För kännedom

Efter midnatt börjar det nya året!

Allmänheten uppmanas att iakttaga ett Gott Slut och ha sina almanackor i beredskap i väntan på 2011 års ankomst - samt att vidtaga lämpliga mått och steg i samband därmed. Meddelas endast på detta sätt!

VA-jobb

Dagen började strax efter 05:30 med ett glatt konstaterande, att visst har vi en ovanligt grön och frisk gran i år. Och så mycket vatten den fortfarande dricker! Man blev dock kvickt varse annat, när det visade sig, att julgransmattan var dyblöt; inte konstigt att det hade behövts fyllas på vatten flera gånger om dagen - med en bottenläckande julgransfot! OK - den är gammal; nu får granen klara resten av julen utan såväl vatten som matta.

Det ena brukar ju trigga det andra; efter detta vattenslabbande kändes det därför motiverat att ta i lag med rengöring av husets tre golvbrunnar. Vattenlåsen brukar ju ganska snart kunna bli igensatta med en äcklig goja, om man inte regelbundet rensar dem. Detta är inte världens mest glamorösa jobb, men efteråt brukar det se rent och fint ut - och lukten blir bättre.


Sparbankseken

har sitt ursprung i 1920-talet och under det årtiondet kom också de första numren av tidningen Lyckoslanten ut. Genom åren har banksymbolen sedan bytt utseende ett antal gånger; år 1944 såg den ut så här:

Detta är min sparbössa - en gåva av Tomelilla Sparbank. Den första investeringen om svindlande 10 kronor hade banken redan lagt i bössan - eller var det möjligen i form av en insättning på likaledes nya bankboken? Jag minns inte så noga längre. På den tiden var eken väldigt naturtroget avbildad i grönt och vitt - och inte så stiliserad som den sedermera blivit.
 
Den blå/gul/röd-färgade eken kom på 1990-talet och alldeles nyligen införde nybildadade Sparbanken Öresund åter igen en grön-vit symbol. Men visst går det fortfarande att se, att det är en ek!?
(Tyvärr har nyckeln till den gamla sparbössan förkommit, så nu blir det till att ta till det gamla knepet med att locka ut slantarna medelst kniv; försiktigt instucken för att peta undan insläppstungan.)

 


Överhängande fara?


Ahnä - så farligt är det väl inte, men man skall nog passa sig för att ha koffertluckan öppen, då raset kommer! Det är de nordöstliga vindarna som åstadkommit rejäla drivor lite varstans på taken och på marken. Men det ser i alla fall mysigt ut.

Slutprodukt från julklappstillverkningen

Till er alla: en God Fortsättning på Julen!
De gamla godishusen av papp verkar sorgligt nog inte saluföras längre. Så för att i någon mån ändå hålla traditionen vid liv, blev det till att förfärdiga egna. Tiden visade sig vara i knappaste laget, men allt blev ändå färdigt i tid. Här följer en bildserie; visande produktionsstegen.
  
Montage och fixering/limning av tillsågade bitar samt vitmålning av vägg- och gavelpartierna. Färgen kommer från Panduro Hobby och är en vattenbaserad snabbtorkande lack som är lätt att anbringa med en miniroller med skumplastrulle.

  
Montage och limning av takdelarna (inklusive vindskivor) samt målning av takytor och husgrund.


Detta är slutresultatet (efter att vindskivor och takfot också fått färg); 4 stycken små trähus. Taken går att lyfta av för lämplig ifyllnad; i år blev det godis. Det kan bli något helt annat nästa år.

 


Sockerbetor, kodynga eller snö;

spelar ingen roll vilket - tekniken är densamma när det gäller ett effektivt hanterande av grepe eller skyffel. Det gäller att låta verktyget göra jobbet - så mycket som möjligt. Då kan till och med snöskottning vara ett nöje.

Egentligen ingenting att skryta med - men detta är med råge gatans största snöhög. Och utrymmet börjar ta slut; så högen lär behöva bli ännu högre! (Men det finns ju stegar.)
Alla läsare tillönskas en God Jul!

