på 1970-talet, men jag vet inte, vem som var den egentliga upphovsmannen till denna formliga landsplåga. En annan kombination var: nykokta kräftor mot nykräkta koftor.

Ja snön gav med sig mer idag, än vad jag räknade med i morse; förutom plusgrader så har det också varit regn lite av och till här nere.

2010-03-12 @ 21:10:59
Postat av: Per

Elin: Nu känner jag mig tillräckligt stark - av ditt glada påhejande inför vårframkallandet - för att klara jobbet på egen hand; utan att blanda in grävskopan i det hela.

2010-03-12 @ 21:19:53
Postat av: Per

Broder Bengt: Ingen har ju dött av lite ansträngning? eller ...

Hur har ni det med snön i Baldringe; ni har ju ingen grävskopa att ta till - men väl en jättestor hjulfrontlastare?

För övrigt så heter det ju inte "talesätt" på genuin österlenska - kom jag just nu på. I Baldringe vet ni/vi ju mycket väl, att det heter "ortoj".

2010-03-12 @ 21:27:07
Postat av: Per

Elin: Ha det fint i Stockholm!

2010-03-12 @ 21:29:11
Postat av: Kajsa

Det är strålande fint och soligt väder i Stoickholm för tillfället, dock mycket snö fortfarande. Mend et är ju också tur att det inte töar för fort för då hade det blivit väldeliga översvämningar på gator och torg. Vattenpussarna på gator och torg är på dagtid djupare än vinterkängorna klarar, men på kvällarna fryser de till is igen.

2010-03-13 @ 12:43:46
Postat av: Johan

Jag tycker nog att du kunnat bygga en snögrotta istället. Men det kanske inte är lika tilltalande om man har haft snö i flera månader.

2010-03-14 @ 00:38:10
Postat av: Per

Kajsa: Snösmältningen här nere har ännu så länge gått så långsamt, att det knappast syns några översvämningar alls; vilket ju trots allt är positivt i sammanhanget.

2010-03-14 @ 08:39:01
Postat av: Per

Johan: Jag hade absolut kunnat tänka mig att göra en snögrotta, men vem skulle leka i den? Med min uppenbara klaustrofobikänsla så är vistelse i grottor och smala prången överhuvudtaget inte att tänka på.

2010-03-14 @ 08:43:01
Postat av: Johan

Ok, då kanske det inte känns så lönt. Men kanske en snötron så du kan sitta och inspektera ägorna? Eller kanske skulptera något? Fast det kanske är försent nu ändå.

2010-03-16 @ 01:16:45
Postat av: Per

Ett mycket bättre förslag (ungefär som prins Leonards tron i Hutt River - som du också suttit i); som jag skall tänka på till nästa snösäsong. För nu återstår det bara en knappt knähög rest av det stora snöberget på gatan.

2010-03-16 @ 07:53:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0