Total månförmörkelse

Fullmåne, helt molnfri himmel och minus 18 grader; perfekta förhållanden för att kunna övervara och dokumentera gårdagkvällens totala månförmörkelse. Och så händer inte ett skit!?

Men så kan det gå, om man läser tidningen slarvigt - eller? I gårdagens (21/12) SDS under rubriken "Mörk måne fröjd för ögat" står att läsa:  "... först en total månförmörkelse i morgon ...", men i samma spalt står också: "... kan större delen av Sverige uppleva skådespelet från tjugo i nio idag." Som vanligt - klara besked i Sydsvenskan :)


Jul på Östarp

Juligare inramning till årets besök vid julbordet på Östarps gästgivaregård får man leta efter; massor av vit snö utomhus

och stämningsfullt pyntat inomhus med ett matbord fyllt av alla rätter som hör till ett traditionellt skånskt julbord. Dock lyste ålen med sin frånvaru - säkerligen ett medvetet (och klokt) val av krögaren i tider då ålens utrotningshot är satt under lupp.

Klockan 12:00

Det är ju tidpunkten på dygnet, då solen står som högst. På norra halvklotet rakt söderut - fast till exempel i Australien (något förvirrande för den tillfällige besökaren där) måste man vända blicken norrut i motsvarande situation. Härom dagen visade ett inlägg hur solen sänkte sig över Linero - och jo; den har kommit upp igen, även om den inte riktigt orkar upp över trädtopparna (fortfarande åt Linero-hållet).

Men om mindre än en vecka går det mot längre dagtider igen!

Julklappstillverkning

I år känns det svårare än vanligt att bestämma sig för köpejulklappar. Så vad gör man? Sätter igång med att tillverka dem själv förstås; åtminstone någon klapp kommer att vara hemmagjord. Men för det ändamålet blir det nödvändigt att såga - och då behövs en sågplatta som kan fixera sticksågen på ett säkert sätt; upp_och_nervänd.

Sådana tillbehör går ju säkert att köpa; men hur mycket "sport" är det? Imorgon lär det bli såga av! Vid sticksågning blir ju sågsnittet renast (utan flisning) på undersidan; och med detta montage är det också mycket lättare att exakt följa de utritade sågkonturerna. Prova gärna själva.

Solen går till (Line)ro.


Bilden är tagen igår eftermiddag vid halvfyratiden. Den visar hur solen sakta sänker sig under horisonten vid Linero. I vart fall ser det så ut från spåret i höjd med Kungsmarken. De fyra silhuetterna där solen är som starkast, är just från höghusen på nya Lineroområdet. Det märkliga igår var, att himlen plötsligen öppnade sig i väster och möjliggjorde för solen att kasta eldröda strålar mot snötäcket. Så vackert att man nästan glömde av tröttheten av löpandet.

 


LTHs julkalender

Jag hade sånär glömt att påminna er om att kolla in på årets upplaga av LTH-kalendern. Men bättre sent än aldrig; ni kan ju alltid gå tillbaka och återöppna alla tidigare luckor som redan har passerats. Lite tekniknördigt är det men hu så intressant - klicka på: http://www2.lth.se/julkalender/2010/

Låt nu för allt i världen inte detta hindra er från att fortsätta följa Kajsas fantastiska julkalender som tar upp intressanta saker från ekologins fascinerande värld: http://krydolph.blogg.se/adventskalender/


BRIS

står ju officiellt för Barnens Rätt I Samhället, men enligt en alternativ tolkningen på en annan blogg lär det också vara liktydigt med: spagetti med köttfärssås! :)

Man skall väl egentligen inte skämta om så viktiga samhällsinstitutioner - och det var absolut inte avsikten att på något vis förringa dess verksamhet och stora betydelse; men medge att associationen kan väcka viss munterhet.
Själv tycker jag, att småländska isterband med dillstuvad potatis och rödbetor är en höjdare. Har läsarna någon favorit?

Flyttfåglar

Man kan ju tycka, att fåglarna har ordnat det praktiskt för sig genom att inte släpa med sig något bohag alls, när de flyttar. Annat är det med oss människor; vedermöderna ihop med varje flytt kan man gruva sig över långt i förväg. Fast igår gick flyttningen som en dans; tre starka flyttkarlar och en lånad lastbil gjorde saken enkel - trots fjärde våningen utan hiss!

Fast ett tomrum lämnar alltid en flytt efter sig. Bra då att det finns många alternativa sätt att kommunicera och hålla kontakt - och att flytten inte sker så långt bort.  


Vad tänker apan på,

när den sitter och spanar ut genom fönstret?

Den här bilden får symbolisera min senaste universitetskurs; komparativ kognition - som försöker göra en vetenskaplig jämförelse mellan olika djurs (inklusive människors) förnufts- och hjärnkapacitetsrelaterade förmågor. Föreläsningarna är slut, alla uppgifter är inlämnade och ett godkännande damp ner igår (VG). Så nu lägger jag ytterligare 7,5 hp till samlingarna och tar jullov. :)

2:a advent

Få saker är så rogivande att titta på som stilla ljuslågor i mörkret.

Att bilden ovan är oskarp och diffus är naturligtvis inget misstag; utan beror snarast på min eminenta konstnärliga ådra :) - vilket direkt motbevisas av bilden nedan från Bleckhornens julkonsert igår kväll;

d v s i båda fallen är det nog snarare min bristfälliga fotograferingsteknik som blottas. Men det var hursomhelst en jättefin konsert - där alla presterade på topp!

Internationella Lund

Idag var hela Stortorget fullt av salustånd från flera av Europas länder. Så har det varit de senaste åren vid den här tiden; d v s att det inte längre är bara marsipankrämare från Lübeck som hittar hit inför julen. Italienska, tyska och engelska m fl specialiteter fanns till avsalu. Synd bara att vädret var lite bistert.

Det engelska ståndet hade de färggrannaste läckerheterna.

  


Snacka om djurkommunikation!

Vi skulle bara göra en blixtvisit i konsumaffären i Veberöd - på väg hem från Skogen. Tvärsigenom samhället rinner ju en liten bäck och där vid kanten alldeles intill affärsentrén låg en flock gräsänder i snön och vilade. Det hela såg så speciellt ut, att jag spontant och snabbt tog fram kameramobilen ur fickan för att fånga stämningen. Men hur korttänkt får man vara; för fåglarna blev ju detta direkt ett meddelande om, att nu tar gubben fram nåt ätbart ur fickan - bäst att komma långt fram i kön!

När vi kom ut från affären en kort stund senare, hade änderna återsamlats i en vilande flock igen. Och trots att folk då gick förbi med överfulla matkassar i händer och kundvagnar, förblev fåglarna lugnt liggande. Det har jag dock ingen bild på - av förståliga skäl! :) 

Kombinationen koffein/socker

Det påstås vara bevisat (källa: Ny Teknik), att intaget av kaffe i kombination med druvsocker påverkar vår hjärnas effektivitet i positiv riktning.

Bevisföringen går ut på konstaterandet, att försökspersoner som får i sig denna mixtur (observera att vanligt rörsocker inte duger) fortfarande presterar fullt likvärdigt - fast med avsevärt lägre hjärnaktivitet. Någon av läsarna som tycker sig ha märkt detta (eller någon annan effekt)?
Muggen är egentligen oviktig i sammanhanget - men är med i egenskap av gammal jobbtrotjänare från tidigt 1970-tal. Det var en minnesgåva från en USA-firma (i Minneapolis), som jag då besökte för anrika Addos's (i Malmö) räkning för att utvärdera en av dåtidens allra hetaste datorprylar; föregångaren till dagens moderna persondatorer/PC. Så den snart 40-åriga muggen är jag rädd om - och har länge väntat på tillfället för en bloggintroduktion.


Ekologisk vetenskap ...

... i adventskalenderformat?

Nej något sådant blir det inte här - däremot rekommenderas ni att uppsöka Kajsas blogg: http://krydolph.blogg.se/adventskalender/?tmp=01174553
Jag har kollat "första luckans" avsnitt och det var väldigt intressant och underhållande läsning.

RSS 2.0